Oulun historiasta kiinnostuneilla oma yhdistys – Oulun Historiaseuralla meneillään jo 90-vuotisjuhlavuosi
Oulun Historiaseuran 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi seura päivitti somekanavien kansikuvansa. Sen on kuvannut Erkki Mikkola vuonna 1933 Merikosken sillalta. Kuva: Museovirasto
Oulussa toimii vireä yhdistys, Oulun Historiaseura, joka viettää tänä vuonna jo 90-vuotisjuhlavuottaan. Vireydestä kertovat lukuisat yleisöluennot, joista seuraava järjestetään Oulu-opistolla 8. marraskuuta.
Oulun Historiaseura on vuonna 1933 perustettu tieteellinen seura, Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsen ja yhteisö, jonka tarkoituksena on edistää historian tutkimusta ja harrastusta Oulussa ja Pohjois-Suomessa. Samoihin aikoihin seuran kanssa perustettiin Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto ja maakunta-arkisto aloitti toimintansa Oulussa.
Historiaseura järjestää seminaareja ja retkiä sekä harjoittaa säännöllistä julkaisutoimintaa. Seura järjestää vuosittain useita esitelmätilaisuuksia, joissa eturivin suomalaistutkijat kertovat ajankohtaisista tutkimusaiheistaan.
Luentoja myös marraskuussa
Seuraava yleisöluento järjestetään 8. marraskuuta Oulu-opistolla ja luennon aiheena on sotienjälkeisen Tornionlaakson raja. Luennoitsijana on Lapin yliopiston Arktisen keskuksen vieraileva tutkija Sami Pekola ja tilaisuuden nimi on Oikeudelliset ja mentaaliset rajaesteet – Tornionlaakson rajan sääntely ja rakentuminen sotienjälkeisestä ajasta 2000-luvulle.
Marraskuussa on luvassa vielä toinen kaikille avoin ja maksuton yleisötilaisuus Oulu-opistolla. Kahden luennon miniseminaari järjestetään 29. marraskuuta ja aiheina ovat Mauno Koivisto sekä nälkävuodet Oulussa. Ensiksi on vuorossa professori Tapio Bergholmin luento kello 16.30 alkaen Mauno Koivisto -elämänkertatrilogian toisesta osasta. Kello 18.00 FT Henrik Forsberg luennoi ”Ei tiedä, pitäisikö itkeä waiko naurahdella wäitökselle, ettei ihmisiä kuole nälkään armaassa isänmaassamme” – 1860-luvun nälkävuodet Pohjolassa ja Oulussa.
Oulun Historiaseura pyrkii järjestämään myös striimauksen, jolloin luentoja voi seurata myös etänä verkossa. Mutta ei aina striimausta ei ole saatavilla. Tieto mahdollisesta striimauksesta ja luennon linkki ilmoitetaan hieman ennen luentoa muun muassa Historiaseuran Facebook-sivuilla.
38. Scripta Historica
Yhdistyksen kotipaikka on Oulu. Seuran jäseneksi on tervetullut jokainen historian ystävä. Oulun Historiaseura ei ole pelkästään ammattihistorioitsijoiden kerho, vaan kaikki kansalaispiirit tavoittava järjestö.
Juhlavuoden kunniaksi vietettiin hiljattain arvokas ja lämminhenkinen juhlatilaisuus, johon oli kutsuttu seuran jäsenet. Juhlassa julkistettiin seuran julkaisusarjan Scripta Historican 38. julkaisu, jonka toimitti filosofian maisteri Eetu Riskumäki asiantuntijoista koostuneen toimituskunnan tuella.
Oulun Historiaseuran vanhempia julkaisuja voi toistaiseksi hakea myös maksutta Kansallisarkiston Oulun toimipisteen aulasta.