Oulun taidemuseon tämän vuoden näyttelyissä katse suunnataan metsään

Anna Rikkisen koruveistos Beads of Timber (vas.) on esillä KORU8-näyttelyssä, Elisa Tuohimaan Veiled (ylh. oik.) Samasta puusta -näyttelyssä ja Matti Mikkolan Sininen monoliitti (alh. oik.) myöhemmin keväällä AlakkoNää abstraktia? -näyttelyssä. Kuvat: Oulun taidemuseo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Metsä ja monimuotoisuus ovat keskeisiä teemoja Oulun taidemuseon vuoden 2025 näyttelyohjelmassa. Vuoden aloittaa kaksi metsäaiheista näyttelyä, joissa esitellään nykykorutaidetta ja metsään keskittyviä museon kokoelmateoksia. Vuoden päättää oululaisen puupiirtäjän Antti Holman elämäntyöstä kertova näyttely.

Oulun taidemuseon vuoden näyttelyohjelmiston avaa kaksi näyttelyä, joiden kantava teema on metsä. KORU8 lähestyy aihetta korutaiteen näkökulmasta, Samasta puusta taas tuo nähtäville taidemuseon omien kokoelmien teoksia. Näyttelyt ovat avoinna Oulun taidemuseon toisessa kerroksessa 24. tammikuuta alkaen aina 13. huhtikuuta saakka.

Kahdeksannen kerran järjestettävä kansainvälinen korutaiteen triennaali KORU8 esittelee metsäaiheisia koruja, joiden yhteisenä nimittäjänä on kaipuu: missä olemme, kun kaipaamme luontoon, ja mitä olemme rakentaneet luonnon sijaan. Näyttelyssä korutaide tutkii ihmisen ja luonnon suhdetta, mitä metsä symboloi ja miten taiteilijat sen tulkitsevat.

Teoskuva kaulakoruista.

Helena Lehtinen: Kaulakoru (2023).

Näyttelyn toteuttaa Korutaideyhdistys, joka kutsui taiteilijoita ympäri maailmaa pohtimaan metsää ja ihmisen luontosuhdetta. Näyttelyssä on esillä 47 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää yli 20 eri maasta.

”Toivomme näyttelyn innostavan pohtimaan omaa suhdetta metsään ja sen moninaisia merkityksiä niin yhteisöille kuin ei-ihmisille”, kannustaa korutaideyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Tuupanen Oulun taidemuseon tiedotteessa.

 

Maalaus, jossa kaksi tyttöä syö jotain metsässä.

Mari Pihlajakoski: When the Shadows Gathered (2023).

Myös Samasta puusta -kokoelmanäyttelyssä pohditaan nykyihmisen metsäsuhdetta. Suurin osa näyttelyn teoksista on hankittu Oulun taidemuseon hallinnoimiin kokoelmiin vuosien 2020–2024 aikana, mutta joukkoon mahtuu myös muutama vanhempi teoshankinta.

”Näyttelyssä korostuvat erityisesti alueellemme linkittyvät taiteilijat. Teosten lähtökohtana on taiteilijoiden suhde luontoon, jota he tarkastelevat eri tavoin”, kertoo Oulun taidemuseon vastuumuseotutkija Hanna-Leena Ruottinen.

28. maaliskuuta alkaen aina marraskuun loppuun saakka taidemuseossa on esillä AlakkoNää abstraktia? -näyttelykokonaisuus.  Museon omista kokoelmista koottu näyttely rohkaisee lähestymään abstraktia taidetta ja sen elementtejä uteliaalla mielikuvituksella. Näyttelyssä tutustutaan ei-esittävän taiteen ulottuvuuksiin toiminnallisesti ja vuorovaikutteisesti.

30. huhtikuuta – 17. elokuuta esillä oleva Kirjo-näyttely pohtii elonkirjoa ja monilajisuutta. Pohjoismaista nykytaidetta, taidekäsityötä ja saamenkäsityötä eli duodjia yhteen solmivan näyttelyn on kuratoinut Ki Nurmenniemi. Mukana on 12 eri kansainvälistä taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.

Loppuvuoden aikana 5. syyskuuta – 30. marraskuuta taidemuseossa on oululaisen taidegraafikko Antti Holman (s. 1942) soolonäyttely, joka esittelee puupiirtäjämestarin elämäntyötä 1970-luvulta nykypäivään.

KORU8- ja Samasta puusta – näyttelyiden avoimia ja maksuttomia avajaisia vietetään perjantaina 24. tammikuuta kello 17–19 Oulun taidemuseolla (Kasarmintie 9).