Oulun teatteristakin tuttu Heta Keskinarkaus pyrkii tuomaan lohtua maailmaan esikoisalbumillaan
Ida Lindgrenin kanssa yhteistyössä luodut kuvat ja musiikkivideot ovat oleellinen osa Heta Narkauksen Liian ohutta ilmaa -esikoisalbumin maailmaa. Kuva: Ida Lindgren
Oululaislähtöinen Heta Narkaus eli Heta Keskinarkaus on julkaissut esikoisalbumiltaan kolme singleä. Liian ohutta ilmaa -esikoislevy ilmestyy perjantaina 11. marraskuuta.
Syys-lokakuussa julkaistut singlet Missä mun ois hyvä olla, Liian ohutta ilmaa sekä Miten valtava ääni ovat keränneet kiitosta. Erityisesti musiikin rehellisyydestä on sadellut kehuja.
”Se on tuntunut tosi lämpimältä. Tätä levyä tehdessä rehellisyys oli työskentelyä rajaava ja tukeva teema”, Keskinarkaus paljastaa.
Rehellisyys tulee ilmi levyn laulujen aiheista, mutta myös Keskinarkauksen tavasta laulaa ja päästää tekstinsä ulos.
”Ehkä useat mun biisit on kuin kirjeitä jollekulle, pieniä puheenvuoroja.”
Toki rehellisyys voi tarkoittaa kuulijoille eri asioita.
”Ajattelen sen liittyvän mun tapaan kirjoittaa ja laulaa puheenomaisia fraaseja. Ehkä useat mun biisit on kuin kirjeitä jollekulle, pieniä puheenvuoroja”, biisintekijä pohtii.
Maagiset ensimmäiset otot
Liian ohutta ilmaa -levyn kaikki kappaleet ovat Keskinarkauksen sanoittamia. Sävellykset, sovitukset ja tuotannon hän on tehnyt yhdessä puolisonsa, muusikko Nicolas ”Leissi” Rehnin kanssa.
”Parissa biisissä meillä oli tuotannollisena apuna Aleksi Kinnunen, joka soittaa myös rumpuja osassa levyn biiseistä. Levy on äänitetty pääasiassa Leissin työhuoneella, muutama biisi syntyi Muusikkojen Liiton residenssissä Villa Vikanissa.”
Työskentelystä teki ainutlaatuista se, että jo biisien ensimmäiset otot äänitettiin talteen.
”Suurimmassa osassa biiseistä ainakin joku osa saattaa olla levyllä sellaisenaan, eli ne on sillä hetkellä äänitetty kun biisi on syntynyt”, laulaja kertoo.
Albumin avausraita Olet osa mua on yksi esimerkki tästä työskentelytavasta.
”Leissi soitti synalla riffiä ja improvisoin siihen tekstin ja melodian päälle. Levyllä kuultava versio on ensimmäinen ja viimeinen otto tästä biisistä, vaikka toki siihen on tuotettu kerroksia päälle.”
Keskinarkaus tietää levynsä sovitusten olevan paljaita.
”Levyn soundi on verrattain rosoinen.”
Luova tauko avasi biisihanat
Keskinarkaus myöntää Liian ohutta ilmaa -albumin tekoprosessin olleen pitkä.
”Ajattelen, et tän levyn teko on jollain tasolla alkanut jo lapsuudessa, koska osa biisien aiheista tulee sieltä.”
Muutama vuosi sitten artisti jätti kaiken musiikkiin liittyvän tauolle väsymyksen ja turhautumisen vuoksi.
”Tein kaikkea muuta – teatteria näyttelijänä, tanssijana ja tuottajana, valmistuin teatteritieteen kandidaatiksi, olin osa-aika- ja pätkätöissä tuhannessa eri paikassa… hirveesti kaikkea yhtä aikaa”, taiteilija huokaa.
Muusikko kaipasi laulamista, ja tauko auttoi hahmottamaan aiheita, joihin hänellä oli biisintekijänä jotakin sanottavaa.
”Sitten tämä levy alkoi pikkuhiljaa syntyä, mutta en tiedä olisinko osannut tai uskaltanut pysähtyä sen ääreen ilman koronan tuomaa pysähtymisen pakkoa. Äärettömän suuri kiitos kuuluu myös korona-apurahoja myöntäneille tahoille.”
Vanhemmiksi levyntekoprosessin aikana
Heta Narkaus toteaa, että debyyttialbumi ei olisi valmis ja sellainen kuin se on ilman muusikkopuoliso Nicolas ”Leissi” Rehniä.
”Vaikka ollaan sävelletty ja sovitettu albumi yhdessä, Leissi toteuttanut tuotannon teknisen puolen ja soittanut useimmat instrumentit. Se minä, joka levyä teki, olisi myös luovuttanut monta kertaa ilman häntä”, Keskinarkaus uskoo.
Lisävauhtia albumin valmistumiselle toi se, että Keskinarkaus ja Rehn alkoivat odottaa lasta kesällä 2020.
”Oman kokemuksen perusteella en voi kyllä suositella yhdellekään perheelle levyn tuotannollista viimeistelyä vauvavuoden aikana.”
”Koronan takia ei uskallettu nähdä oikein ketään ja oli ihanaa, että oli jotain mielekästä tekemistä sille ajalle. Levy piti myös saada valmiiksi ennen vauvan tuloa.”
Mutta eihän se ihan niin mennytkään.
”Oman kokemuksen perusteella en voi kyllä suositella yhdellekään perheelle levyn tuotannollista viimeistelyä vauvavuoden aikana. Viimeiset viilaukset biiseihin tehtiin vielä elokuussa 2022.”
Tuore vanhemmuus on auttanut Keskinarkausta ymmärtämään ajan rajallisuuden.
”Musta on myös tullut tosi mustasukkainen omaa aikaa kohtaan – mietin tarkemmin mihin sen käytän. Työnteosta on tullut todella paljon tehokkaampaa ja keskittyneempää. Tällä hetkellä opettelen rajaamaan työntekoa niin, että se ei falskaisi mun vanhemmuuteen negatiivisesti”, hän sanoo.
Biisintekijä yrittää pitää stressitasot mahdollisimman alhaalla.
”Niin voisin olla läsnä kotona mun perheelle ilman kiukuttelua. Tässä julkaisun alla tämä ei meinaa onnistua ollenkaan, ja tasapainottelen koko ajan sen kanssa, että osaisin pitää homman kevyenä ja mielekkäänä.”
Ilmaisuvoimaa näyttelijän taustasta
Keskinarkaus on ollut mukana Oulun teatterin West Side Story -musikaalissa (2009) ja Poika Mancini -musiikkinäytelmässä (2014).
Hän vierastaa ajatusta, että olisi ollut intohimoinen näyttelemisen suhteen.
”Intohimo näyttelemistä kohtaan on ehkä hieman liioiteltua mun tapauksessani, vaikka jossain välissä halusinkin sitä tosi paljon. Se oli paremminkin uteliaisuutta ja jonkinlaista itsensä ylittämistä ja kilvoittelua, epämukavuusalueella olemista ja siellä olonsa tekemistä kotoisaksi, sekä kuulumista siihen yhteisöön johon kovasti halusin kuulua. Teatterissa nautin eniten siitä yhdessä tekemisestä ja ajallisesta rajallisuudesta”, hän avaa.
Laulaja myöntää aina kokeneensa valtavaa huijarisyndroomaa omaan näyttelijyyteensä liittyen.
”Osaksi siksi, etten koskaan päässyt alan korkeakouluopintoihin, mut sain silti tehdä näin valtavan hienoja proggiksia ammattilaisten kanssa”, hän sanoo.
Olisi outoa, jos nämä teatteriproduktiot eivät jollain tavalla vaikuttaisi Keskinarkauksen musiikkiin.
”Ehkä ne on mukana ennemmin jossain ajattelun ja tekemisen filosofioiden tasolla kuin ilmaisussa – jollain tavoin siinä, että pystyn leikkimään sen kanssa, kuinka läheltä itseä ilmaisen ja kuinka paljon siinä on jotain roolia päällä.”
Liian ohutta ilmaa -levyllään artisti ei ota mitään tietoista roolia.
”Kaikki on aika raakaa ja paljasta sen aihepiirin kehyksissä missä levyllä liikutaan.”
Juuret haikeasti Oulussa
Keskinarkaus muutti Oulusta Helsinkiin 20-vuotiaana, 13 vuotta sitten.
”Mun vanhemmat ja muuta perhettä asuu edelleen Oulussa ja käyn tapaamassa heitä muutaman kerran vuodessa.”
”Välillä kuvittelen osaisinko asua vielä siellä, mutta jollain tavalla tuntuisi, että peruuttaisin ajassa taaksepäin, jos muuttaisin takaisin Ouluun.”
Oulua kohtaan hänellä on aina pientä haikeutta.
”Välillä kuvittelen osaisinko asua vielä siellä, mutta jollain tavalla tuntuisi, että peruuttaisin ajassa taaksepäin, jos muuttaisin takaisin Ouluun”, hän miettii.
Joskus lauluntekijä on miettinyt, lähtikö hän jotakin karkuun muuttaessaan Oulusta pois.
”Ehkä se on sellainen asia, mitä pitää joskus tutkailla lähemmin, mutta sen aika ei ole vielä.”
Aika ja energia menee debyyttilevyn julkaisemiseen, joka on sekä työlästä, jännittävää että ihanaa.
”Toivon, että levy löytäisi kuulijansa ja että siitä voisi tulla sellainen paikka, johon kuulija haluaa palata ja ehkä jopa ostaa levyn itselleen. Mutta pakko myöntää, että omakustanteen julkaiseminen ei ole kevyttä hommaa, väsyttää aika paljon.”
Keskinarkausta voi tukea hankkimalla albumin ennakkoon Mesenaatti.me-sivuston kautta. Kampanja on auki sunnuntaihin 13. marraskuuta saakka.
Luvassa kiertue ja lisää lauluja
Keskinarkaus on kasannut ympärilleen nelihenkisen yhtyeen, jonka treenit alkavat joulukuussa.
”Käytännön syistä päädyttiin siihen, että Leissi ei soita livekokoonpanossa. Toivon, että alkuvuoteen saataisiin pieni levynjulkkarikiertue kasaan. Pienet festarikeikat ovat myös haaveissa.”
Vielä Keskinarkaus ei ole pystynyt tekemään uutta musiikkia.
”Kirjoitan kyllä koko ajan asioita muistiin ja kerään materiaalia seuraavalle levylle. Toinen albumi on jo suunnitteilla ja sen temaattinen kehys on valmiina. Olen kuitenkin niin lähtökuopissa sen kanssa ja vielä kiinni tämän pian julkaistavan levyn maailmassa, että haluan pitää seuraavat aiheet vielä itselläni.”
Kaiken kaikkiaan Keskinarkaus kokee oman herkkyytensä olevan sekä vahvuus että heikkous. Voisiko Liian ohutta ilmaa -levyn jopa ajatella kunnianosoitukseksi herkille ja tunteellisille, keskeneräisille ja epätäydellisille ihmisille?
”Ihanasti sanottu. Toivon, että se vois olla sitä. Toivon noiden lisäksi, että se voisi olla lohtu tähän maailman menoon syystä tai toisesta väsyneille, ahdistuneille ja unensa menettäneille ihmisille. Ei tarvi olla edes kovin herkkä, että tämä meininki polttaa meidät ja meidän ympäristön loppuun, ja kaikkihan me ollaan kesken ja epätäydellisiä”, muusikko muistuttaa.
Elämme monella tavalla kummallista ja kuluttavaa aikaa.
”Toivoisin, että voitaisiin ihmiskuntana painaa jarrua ja keskittyä jatkuvan juoksemisen sijaan olennaiseen – siihen, että me hengitetään täällä kaikki samaa ilmaa ja että rahaa on vaikea hengittää, tai ei siitä ainakaan tule hyvä olo.”