Oulun teatterin ensi-illoissa ensi keväänä kasvutarinoita, yhteisöllisyyttä ja unelmointia

Musikaali Billy Elliot on yksi Oulun teatterin alkuvuoden odotetuimmista ensi-illoista. Kuva: Kaisa Tiri

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tulevalla kevätkaudella Oulun teatterilavoilla nähdään pienen pojan kasvutarina, teini-iän kipuiluja, merenrantakylän yhteisöllisyyttä hädän keskellä ja uskallusta uneksia. Luvassa on myös musiikillista ilotulitusta, draamaa ja komediaa.

”Teatterialalla on hurmaavaa se, miten luontevaa eri-ikäisten ihmisten, sukupolvien ja teatterikäsitysten kohtaaminen on, ja tämä näkyy selkeästi kevään ohjelmistossamme”, taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio kertoo.

“Ensimmäisessä ensi-illassamme, Billy Elliotissa, nuorin esiintyjä on 8-vuotias ja vanhin 64. Lauluja harmaan meren laidalta – ja Diiva-esityksillä taas on vasta Teatterikorkeakoulusta valmistuneet ohjaajat Tuomas Rinta-Panttila ja Laura Mattila, ja kutkuttaa nähdä mitä uusia tuulia he taloomme tuovat,” hän lisää.

”Jäniksen vuodessa puolestaan kohtaavat vuoden 1975 menestysromaani, sen 2010-luvun uustulkinta ja 2020-luvun näyttämöllepano. Pidän kovasti näistä eri ikien, aikojen, tekemisen tapojen ja todellisuuksien kerrostumista, joita teatteri mahdollistaa”, Lehmuskallio kuvailee.

Billy Elliot tuo uusia lahjakkuuksia

Tammikuussa ensi-iltansa saava, Heta Haanperän ohjaama Billy Elliot -musikaali on pienen kaivoskaupungin sydämessä asuvan 11-vuotiaan pojan kasvutarina. Oulun alueelta pääsykokeiden kautta valitut lapset tekevät Billy Elliotista erityisen musikaalin. Oululaisten lahjakkuuksien palo ja kyky heittäytyä Billyn tarinan kertojiksi yhdistyy tarinan päähenkilön haluun levittää siipensä ja lentää. Ensi-illat ovat 21. ja 22. tammikuuta suurella näyttämöllä.

Monika Fagerholmin romaaniin perustuva ja Laura Mattilan ohjaama Diiva on ravisuttava ja kohtuuttomuudessaan riemastuttava esitys, joka haaveilee kaikkivoipaisista teineistä ja juhlii kaikenlaisia tyttöjä. Se on paitsi tarina teini-iästä lähiössä, myös kuva kasvusta, kipeästä murroksesta ja muodonmuutoksesta, ensirakkaudesta ja suurista suruista. Ensi-ilta on 18. maaliskuuta pienellä näyttämöllä.

Lauluja harmaan meren laidalta on lämmin komedia ihmisistä meren armoilla. Tuomas Rinta-Panttilan ohjaama ja Pipsa Lonkan kirjoittama näytelmä kertoo aivan tavallisista ihmisistä tekemässä tavallisia asioita, kunnes vesi alkaa nousta ja asukkaiden pitää lähteä evakkoon. Mutta onneksi kyläläisillä on katastrofinkin keskellä toisensa. Ensi-ilta on 19. maaliskuuta suurella näyttämöllä.

Ahti ja korona jatkoivat esityskautta

Kevät huipentuu Arto Paasilinnan menestysromaaniin pohjautuvaan Jäniksen vuoteen, jonka ensi-ilta siirtyi Ahti-myrskyn aiheuttaman remontin vuoksi kevääseen 2022. Eljas Liinamaan ohjaama näytelmä on hullujen aikojen surkuhupaelma meistä kaikista Vatasista, kesytetyistä ja villiintyneistä. Siinä etsitään erityistä luontosuhdetta ja uskallusta uneksia. Ensi-ilta koittaa 2. huhtikuuta suurella näyttämöllä.

Ohjelmistossa jatkavat myös Tahto, Kaboom ja kuvittelun voima, Poikani joka katosi, En päässyt Juliaksi ja Siltatanssit.

“Olemme myös helpottuneita siitä, että koronan ja remonttimuutosten jalkoihin jääneet Tahto, Kaboom ja kuvittelun voima, Poikani joka katosi ja En päässyt Juliaksi pystyvät jatkamaan meillä vielä keväälläkin, kuin myös Taidemuseolla esitettävä, Vilho Lammen taiteen äärellä viipyilevä Siltatanssit-esitys. Esitykset kirkastuvat ja muhevoituvat kun ne saavat tarpeeksi pitkät esityskaudet ja pääsevät vuorovaikutukseen erilaisten katsojien kanssa”, Lehmuskallio iloitsee.

Oulun teatterin kevään 2022 ensi-illat:

  • Billy Elliot 21.1.2022 ja 22.1.2022, suuri näyttämö
  • Diiva 18.3.2022, pieni näyttämö
  • Lauluja harmaan meren laidalta 19.3.2022, suuri näyttämö
  • Jäniksen vuosi 2.4.2022, suuri näyttämö