Oulun sarjakuvafestivaali nostaa esiin pohjoista sarjakuvaa – yhteisötaideteos tuo näkyviin lasten ja nuorten hoitojonon

Harri Filppa luotsaa jo kolmattatoista kertaa Oulun sarjakuvafestivaalia. Ville Rannan Viininjuojat on yksi tämän vuoden merkkiteoksia. Kuva: Mari Kivioja

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pete Huttunen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Maailman pohjoisin vuosittainen sarjakuvafestivaali järjestetään viikonloppuna 15.–17. marraskuuta. Haastattelujen, signeerausten ja laajan näyttelykattauksen lisäksi Oulun sarjakuvafestivaalilla julkistetaan kantaa ottava yhteisötaideteos sekä palkitaan maailman paras strippisarjakuva.

Sarjakuvantekijä ja Oulun Sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Filppa kertoo, että festivaalin ohjelmisto on joka vuosi erilainen. Hän haluaa kokeilla uusia asioita, joista osa on ainutkertaisia ja osa nähdään myöhemmissäkin ohjelmistoissa.

Tänä vuonna festivaali tuo esille yhteisen ja yhteiskunnallisen huolen lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista. Ajatuksia hoitojonossa -yhteisötaideteos julkistetaan perjantaina festivaalin avajaisissa.

Aivan festivaalipaikkana toimivan Valveen kupeessa sijaitseva yhteisötaideteos toteutetaan yhteistyössä Nuorten Ystävien, Hoivatien, ODL:n ja Oulun kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa. Teoksessa on hahmoja, jotka kertovat ajatuksiaan hoitojonossa olemisesta.

”Teoksessa kuvataan lasten ja nuorten mielenterveyden jonoutunutta tilannetta tänä päivänä. Teos sijoittuu Hallituskatu 5:n ja 7:n väliseen työmaa-aitaan, jossa on 126 hahmoa jonossa ajatuksineen”, Filppa valaisee.

Sarjakuva on hyvä ilmaisumuoto ottaa kantaa, koska siinä pystytään yhdistämään visuaalista taidetta sekä kirjallisuutta.
Harri Filppa

Filppa kertoo, että teokseen mahtuu vain neljäsosa hoitojonon pituudesta, sillä jono oli pelkästään Pohjois-Pohjanmaalla syyskuun lopussa 503 henkilöä.

“Teoksen avulla tuodaan esiin huoli näistä ihmisistä. Sarjakuva on hyvä ilmaisumuoto ottaa kantaa, koska siinä pystytään yhdistämään visuaalista taidetta sekä kirjallisuutta.”

Ohjelmaa kaikenikäisille

Kolmepäiväisen festivaalin ohjelmisto keskittyy lauantaille, jolloin ohjelmaa on kahdella lavalla. Päälava on Kulttuuritalo Valveen ravintolassa ja toinen Valvesalissa. Lavoilla nähdään yli 20 esiintyjää.

“Yritän kasata ohjelmiston niin, että saman tyyliset esitykset ja tekijät eivät mene päällekkäin. Tiiviissä tilassa pystyy siirtymään helposti lavalta toiselle, ja etsimään itseään kiinnostavaa ohjelmaa.”

Monipuolisessa ohjelmistossa on koettavaa kaikenikäisille ja eri tyyleistä kiinnostuneille sarjakuvan ystäville.

“Meillä on lapsille suunnattua sarjakuvaa ja sitten esimerkiksi Läjä Äijälän Kuolemisen taito, joka ei missään nimessä sovi lasten silmille”, Filppa tiivistää.

Filpan kokemuksen mukaan festivaalin suosituin käyntikohde on Sarjakuvakeidas, jossa on tänä vuonna 37 näytteilleasettajaa.

“Mukana on yrityksiä, yhdistyksiä ja yksittäisiä taiteilijoita. Suuresta kiinnostuksesta kertoo, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan, koska tila loppuu kesken.”

Strippisarjakuvan MM-kisa

Oulun festivaalin kansainvälinen erikoisuus on strippisarjakuvan maailmanmestaruuskilpailu. Osallistujia on tänä vuonna viitisenkymmentä neljältä mantereelta ja kymmenestä eri maasta.

Comic Strip World Championships on Instagramissa järjestettävä kilpailu, jossa taiteilijoilla on viisi päivää aikaa toteuttaa strippi annettuun teemaan. Tyyli on vapaa, mutta sarjakuvan pitää mahtua yhteen Instagram-postaukseen.

“Viisi tuomaria, jokainen eri maasta, käyvät kaikki työt läpi ja antavat pisteitä. Pisteet lasketaan yhteen ja eniten pisteitä saanut kruunataan strippisarjakuvan maailmanmestariksi”, Filppa valaisee.

Yhteinen kokonaisuus

Oulun festivaalin konseptia on kehuttu. Pienen kaupungin vahvuus on, että ohjelmiston ja aikataulun voi suunnitella hallittavaksi kokonaisuudeksi. Kävijöille tulee tunne, että he ovat tapahtumassa kaikki yhdessä.

“Suunnittelen festivaalin aikataulun niin, että ihmisillä on aina seuraava paikka, minne mennä. Kun aloitamme perjantaina kello 16, sen jälkeen ei kukaan pääse karkuun”, Filppa nauraa.

Yleisöä sarjakuvafestivaalien esittelypisteillä.

Kulttuuritalo Valve on osoittautunut hyvin toimivaksi paikaksi sarjakuvafestivaalille. Kuvassa vuoden 2022 yleisöä. Kuva: Pasi Rytinki

Ajatuksena on tarjota mahdollisuus myös verkostoitumiseen. Useilla festivaaleilla kukaan ei tiedä, missä porukka on, koska ihmiset ovat levittäytyneet eri puolille.

“Jos tapahtumassa haluaa tutustua sarjakuvataiteilijoihin, kustantajiin ja muihin tekijöihin, se on helppoa, koska suurin osa ihmisistä kulkee ohjelman mukaan”, Filppa kertoo.

Pohjoisen festivaali

Filppa korostaa, että tapahtuman saavutettavuus ja esteettömyys ovat asioita, joista ei tingitä. Festivaali on laajemminkin pohjoisen visuaalisen kulttuurin kannalta merkittävä.

“Olen pitänyt siitä kiinni, että kaikki sarjakuvafestivaalin tapahtumat ovat maksuttomia. Valve on myös esteetön tila. Kaikilla pitää olla mahdollisuus osallistua tapahtumaan.”

“Olemme maailman pohjoisin ainoastaan sarjakuvataiteeseen keskittyvä tapahtuma. Meillä on oma profiilimme ja haluamme nostaa esille ja tukea pohjoisen taiteilijoita. Yhtä lailla on tärkeää tuoda Ouluun taiteilijoita muualta”, Filppa tähdentää.

Oulun sarjakuvafestivaali 15.-17.11.2024 Kulttuuritalo Valveella. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.