Oulun lasten- ja nuortenelokuvien festivaali käyntiin lauantaina – tarjolla yli 130 elokuvaa
Isäänsä jäljittävästä tytöstä kertova intialaiselokuva Kirjeitä taivaaseen avaa lastenelokuvien kilpailun.
Oulussa juhlistetaan perinteiseen tapaan lapsen oikeuksien viikkoa lauantaina alkavalla Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla, joka järjestetään jo 43. kerran 16.–24. marraskuuta. Ohjelmistossa on yli 130 elokuvaa.
Oulun lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin kattauksessa on jälleen iso valikoima elokuvia sekä perheen pienimmille että nuorisolle, animaatioista dokumentteihin. Elokuvat pyörivät valkokankailla Kulttuuritalo Valveella Valvesalissa ja elokuvateatteri Studiossa.
”Tänä vuonna festivaali juhlistaa animaattori Mikko Kunnasta ja 30-vuotiasta Turun Animaatiokoulutusta esittämällä kymmeniä erityisesti pikkulapsille sopivia lyhytanimaatioita”, iloitsee festivaalijohtaja Mika Anttolainen.
Lastenelokuvien kilpailun avaa intialainen Kirjeitä taivaaseen lauantaina 16. marraskuuta kello 13.45 Studiossa ja nuortenelokuvien kilpailun ajatuksia herättävä animaatio When Adam Changes lauantaina 16. marraskuuta kello 16 Studiossa.
Ohjelmistosta löytyvät muun muassa otteessaan pitävät Kaikkien asioiden kirja sekä Hallonbacken – osasto 23, jotka kietovat katsojan vahvaan tunnelmaansa. Uskomattomaan tositarinaan pohjautuva Junakoira Lampo, lämminhenkisesti autismin kirjoa kuvaava Terveisiä Marsista sekä hyvän mielen Iloisten kanojen maatila osoittavat yhteishengen voiman.
Paulina P:n päiväkirjassa seurataan, kuinka kaveristaan kateellisen tytön käy. Vauhdikkaita seikkailuja tarjoavat Håkan Bråkan 2 ja visuaalisilla yksityiskohdilla ihastuttava animaatio Keisarikunnan suojelijat. Ohjelmiston väriläiskä on Katti Kataloniasta, joka yllättää erikoisella tarinankerronnan näkökulmallaan.
Nuorten elokuvissa tavoitellaan suuria unelmia hauskassa road moviessa Mutkia matkalla, vähäeleisyydellään puhuttelevassa Emman unelmassa ja ravintolamaailmaan sukeltavassa Vapauden maussa. Maaseudulla asuvat nuoret taistelevat ympäristömyrkkyjä vastaan elokuvassa Kuivuus. Kuule minut on voimakas monitasoinen kuvaus ulkopuolelle sulkemisesta. Vahvan ja erikoisen tunnelman luova When Adam Changes kertoo ilkeät kommentit itseensä imevästä nuoresta.
Ohjelmistossa on tänä vuonna laaja kattaus dokumentteja erityisesti nuorille. Nasrin’s Voice on dokumentti nuoren naisen taistelusta kohti itsenäisyyttä ja vapautta. Ajatuksia herättävä Pelaaja kertoo nuoren huippupelaajan rohkeudesta kohdata itsensä. Kansanvalta antaa äänen vallan varjoon jääville ja on puheenvuoro toiseudesta valkoisessa yhteiskunnassa. Kouluvuosi Japanissa kurkistaa japanilaiseen koulumaailmaan.
Curlingia pelaavien nuorten ystävyyttä pohditaan dokumentissa Curl Power. Mavungun lapset kuvaa Suriname-joen varrella asuvia koululaisia. We Are Perfect on empaattinen tarina puolalaisista queer-nuorista, jotka haluavat olla omia itsejään karussa todellisuudessa.
Valokeilassa Mikko Kunnas
Tänä vuonna valokeilaan tuodaan animaattori Mikko Kunnaksen tekemiä lasten piirrossarjoja, joiden jaksoista nähdään koosteita. Vuosina 1994–98 tehty Kolme ässää kertoo salapoliisikolmikosta, jonka muodostavat lapset Salla ja Sakke sekä koira Saastamoinen. Sarjan on käsikirjoittanut Sirkuspelle Hermannin luojana tunnettu kirjailija Simo Ojanen.
Animaatiosarja Koiramäki (2002–04) perustuu Mikko Kunnaksen sedän Mauri Kunnaksen kuvakirjoihin. Sarjassa eletään 1800-luvun maaseudulla arjen askareiden täyttämässä Koiramäessä leppoisassa entisajan tunnelmassa. Vuodesta 2014 lähtien seikkailleen Albi Lumiukon koti on ikilumen maassa, missä hänellä on ystävinään pikkulintu ja matonen, jotka asuvat Albin tomaattikeittotölkkihatussa. Sarjan ovat luoneet Mikko Kunnas ja Markus Majaluoma.
Kilpasarjat ja erikoisohjelmistot
Lastenelokuvien kilpailussa on mukana kahdeksan elokuvaa, nuortenelokuvien kilpailussa kuusi elokuvaa, kotimaisessa kilpailussa kahdeksan elokuvaa ja Paras eurooppalainen lasten lyhytelokuva – ECFA Short Film Award -kilpailussa kuusi elokuvaa. Parhaan eurooppalaisen lastenelokuvan ECFA Award myönnetään lastenelokuvien kilpailun parhaalle eurooppalaiselle lastenelokuvalle. Parempi maailma -palkinto myönnetään lasten- ja nuortenelokuvan alalla ansioituneelle henkilölle, järjestölle tai yhteisölle.
Kilpasarjojen lisäksi festivaalilla on monta erikoisohjelmistoa. Ohjelmistossa on myös tuttuun tapaan Maailmanpyörä, ja pohjoismaisten lastenelokuvafestivaalien Nordic Junior Sessions -yhteistyöverkoston myötä Pohjolasta on moneksi -elokuvia. Lasten ja nuorten tekemät elokuvat ottavat osaa Oskari-kilpailuun kolmessa eri sarjassa. Voittajat selviävät Oskari-gaalassa perjantaina 22. marraskuuta.
Festivaalin palkintojenjakotilaisuus järjestetään lauantaina 23. marraskuuta kello 14 alkaen Valvesalissa, jossa tuomaristot palkitsevat kilpasarjojen voittajat. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Lastenelokuvafoorumi tiistaina
Osana festivaaliohjelmistoa järjestetään neljännen kerran Lastenelokuvafoorumi tiistaina 19. marraskuuta. Ammattilais- ja yleisötapahtumassa käsitellään niin pitkien kuin lyhyiden lasten- ja nuortenelokuvien tilaa ja tulevaisuutta.
Aamupäivän yleisöosion kielenä on suomi. Aiheina ovat kirjasta elokuvaksi, suomalainen lastenelokuva sekä videopelien merkitys opetuksessa.
Tapahtumassa syvennytään sovittamisen haasteisiin tarkastelemalla sekä käsikirjoituksia että elokuvan miljöitä ja ajankuvia. Aiheesta on puhumassa Hallonbacken – osasto 23 -elokuvan ohjaaja Saara Cantell. Uunituoreen lastenelokuvan historiaa, kehitystä ja nykyasemaa käsittelevän monitieteisen teoksen Suomalainen lastenelokuva esittelevät kirjan tekijät Outi Hupaniittu, Marjo Kovanen ja Heta Mulari. Videopelien käyttöä ja merkitystä osana kouluopetusta pohtii Limingan taidekoulun digi- ja pelitaidelinjan opettaja Janne Isokääntä.
Iltapäivän englanninkielinen osio on suunnattu elokuva-alan ammattilaisille ja opiskelijoille. Foorumi striimataan verkossa festivaalin sivuilla.