Oulun taidemuseoon esille maailmalla kulttimainetta nauttivan Sasu Ripatin Konemetsä-multimediateos

Sasu Ripatti on julkaissut kokeellista elektronista musiikkia eri taiteilijanimillä jo 1990-lopulta lähtien ja on saavuttanut menestystä ympäri maailmaa. Kuva: Planet Mu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa syntynyt ja Hailuodossa asuva Sasu Ripatti on vuosien varrella niittänyt mainetta ympäri maailmaa kokeellisen elektronisen musiikin artistina. 17. joulukuuta Oulun taidemuseoon tulee esille hänen luontokatoa pohtiva Konemetsä-multimediateoksensa.

Metsä on teemana esillä Oulun taidemuseon näyttelyissä tulevana vuonna, ja siitä saa esimakua jo joulukuussa, kun Sasu Ripatin Konemetsä-multimediateos avataan taidemuseon hämärässä Tasku-tilassa 17. joulukuuta. Teos on esillä 2. maaliskuuta 2025 saakka.

Hailuodossa syntynyt teos kokoaa yhteen Ripatin henkilökohtaisia ääni- ja kuvamuistoja suhteessa metsään. Hän nauhoitti yli 200 tuntia materiaalia yrittäen löytää hiljaisia hetkiä metsästä.

Vuonna 1976 Oulussa syntynyt Ripatti on nykyisin Hailuodossa asuva ja työskentelevä monimediataiteilija, jonka teoksia on ollut esillä muun muassa Tate Modernissa Lontoossa, Centre Pompidoussa Pariisissa, ICA Tokiossa ja Ars Electronicassa Linzissä, Itävallassa.

Pysäytyskuva Sasu Ripatin Konemetsä-teoksesta.

Suomessa pääosin valtavirtajulkisuuden ulkopuolella operoiva Ripatti on ollut jo kauan ympäri maailmaa alan piireissä hyvin tunnettu elektronisen musiikin ja kokeellisen äänitaiteen artisti, joka on julkaissut tunnetuimmat työnsä nimellä Vladislav Delay. Muita hänen monista taiteilijanimistä ovat esimerkiksi Luomo, Sistol, Uusitalo ja Conoco.

Ripatti on julkaissut 25 viime vuoden aikana yli 30 albumia, konsertoinut ympäri maailmaa ja tehnyt yhteistyötä ja remixejä muiden muassa Ryuichi Sakamoton, Sly & Robbien, Massive Attackin ja Scissor Sistersin kanssa. Ripatin säveltämää musiikkia on kuultu myös muun muassa Leonardo DiCaprion tähdittämässä menestyselokuvassa The Revenant (2015).

Konemetsä-teos on syntynyt vuoden 2024 aikana ja sen toteuttamista on tukenut Koneen säätiö. Ääntä ja liikkuvaa kuvaa yhdistävän teoksen kesto on noin 30 minuuttia. Ensimmäinen näyttelyesittely järjestetään keskiviikkona 18. joulukuuta klo 17.