Oulun terveysjohtaja Mäkitalo mukana PikiTalkissa: Kiitollisuus hoitohenkilöstölle saa sanattomaksi

Jorma Mäkitalo on ollut koronamyrskyn silmässä koko virkauransa alusta lähtien. "Myös hoitohenkilöstöllä on lupa huolehtia omasta jaksamisestaan", hän sanoo. Kuva: Juuso Haarala.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

1. Asteikolla 1-10 kuinka kiireinen on viimeiset pari vuotta urallasi ollut?

”Se on vaihdellut välillä 6-10, ollut aikoja jolloin keskiarvo on joitakin viikkoja pyörinyt 9-10 välillä, onneksi ollut välillä myös rauhallisempaa.”

2. Kuinka pitkiä päiviä on eteesi tullut?

”Pisimpiä ovat olleet päivät, jolloin ensimmäinen kokous on alkanut ennen kahdeksaa, ja viimeinen päättynyt kello 21-22. Tällaiset päivät ovat olleet onneksi poikkeuksia. Normaalisti päivä alkaa kahdeksalta ja päättyy 17 ja 18 välillä.” 

3. Aloitit koronan puhjetessa Oulun kaupungilla uutta toimeasi terveysjohtajana, millaiseen tilanteeseen jouduit?

”Jouduin hyvin erikoiseen tilanteeseen. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta virkamiehenä eikä julkisen terveydenhuollon johdossa, eikä Oulusta, sen organisaatiosta tai ihmisistä.”

”Noin viikko työn alkamisen jälkeen, meitä kohtasi vakava ja suurelta osin tuntematon korona-haaste. Piti ryhtyä varautumaan täysin absurdeihin skenaarioihin, tuhansien ihmisten sairastumiseen, kuolemiin, terveydenhuollon riskiin ajautua kaaokseen. ”

”Johdin vakavia ja äärimmäisen tavoitteellisia kokouksia, joissa en täysin tuntenut osallistujia, mitä ja ketä he edustavat. Minua helpotti kuitenkin aika nopeasti vähitellen kertyvä kokemus, että nämä ihmiset tietävät roolinsa, ovat äärimmäisen vastuullisia, ja kykenevät johtamaan omia joukkojaan tarvittaessa poikkeuksellisiinkiin suorituksiin. Koin myös pääosin ymmärrystä heidän taholtaan huolimatta siitä, että en aluksi tiennyt ja tuntenut kaikkia tarvittavia yksityiskohtia.”

4. Onko toimessasi mahdollista pitää työ- ja vapaa-aika erillään?

”Aika ajoin kyllä. Ne vaan täytyy rytmittää uudelleen kulloisenkin tilanteen vaatimalla tavalla. Siihen tavanomaiseen jakoon, että työ 8-16 ja ma -pe, ei kaikissa tilanteissa voi, eikä ole järkevääkään pyrkiä. Hommia tehdään silloin kun niitä on, ja otetaan löysemmin silloin kun voi. Johtaja-asemassa tätä helpottaa kun on kokonaistyöajassa eikä kaikkea tarvitse laskea ja kirjata. Ymmärrän hyvin, että kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta.”

5. Miten paljon alati muuttuvat tilanteet ja ennustamattomuus stressaavat?

”Kyllä ne stressaavat, mutta myös sytyttävät. Paljon vaikuttaa se, mitä olettaa ja odottaa. Elämäntilannekin toki vaikuttaa. Itsellä lapset ovat jo aikuisia eikä vanhemmasta sukupolvesta huolehtiminen vaadi päivittäistä tekemistä. Näin ollen pystyn helpommin reagoimaan muuttuviin tilanteisiin.”

6. Miten päivittäin palaudut työstäsi?

”Pyrin välttämään ilta-, yö- ja viikonlopputöitä aina kun suinkin mahdollista. Harrastan aktiivisesti 3-4 kertaa viikossa aikataulutettua urheilua, jonne on lähes pakko mennä koska on sovittu. Se pakottaa irti, ja vie ajatukset pois työasioista. Myös musiikkiharrastus, joka tosin on jäänyt vähän vähemmälle, on mainio irrottaja työasioista. Lisäksi pyrin huolehtimaan siitä, että nukun riittävästi. Siinä on tekemistä, joskus työasioista johtuen, mutta myös itsekurista on isosti kysymys. ”

7. Miten saat lomalla työasiat pois mielestäsi?

”Silloin pitää lähteä riittävästi pois kotoa: matkustetaan etupäässä kotimaassa nyt korona-aikana, mökkeillään riittävän kaukana ja riittävän haastavassa ympäristössä. Se vaatii keskittymään muuhun, tämä taitaa olla se oleellisin asia.”

8. Mitä sanoisit terveydenhuoltohenkilöstölle, joka on jaksanut kaikki nämä kuukaudet?

”Nyt loppuvat sanat… Tämä on ehkä suurempi ponnistus ja saavutus kuin mitä tällä hetkellä, kun olemme vielä kaiken keskellä pystymme näkemään.”

”Ja emme puhu kuukausista! Kyse on vuosista, joka tapauksessa. Presidentti Niinistö taisi ensimmäisenä hoksata klassisen sitaatin, jota tulee käyttää säästeliäästi, mutta joka sopii kyllä täydellisesti tähän: Harvoin ovat niin monet olleet kiitollisuudenvelassa niin paljosta niin harvoille.

”Eli jättiläismäinen kiitos kaikille. Toisaalta: täytyy – ja on lupa huolehtia myös itsestä, tämä ei hoidu kenenkään henkilökohtaisilla ponnistuksilla, joten omat voimavarat kannattaa tunnistaa ja tunnustaa.”

9. Mistä itse saat työlle kiitoksen?

”Omilta esimiehiltä, joskus alaisiltakin, aika usein myös kuntalaisilta. Myös oma onnistumisen tunne on tärkeä, palautteesta riippumatta.”

10. Voiko koronasta seurata jotain hyvää?

”Tekisi mieli sanoa, että ei, koska tämähän on aiheuttanut lukuisia tragedioita, tapahtumia ja menetyksiä, joita ei mikään hymistely korvaa. Väistämättä digiloikka tehtiin ennen näkemättömällä tahdilla, samoin siirtyminen etä-läsnätyö -hybridimalliin. Tosin niistäkin meiltä vielä puuttuu ymmärrys pitkäaikaisvaikutuksista. Ja onhan tämä ollut samalla harjoitusta ja harjaantumista poikkeusoloissa selviytymiseen. Toivottavasti näitä taitoja ei kuitenkaan tulevaisuudessa tarvita.”

Oulun teatterin Pikisalissa PikiTalk – Nopeammin, tehokkaammin, enemmän! Onko oravanpyörässä käsijarrua?  Pe 10.12. klo 17 alkaen, ovet ja bistro aukeavat klo 16.