Oulun taidemuseo avautuu vihdoin – yleisölle tarjotaan heti huippumielenkiintoinen Supernatural

Viime viikolla Oulun taidemuseossa päästiin näyttelyn pystykseen, kun teoksia alkoi saapua Ouluun. Kuvat: Mika Friman

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Heidi Harju-Könnö

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pitkään jatkuneen koronasulun jälkeen Oulun taidemuseolla alkoi viime viikolla tapahtua. Perjantaina museon kerrokset olivat täynnä työntekijöitä, tikapuita, työkaluja ja lasermittareita. Kaikkialta kuului rakentamisen ääniä, höystettynä taideteosten äänimaailmoilla. Valmiita ja keskeneräisiä teoksia oli kahdessa kerroksessa.

Oulun taidemuseossa avautuu lauantaina kansainvälinen nykytaidenäyttely Supernatural – Samassa maailmassa. Näyttely koostuu noin kolmestakymmenestä hyperrealistisesta teoksesta, pääosin erilaisista veistoksista ja tilallisista teoksista. Ennen kuin näyttely avautuu yleisölle, on ehditty tehdä töitä kiihtyvällä tahdilla kuukausien ajan.

Näyttelyn suunnittelusta Oulun taidemuseolla vastaava Elina Vieru kertoo, että ensimmäiset yhteydenotot saksalaiseen kumppaniin otettiin loppuvuodesta 2018. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Institut für Kulturaustauscihin kanssa.

Yritys kokoaa kiertoon kansainvälisiä näyttelyitä. Puhelin kokouksia Suomen ja Saksan välillä on pidetty vuosien aikana useita ja sähköpostiviestit ovat singahdelleet edes takaisin.

Oulun näyttelyä täydentää lisäksi kaksi Vierun valitsemaa suomalaista taiteilijaa.

Vaarallinen rekkamatka sujui hyvin

Viime viikolla yhteistyössä siirryttiin uuteen vaiheeseen, kun näyttelyn teoksia alkoi saapua Ouluun. Reilu viikko ennen avajaisia teoksia kuljettava rekka peruutti museon lastaustilaan ja sen sisältä paljastuvia vanerilaatikoita aletiin siirtämään näyttelytiloihin.

Saksalaiset projektikoordinaattorit Claudia König ja Hannes Täuber saapuivat myös Ouluun pystyttämään näyttelyä yhdessä taidemuseon teknisen tiimin kanssa. He valvoivat tämän kansainvälisen näyttelyn teosten paikoilleen asemointia. Viime metreille asti oli epäselvää, pääsevätkö saksalaiset asiantuntijat ollenkaan Suomeen pystyttämään näyttelyä matkustusrajoitusten vuoksi.

Saksalaiset projektikoordinaattorit Hannes Täuber ja Claudia König saivat pystykseen paikallista osaamista avukseen.

Näyttely on aiemmin ollut esillä Saksan Tübingenissä, jossa se on Königin ja Täuberin toimesta purettu ja pakattu kuljetuslaatikoihin odottamaan rekkakuljetusta Suomeen. Viikon mittaisen matkan aikana mukaan lastattiin muutamia täydentäviä teoksia Tallinnasta ja Helsingistä.

”Kuljetus on ehdottomasti vaarallisin vaihe teosten kannalta”, kertoo Hannes Täuber.

”Käytämme ainoastaan taiteen kuljetukseen erikoistuneita yrityksiä, joiden ammattitaitoon voimme luottaa. Tällä kertaa matka oli sujunut hyvin, eikä laatikkoja avatessa tullut yhtään epämiellyttäviä yllätyksiä.”

Palapeli alkaa rakentua

Laatikoiden saapuessa perille noudatetaan tarkkaa protokollaa. Ne avataan yhdessä taidemuseon konservaattoreiden ja saksalaisten projektikoordinaattoreiden kanssa. Ennen virallisen tulotarkastuksen alkamista edes pieni kurkistus laatikoihin ei ole sallittua.

Jokainen teos ja yksityiskohta tarkastetaan huolella matkalla sattuneiden vahinkojen ja muutosten varalta. Kaikki kirjataan tarkasti muistiin. Mikäli jotain huomautettavaa ilmenee, taidemuseon konservaattorit huolehtivat teosten korjaamisesta.

Veistoksista koostuvan näyttelyn rakentaminen eroaa merkittävästi tauluja sisältävän näyttelyn pystytyksestä.

”Teoksen osia saattaa olla useissa laatikoissa ja aluksi rakentaminen muistuttaakin palapelin kokoamista. Kaikki palat on löydyttävä, ennen kuin veistosta päästään kokoamaan”, kertoo Claudia König.

”Kokoaminen tehdään taiteilijoiden laatimien tarkkojen ohjeiden avulla. Aina ohjeet eivät ole riittävän yksityiskohtaiset ja siksi on erittäin tärkeää, että mukana on henkilöitä, jotka tietävät miten näyttely on aiemmin purettu. Myös teosten koko voi yllättää näyttelyä rakentaessa. Kuvissa teos saattaa näyttää suurelta, mutta laatikosta paljastuukin puolta pienempi veistos.”

Hannes Täuber antaa kiitosta erityisesti taidemuseon henkilökunnalle.

”Täällä on todella ammattitaitoinen tekninen tiimi, jonka kanssa on mahtava pystyttää näyttelyä. Veistosten kokoaminen on niin ikään teosten kannalta vaarallista ja vaatii tekijöiltään monenlaista osaamista.”

Taidemuseo avautuu vihdoin

Koronarajoitusten vuoksi Oulun taidemuseo on ollut yleisöltä suljettu koko alkuvuoden. Toukokuun 29. päivä Supernatural – samassa maailmassa -näyttely on viimeistä yksityiskohtaa myöten valmis ja museo avautuu yleisölle. Supernatural on kansainvälinen nykytaidenäyttely, jonka ytimessä ovat hyperrealistiset veistokset.

Amerikkalaisesta taiteesta 1960-luvulla maailmalle levinnyttä ja erilaisiin koulukuntiin muokkautunutta äärimmäistä realismia luonnehtii todentuntuisuuden ja outouden yhdisteleminen, yksityiskohtaisuus ja silmiä hivelevä viimeistely. Kehollisuuden ulottuvuuksia ja moninaisuutta ilmentävässä Supernatural-näyttelyssä on mukana myös erilaisia videoteoksia ja valokuvasarja.

SUPERNATURAL – Samassa maailmassa, Oulun taidemuseo 29.5.–17.10.2021, avoinna ma–su 10–18.

 

Lue myös