Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali täyttää tasavuosia

Festivaalien lastenelokuvien kilpasarjassa nähdään muun muassa Tanskassa vuonna 2020 ensi-iltansa saanut elokuva Viikinkileiri, jonka on ohjannut Martin Miehe-Renard.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

40-vuotisjuhlavuottaan viettävä Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali alkaa lauantaina, jolloin ohjelmassa on jälleen monipuolinen valikoima elokuvia. Tapahtuma on järjestetty eri paikoissa Oulussa vuosien aikana, kunnes päätapahtumapaikaksi on tullut Kulttuuritalo Valve.

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali alkaa jälleen lauantaina 13. marraskuuta, jolloin tapahtuma viettää myös 40-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuosi näkyy festivaalin ohjelmistossa sillä tavalla, että elokuvat ovat sekä tämän vuoden uutuuselokuvia että vanhoja klassikoita. Festivaali päättyy 21. marraskuuta.

Festivaalin aikana valkokankaalla esitettävät elokuvat jakautuvat eri sarjoihin: kotimaisten elokuvien sarja, lastenelokuvien sarja, lyhytelokuvien sarja, erimaalaisia elokuvia esittävä Maailmanpyörä, nuortenelokuvien sarja ja Pohjoismaisten elokuvaklassikoiden sarja.

Festivaalin taiteellinen johtaja Anna Asplund nostaa esille poimintoja ohjelmistosta. Hän suosittelee ohjaaja Tini Sauvon klassikoita, Elämänasenteita-lyhytelokuvapakettia, joka on suunnattu esikouluikäisistä ylöspäin, lastenelokuvaa Apinatähti, lastenelokuvaa Perhosen sydän, islantilais-suomalaista dokumenttielokuvaa Tytöt – Pidetään pallo!, jonka suomalainen tuottaja Outi Rousu on paikalla näytöksessä 16. marraskuuta. Myös elokuvan Perhosen sydän ohjaaja Inesa Kurklietytė vierailee festivaalilla tänä vuonna ja on tavattavissa näytöksessä.

”Nuorille sopii Prinssin löytöretki, joka on visuaalisesti sykähdyttävä ja tarjoaa monikerroksisen fantasiatodellisuuden sekä filosofista näkemystä”, Asplund myös kertoo.

Festivaalissa neljä kilpasarjaa

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin ohjelmaan kuuluvat myös elokuvakilpailut. Ohjelmassa on kaikkiaan neljä kilpasarjaa. Lastenelokuvien kilpailussa jaetaan Tähtipoika-palkinto ja kilpailussa on mukana yksitoista elokuvaa. Nuortenelokuvien kilpailussa jaetaan Global Future -palkinto ja kilpailussa on mukana seitsemän elokuvaa. Kotimaisessa kilpailussa jaetaan Katso minuun -palkinto ja kilpailussa mukana on kymmenen elokuvaa.

Festivaalin aikana jaetaan myös ECFA-palkinnot parhaalle eurooppalaiselle lastenelokuvalle ja parhaalle eurooppalaiselle lyhyelle lastenelokuvalle. Parhaan eurooppalaisen lyhyen lastenelokuvan kilpailu on uusi kilpasarja tänä vuonna.

Kulttuuritalo Valve on festivaalin päätapahtumapaikka. Kuva: Sanna Krook

Festivaalin pääasialliset esityspaikat ovat Kulttuuritalo Valveella sijaitsevat Valvesali ja Studio. Joitakin elokuvia esitetään myös Oulun pääkirjastossa sijaitsevassa Pakkalan salissa. Festivaalin ohjelmaan kuuluu myös 17. marraskuuta järjestettävä Oulun lastenelokuvafoorumin yleisöpäivä, jonka tapahtumapaikkana on Pakkalan sali.

Festivaalipaikat ovat vaihtuneet

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin järjestää Oulun Elokuvakeskus ry. Tämä yhdistys perustettiin vuonna 1973 Suomen Elokuva-arkiston myötävaikutuksella, jolloin uuden yhdistyksen toiminta-alueeksi määriteltiin koko Pohjois-Suomi. Kun Oulun kaupunginkirjaston uudisrakennus valmistui vuonna 1982, sinne tuli myös 168-paikkainen elokuvasali. Elokuvanäytökset alkoivat kyseisessä elokuvasalissa nimellä Kirjastokino.

Ensimmäisen Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin tapahtumapaikkoina olivat pääkirjaston Pakkalan sali ja Heinäpäässä sijainnut elokuvateatteri Studio Pyrinnön urheilutalossa vuonna 1982.

Pentti Kejonen oli festivaalin primus motor. Hän sai idean vieraillessaan Italiassa Giffonin ja Saksassa Lucasin lastenelokuvafestivaaleilla joskus 80-luvun alussa. Toisaalta Opetusministeriön silloinen kulttuuriasiainneuvos Helena Suomela oli hoksauttanut jo tuota ennen lapsiin ja nuoriin keskittymisestä toiminnassa. Festivaalia edelsi Elokuvakeskuksen järjestämä Taikalyhty-niminen tapahtuma kahtena vuotena”, Anna Asplund kertoo.

Oulun Elokuvakeskus on Kulttuuritalo Valveella nykyisin. Tämä talo rakennettiin alun perin 1800-luvun lopulla, jolloin se oli yksityisomistuksessa. Oulun kaupunki osti talon, jolloin taloa laajennettiin ja siitä tehtiin Oulun kaupungintalo. Kun kaupungin virastot muuttivat pois rakennuksesta, poliisilaitos sai talon käyttöönsä.

Nykyinen kulttuurikeskus sai alkunsa vuonna 1989 alkaneista peruskorjaustöistä. Talossa oli sen jälkeen Oulun nuoriso- ja kulttuurikeskus NUKU. Talo on toiminut nimellä Kulttuuritalo Valve vuoden 2008 alusta alkaen.

Festivaali on järjestetty eri paikoissa vuosien kuluessa, jolloin esityspaikkona ovat olleet esimerkiksi Kirjastokino, Rio, Formia, Finnkino Plaza ja myös edesmennyt Kaijonkino. Festivaalinäytöksiä on ollut nykyisissä tiloissa vuodesta 1991 alkaen.