Oulun kirjastoissa saa lukuoppailta kirjasuosituksia omien toiveiden mukaan

Kirjaston lukuoppaat Annika Rotonen ja Teija Heikkinen etsivät sopivimmat kirjasuositukset asiakkaan toiveiden mukaan. Kuvat: Noora Ruuska

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Noora Ruuska

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunginkirjaston lukuopas-palvelu luo lukusuosituksia suoraan asiakkaan toiveiden mukaan. Lukuopas-lomakkeen voi täyttää kirjastoissa ja verkkokirjastossa. Lomakkeen pohjalta asiakkaille luodaan lista kirjasuosituksista.

Vuonna 2015 Lukuiloa kaikille -hankkeen myötä perustettu lukuopas-palvelu kokoaa asiakkaille kirjasuosituslistan asiakkaan toiveiden ja kiinnostuksen kohteiden perusteella.

Lukuopaslomakeella asiakkaat voivat kertoa, millaista kirjallisuutta he mielellään lukisivat, ja mitä taas eivät. Lomakkeessa voi kertoa myös esimerkkejä kirjoista, joista on aiemmin pitänyt.

Lomakkeen voi täyttää verkossa tai paikan päällä kirjastoissa. Suosituslistan tekevät kirjaston henkilökunnasta nimetyt lukuoppaat.

Lukusuositukset saapuvat asiakkaalle viiden arkipäivän kuluessa ja listan voi tilata suoraan sähköpostiin, tai halutessaan tavata kirjaston lukuoppaan kasvotusten. Suositusten pohjalta on myös mahdollista tilata valmis kirjapaketti omaan valitsemaansa kirjastoon.

Suosituksia aiheesta kuin aiheesta

Kirjastonhoitajat Annika Rotonen ja Teija Heikkinen ovat työskennelleet lukuoppaina jo useamman vuoden ajan. Kirjaston lukuoppaat tekevät työtään suurella innolla ja ammattitaidolla. Lukuoppaan parissa työskentelee tällä hetkellä noin 40 kirjaston työntekijää.

Lomakkeiden käsittelyä varten on olemassa lukuoppaiden oma Teams-kanava, jossa etsitään aina erikseen sopivin henkilö vastaamaan kuhunkin lukuopaspyyntöön.

“Jokaisella lukuoppaalla on oma profiili, siitä mitä he lukevat ja mistä heillä on eniten tietämystä”, Heikkinen kertoo oppaan valinnasta

paperinen kaavake

Lukuopaslomakkeen voi täyttää verkkokirjastossa tai paperisena kirjastoissa.

Eniten pyyntöjä tulee kaunokirjallisuudesta. Aikuisia kiinnostaa erityisesti jännitys- ja psykologinen kirjallisuus. Joskus pyynnöt ovat sellaisia, ettei kirjoja ole aivan helppo löytää. Kirjalistan kokoamisessa on aina kuitenkin onnistuttu.

“Mitä haastavampi aihealue, sitä mukavampi kirjasuosituksia on tehdä”, Rotonen kertoo ja korostaa työntekijöiden sisällöntuntemuksen kasvavan jokaisen kirjasuosituspaketin tekemisen myötä.

Jokainen suositus tehdään ajatuksella, ja asiakkaat ovatkin olleet hyvin tyytyväisiä kirjasuosituksiin.

“Paras palaute asiakkailta on ollut, että kaikki kirjat tuli jo luettua. Silloin suositukset ovat osuneet oikeaan”, lukuoppaat toteavat.

Tämän vuoden aikana lukuoppaat ovat käsitelleet jo yhteensä 80 lukuopaspyyntöä.

Kipinä lukemiseen oppaan avulla

Kaikki ovat tervetulleita käyttämään lukuopas -palvelua olivat he sitten jo valmiiksi aktiivisia lukijoita tai vasta etsivät omaa lukuintoaan.

“Jos haluat aloittaa lukuharrastuksen, etkä tiedä mitä kirjoja lukisit tai millaisesta kirjallisuudesta edes pidät, on lukuopas hyvä apu”, Rotonen vinkkaa.

Kirjasuosituksia laatiessa otetaan tarvittaessa huomioon myös lukivaikeudet ja muut lukemiseen vaikuttavat tekijät. Suosituksia on mahdollista saada esimerkiksi äänikirjamuodossa.

Suositellut kirjat löytyvät alueen kirjastoista. OUTI-verkkokirjaston kautta tehdyissä suosituslistoissa kirjojen saatavuuden näkee suoraan kirjan tiedoista, ja sen voi halutessaan laittaa heti varaukseen.

Kirjastopalveluiden ytimessä

Kirjastojen perustehtävänä on vahvistaa lukutaitoa, lisätä osallisuuden tunnetta ja mahdollistaa kaikille tasavertaisen pääsyn tiedon äärelle.

“Lukuopas palvelu on juuri kirjastopalveluiden ytimessä lukuharrastuksen tukena ja edistämässä lukutaitoa”, Rotonen summaa lukuopas-palvelun merkitystä.

Lukuoppaan avulla kirjallisuuteen tutustuminen on tehty asiakkaille helpoksi, ja oman lempikirjan löytäminen voikin olla vain lomakkeen täytön päässä.

Tutustu Lukuoppaaseen tästä linkistä.