Oulun teatterin Siltatansseissa ollaan Vilho Lammen taiteen äärellä

Oulun teatterin Siltatanssit esitetään Oulun taidemuseolla. Kuvassa näyttelijä Merja Pietilä. Kuva: Kati Leinonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Siltatanssit-esityksessä käydään dialogia Vilho Lammen maalausten kanssa ja niiden äärellä Vilho Lampi – Väkevä lakeus -näyttelyssä. Esityksessä oleillaan taidemuseossa, syvennytään maisemiin, asetelmiin, tunnelmiin ja väreihin.

”Siltatanssit sisältää toisistaan irrallisia paloja samassa tilassa. Esitys tapahtuu näyttelytilassa, jossa katsoja voi liikkua, istua ja seistä. Katsella tauluja ja esiintyjiä – valita katseensa suunnat. Katselen itse usein näyttelyissä ja esityksissä kaikenlaista. Lamppuja, seiniä, yksityiskohtia, mitä milloinkin, toisia katsojia, esiintyjiä, teosta. Ajattelen, että se on katsojanaolijan vapaus”, ohjaaja Anne Nimell kertoo.

Teoksen työprosessiin on kuulunut muun muassa maalaamista, katseen tutkimista ja Vilho Lammen taiteeseen sekä hänen kotiseutunsa Limingan maisemiin tutustumista.

”Siltatanssit on minulle tällä hetkellä teos, joka vaalii taulujen katselemista ja uskallusta kokea. Myös sitä, kun ei koe enää näkevänsä, jos vaikka pelottaa liikaa. Yksi ajatuksista on ollut, että toista, ja itseä kohtaan voi kokea myötätuntoa ilman, että se vaatisi ymmärrystä tai kaiken kattavaa tietoa”, Nimell luonnehtii.

Puvustus kumpuaa Lammesta

Siltatanssien puvut on suunnitellut Pasi Räbinä. Asut on tehty Vilho Lammen maalauksien pohjalta ja Lammen teokset siten ikään kun elävät näyttelijöiden yllä. 

”Halusin, että nämä ovat eläviä ja liikkuvia taideteoksia. Siltatanssit-teoksesta katsoja voi kokea elämyksellisyyttä ja Vilho Lammen maalauksiin uppoamista. Esitys väreilee maalauksellisena ja visuaalisena kokemuksena”, Räbinä kuvailee.

Siltatanssit, ensi-ilta 4.12. klo 19, Oulun taidemuseolla.

Lue myös