Oulussa oli vilkas tapahtumakesä ja markkinointitukea syksyn tapahtumiin voi edelleen hakea

Kesän ensimmäisellä puistopiknikillä esiintyi Liikkuva Laulureppu, satavuotiaan Ykä-paloauton kyydistä. Kuva: Inka Koutaniemi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vilkkaimman ja kuumimman lomasesongin ajan töissä olleille Oulun kaupungin tapahtumapalveluiden tuottajaharjoittelija Inka Koutaniemelle, tuottaja Janita Jämsénille ja tapahtumakoordinaattori Vesa Pynttärille tämä on ollut kirjaimellisesti tapahtumarikas kesä.

Kesään mahtui kaksi isoa tuotantoa, Valtakunnalliset kotiseutupäivät ja Varjo piknik yhdessä Pro Piknik Festivalsin kanssa, lähes kolmekymmentä Puistopiknikkiä, viestintää, tapahtumaneuvontaa sekä monenlaista säätämistä paitsi koronan, myös Ahti-myrskyn vuoksi.

Tapahtumajärjestäjille Oulun kaupunki ja Business Oulu ovat järjestäneet yhteismarkkinointirahaa, jota voi hakea oman tapahtuman markkinointiin. Puolet tämän vuoden 20 000 euron markkinointirahasta on mennyt, puolet on vielä hakematta ja jakamatta syksyn tapahtumiin.

Piknikeillä pitkin kesää

Oulun kaupungilla on joka kevät ohjelmahaku, jonka kautta tapahtumien järjestäjät hakevat mukaan toteuttaakseen oman Puistopiknikkinsä. Piknikit järjestetään tyypillisimmin puistoissa ja tänä kesänä niitä on ollut muun muassa Hollilavalla, Nallikarissa, Kiimingin Koitelissa ja Oulunsalon kotiseutumuseolla. Ainolan puiston toinen piknik, ja samalla kesän viimeinen, on vielä tulossa. Piknikit ovat ikärajattomia ja niihin on vapaa pääsy.

Puistopiknikien ohjelmisto on aiemmin ollut musiikkipainotteista, mutta viimeisen kahden vuoden aikana mukaan on tullut enenevässä määrin tanssia, sirkusta, teatteria ja liikuntaa. Viime vuonna ohjelmaan otettiin myös hoivakodit ja taloyhtiöiden ”parvekekeikat”, joita voi seurata omasta kodista käsin. Hoivakodeissa on käyty myös tänä vuonna.

Viime vuonna esiintyjät tekivät myös kiertäviä piknikkejä, joissa he liikkuivat jollain kulkuvälineellä paikasta toiseen ja esiintyivät joko sen kyydissä tai pysähdellen.

”Me tykättiin kiertävistä piknikeistä niin paljon, että tänä vuonna heti ensimmäinen Puistopiknik oli Liikkuvan Laulurepun liikkuva konsertti, joka pidettiin tänäkin vuonna satavuotiaan paloauton, Ykän, kyydistä”, kertoo Inka Koutaniemi.

Puistopiknikkejä järjestettiin tänä kesänä Oulussa enemmän kuin koskaan, 29 kappaletta reilun kahden kuukauden aikana.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät oli yksi kesän suurimpia tapahtumia. Follow Me By Flat on Flow-sirkuksen parkourhenkinen teos kaupunkitilassa. Kuva: Sanna Krook

Tempaus mielenterveystyön hyväksi

Kotiseutumarkkinat oli Pohjois-Suomen Messujen ja Oulun kaupungin yhteinen tapahtuma, jossa TikTok-Andreas Tolonen asui viikon lasikontissa. Tarkoitus oli kerätä kymmenentuhatta euroa mielenterveystyöhön ja siinä Andreas onnistui. Tapahtumaa tukivat useat kahvilat ja ravintolat viemällä Andreakselle ruokaa ja juomaa lasikoppiin viikon mittaan.

Urbaanin musiikin ja kulttuurin festivaali Varjo järjestettiin 6.–7. elokuuta jo toisen kerran Kuusisaaressa, ja ikärajaton ilmaistapahtuma Varjo Piknik juhlittiin Kuusisaaressa sunnuntaina 8. elokuuta. Esiintymässä siellä oli muun muassa Blind Channel.

”Ajatus oli, että kun Blind Channel ”voitti”, oululaisillehan se oli voitto, niin sitä piti juhlistaa. Ja kun oli tullut vielä kulttuuripääkaupunki 2026 -saavutus, ja sehän oli voitto, niin päätimme, että tehdään Varjo-piknikistä oikein suurpiknik. Sää oli sitten mitä oli, mutta huonoa säätä uhmasi kuitenkin mukava määrä väkeä”, kertoo tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Riina Aikio.

Myrskyjä ja muuttuvia rajoituksia

Ahti-myrsky pakotti siirtämään Kotiseutupäivien kaikki esitykset Ouluhalliin yhden viikon varoitusajalla, mutta sen verran onnea oli, että kesän myrskyt eivät muuta tapahtumatoimintaa Oulussa häirinneet. Korona ja sen vuoksi asetetut rajoitukset ja vaatimukset sen sijaan teettivät töitä Tapahtumapalveluiden työtekijöillä ja monilla muillakin pitkin kesää. Riina Aikio kertoo, että myös luovaa ongelmanratkaisukykyä on tarvittu tänä kesänä.

”Tässä tilanteessa tärkeä asia on ollut koronainfojen pitäminen. Niissä olemme pystyneet sanoittamaan koronanyrkin antamia ohjeita niin, että niitä on osattu soveltaa paikallisen tilanteen mukaan. Esimerkiksi juuri ennen Kotiseutupäiviä satakunta tapahtumajärjestäjää osallistui erääseen infoon ja halusi ohjeiden tulkintaa, kukin juuri omaan tilanteeseensa. Meidän tiimi on löytänyt hienosti luovia ratkaisuja joiden toteutuskelpoisuus on tarkistettu terveysjohtaja Jorma Mäkitalolta”, Aikio sanoo.

”Olemme julkaisseet tietoa sosiaalisessa mediassa, ottaneet vastuuta tapahtumista ja antaneet tapahtumaneuvontaa koko kesän ajan. Kotiseutupäivien viikolla jaettiin 20 000 maskia ja 300 pulloa käsidesiä tapahtumiin. Ja sitten loppuviikon ajoin Korona-kaara -nimen saaneella hybridiautolla avuksi aina sinne, missä vaikkapa maskit olivat loppuneet”, lisää Inka Koutaniemi.

Syksyllä tulossa lisää tapahtumia

Oulun Pyrinnön järjestämät Valkean kaupungin yleisurheilukisat käytiin Raatissa sunnuntaina 22. elokuuta. Eikä Oulun Pyrintö siihen lopeta, sillä jopa 500 joukkueen SM-viestit kisataan Oulussa 29 vuoden tauon jälkeen 11.-12. syyskuuta. Siitä viikon kuluttua järjestetään uudistuneessa Ouluhallissa ja ensimmäistä kertaa Oulussa Telinevoimistelun SM-kisat 17. –19. syyskuuta.

Lumo-valofestivaali järjestetään tänä vuonna 19.–21. marraskuuta. Totutusti Lumon kanssa samaan aikaan päästään seuraamaan myös Oulun kansainvälisiä lastenelokuvafestivaaleja sekä Sarjakuvafestivaaleja.

Varsinainen Irish Music Festival on siirretty ensi vuoteen, mutta 1. ja 2. lokakuuta järjestetään Valveella konsertit otsikolla Songs from the green Island – Lauluja vihreältä saarelta, ja sunnuntaina 3. lokakuuta on Tuomiokirkossa irlantilainen messu, jossa irlantilaisesta musiikista vastaavat Markus Lampela ja Anthony Johnson.

Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään 26.-29. elokuuta. Festivaalien 28-vuotisohjelmisto tutkii nolouden käsitettä.