Oulun taidemuseon Supernatural on yhtä aikaa ällöttävä ja kiinnostava

Elia Niskala on yksi Oulun taidemuseon näyttelyarvostelijoista. Kommunikaatio keinoälyä hyödyntävän robotin kanssa sujuu kansainvälisesti tunnetulla käsimerkillä. Teos: Anna Dumitriu & Alex May, ArchaeaBot: A Post Climate Change, Post Singularity, 2018. Kuva: Anne Laurila

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Elia Niskalan, 7, mielestä moni Oulun taidemuseon Supernatural - samassa maailmassa -näyttelyn teoksista ovat hieman ällöttäviä. Ja outoja. Siksi taidemuseoon kannattaa mennä juuri nyt. Ensinnäkin museoon pääsee pitkästä aikaa ja jo se on mukavaa. Toisekseen, Supernatural on kiinnostava ja siellä on paljon teoksia, jotka ovat jännittäviä ja omituisia ja siksi juuri lapsille sopivia.

 

Sam Jinks, Doghead, 2008, silikoni, ihmiskarvaa, turkista, taiteilija ja Sullivan+Strumf, Sydney/Singapore. Kuva: Graham Baring

Monet teosten ihmisistä on niin aidon oloisia, että melkein odottaa, että kohta henkilö liikahtaa. Että teos onkin performanssi, eikä patsas. Teoksiin on yhdistetty robotiikkaa, keinoälyä tai teosta saa tutkia tabletin avulla ja se on tietysti diginatiiville nuorelle miehelle mukavaa.

“Menisin uudelleen näyttelyyn yhden kaverin kanssa. Se tykkää pelata tietokoneella ja yksi näyttelyn teos oli kokonaan tehty tietokoneen näppäimistä. Kaveri varmasti tykkäisi siitä”, Elia Niskala toteaa.

Arvostelijat osa taidemuseon kesäkampanjaa

Elia Niskala on melkein kuin kesätöissä, hän on nimittäin yksi Oulun kaupungin taidemuseon Supernatural – samassa maailmassa -näyttelyn näyttelyarvostelijoista.

“Haimme Supernatural-näyttelyn arvostelijoiksi yleisön edustajia ja kahdeksan valikoitui hakeneista mukaan. Iältään arvostelijat ovat 7– 67 –vuotta ja koska näyttelymme tällä kertaa on niin erikoinen, saimme tosiaan varsin monenlaisia arvioita, mikä oli tavoitteenakin”, kertoo Riikka Harjula, Luupin digitaalisen viestinnän asiantuntija.

Näyttelyarvostelijoiden kritiikit julkaistaan Luupin somekanavissa Oulun taidemuseon kesäkampanjan aikana.

“Arvosteluissa oli kyllä monia helmiä, eräs arvostelija oli selkeästi pysähtynyt pitkäksi aikaa teoksen äärelle ja syvällisesti pohtinut teoksen teemoja ja sitä, mistä teos kertoo. Se on tietysti mukavaa ja taidemuseon tarkoituskin, että teokset pysäyttävät äärelleen, eikä niiden ohi vain kuljeta”, Harjula toteaa.

Supernatural – samassa maailmassa on nähtävillä Oulun taidemuseossa 17. lokakuuta 2021 asti.

 

Lue myös