Oulun teatterille lähes 0,5 miljoonan euron apuraha sisältöä kehittäviin hankkeisiin

Oulun teatterin tarjontaa päästään kehittämään ajatellen erityisesti uusia yleisöryhmiä ja nuoria.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Jane ja Aatos Erkon säätiön taloudellinen tunnustus tulee Oulun teatterin johdon mukaan hyvin tärkeällä hetkellä.

Korkeatasoista tutkimusta ja taidetta vuosittain miljoonilla tukeva Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt Oulun teatterille 497 000 euron apurahan Suuren näyttämön teosten monimuotoisuus ja kansainvälinen osaaminen tulevaisuustekijöinä Oulun teatterissa vuosina 2025–2027 -hankkeelle.

Tammikuussa 2025 alkava hanke tähtää yleisöpohjan laajentamiseen kehittämällä suurelle yleisölle esitettäviä sisältöjä ja teatterin kansainvälistä osaamista. Hanke toteutetaan kuuden suuren näyttämön produktion sekä sisäisen kehitystyön kautta.

Teatterin halu on tavoittaa entistä paremmin erityisesti eritaustaisia ja ei-suomenkielisiä painottuen vielä 13–18-vuotiaisiin katsojiin.

Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen iloitsee, että merkittävä säätiö näkee teatterin kehitystyön merkityksellisyyden juuri tällaisena epävarmana maailmanaikana.

Jane ja Aatos Erkon säätiö on yksityinen, suomalainen säätiö, jonka ensisijainen tavoite on edistää korkeatasoista tutkimusta etenkin lääketieteen, tekniikan ja taloustieteen aloilla. Säätiö tukee myös korkealuokkaista taidetta ja kulttuuria sekä harkitusti muita hankkeita, joilla edistetään Suomen kansakunnan hyvinvointia.
Säätiön nettisivut

Taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio muistuttaa, miten taiteen tulisi nyt voida toimia ”yhteiskunnan edelläkävijänä, haastajana ja vapauden etsijänä” sen sijaan, että taiteen tekijöiden resurssit menevät hengissä pysyttelemiseen.

”Tämän ulkopuolisen avustuksen ajoitus on esittävän taiteen valtiontuen leikkausten tullessa erinomainen, mutta samaan aikaan koen surua siitä, että teattereiden kehittämiseen liittyvää panostusta ei pysty löytämään teattereiden pysyvästä rahoituksesta.”

Kyseessä on kehitysraha, jolla Oulun teatteri ei voi rahoittaa perustoimintaa. Suomen hallituksen kulttuurileikkauksien takia teatterin perustoiminta on edelleen uhattuna.

Lehmuskallio toteaakin taloustilanteen aiheuttavan paineita yleisöystävällisen ja tutun ohjelmiston valitsemiseen. Nyt Oulun teatterissa voidaan toimia niiden periaatteiden mukaisesti, jotka noudattavat sen slogania Rohkeasti uudistuva kaikkien teatteri.