Oululaislähtöinen jazzlaulaja Riikka Keränen: ”Oulu merkitsee mulle kotia, jonne voin palata lataamaan akkuja”

”Haaveeni on kasvattaa kuulijakuntaa ensin Suomessa ja joidenkin vuosien päästä avata ovia myös Eurooppaan ja Aasiaan”, jazzlaulaja Riikka Keränen kertoo. Kuva: Anssi Tirkkonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Jazzlaulaja Riikka Keränen on Madetojan musiikkilukion kasvatti. Hän on opiskellut laulua Malmön musiikkiakatemiassa Ruotsissa ja jazzlaulua Guildhall School of Musicissa Lontoossa. Jazzmusiikin maisteriksi Keränen valmistui Sibelius-Akatemiasta.

”Miellän itseni erittäin vahvasti oululaislähtöiseksi: mää oon palijasjalakane.”

Oulussa Keränen asui 23-vuotiaaksi. Hänen lähiperheensä, useat ystävät sekä sukulaiset asuvat edelleen Oulussa. Tällä hetkellä Keränen asuu puolisonsa, muusikko Anssi Tirkkosen kanssa Helsingissä.

”Me puhumme kotonakin keskenämme Oulun murretta: jos toinen sattuu vahingossa sanomaan jonkun sanan ilman välivokaalia tai kaksoiskonsonanttia, niin heti tulee kommenttia.”

Jazzin pyörteisiin

Keränen muutti 10 vuotta sitten Ruotsin Malmön kautta Helsinkiin jazzlauluopintojen perässä. Välissä hän vietti yhden vuoden Lontoossa.

”Mun innostus jazziin syttyi rakkaudesta melodioihin ja värikkääseen sointumaailmaan. Vasta jälkeenpäin iski improvisointi ja rytmiikan hienovaraiset vivahteet”, laulaja avaa.

Hän kokee onnekkaana sattumana, että Oulussa hänen kohdalleen osuivat innostavat opettajat, jotka osasivat ohjata juuri jazzin maailmaan.

”Samassa ikäpolvessa oli myös maailmanluokan soittajia, jotka omalla tekemisellään inspiroivat kaivautumaan syvemmälle afroamerikkalaisen musiikin perinteeseen.”

Kuuntelumatkalla

Keräselle todella tärkeitä esikuvia laulaja-lauluntekijöinä ovat olleet Joni Mitchell, Stevie Wonder, Emma Salokoski ja Tuomo Prättälä.

”Jazzlaulajista Shirley Horn ja Sinne Eeg ovat vähän myöhemmän vaiheen esikuvia. Tällä hetkellä olen Kendrick Lamarin pauloissa”, muusikko hehkuttaa.

Laulaja kokee, että kaikkea musiikkia voisi kuunnella aina enemmän. Myös negatiiviset tunteet ovat sallittuja.

”Silloin kuulijana ainakin oppii tuntemaan itseään paremmin, kun hoksaa, että tuosta en ainakaan tykkää.”

Oppia ja inspiraatiota

Ruotsissa Keränen kehitti ilmaisuaan vapaampaan suuntaan ja teki ensimmäiset jazziksi luonnehdittavat sävellyksensä.

”Helsingissä sukelsin syvemmälle bebop- ja hardbop-maailmaan ja harjoittelin sovittamista”, hän kertoo.

Kulttuurien sulatusuuni Lontoo toimi inspiroivana ympäristönä ja henkisen kasvun paikkana.

”Lontoossa kasailin rohkeutta toteuttaa unelmiani ja tehdä asioita oman pääni mukaan.”

Tällä hetkellä lauluntekijä inspiroituu jazzin tuomasta vapaudesta ja loputtomista variaatiomahdollisuuksista. Tämä on vaikuttanut myös hänen arkipersoonaansa.

”Valintojen tekeminen on mulle välillä mahdotonta”, taiteilija myöntää.

Monipuolinen debyytti

Helmikuun 22. päivä ilmestynyt A Vision of a Garden on Keräsen levydebyytti sekä sooloartistina, lauluntekijänä että sovittajana. Levyn julkaisija on turkulainen Flame Jazz Records.

Albumi sisältää kaksi jazzstandardia, kaksi Juho Valjakan sävellystä ja neljä Keräsen säveltämää ja sanoittamaa laulua. Levyllä puutarha toimii rakkauden metaforana, sillä puutarhaa täytyy hoitaa, jottei se kuihdu.

Levyn tuorein laulu, Sweet of Love, sai muotonsa Helsingissä keväällä 2019. Albumin vanhimmat biisit ja sovitukset syntyivät Lontoossa vuonna 2016.

”Muistan jo Lontoossa julistaneeni kämppiksilleni, että nyt on pakko tehdä levy, vaikka en vielä siinä vaiheessa tiennytkään kappaleiden päätyvän albumilleni.”

Albumi oli tarkoitus äänittää jo keväällä 2020, mutta pandemia siirsi aloitusta vuodella. Aluksi viivästys harmitti.

”Kaikki tuntuu tapahtuneen kuitenkin just oikeaan aikaan. Onnistuin myös haalimaan ympärilleni täydelliset tyypit, jotka tekivät tästä työstä juhlaa”, artisti riemuitsee.

Bändillä on väliä

Keränen kasasi bändinsä vuoden 2018 lopulla ja ensimmäiset treenit pidettiin alkuvuodesta 2019.

Yhtyeen rumpali on laulajan puoliso Anssi Tirkkonen. Hän on syntynyt Torniossa ja muutti vuoden ikäisenä Haukiputaalle, jossa hänen perheensä yhä asuu.

”Tapasimme Anssin kanssa Madetojan musiikkilukiossa luokkakavereina ja oon siitä lähtien vahingossa varjostanut Anssia melkein jokaiseen hänen opinahjoonsa”, laulaja paljastaa.

Kvartetin täydentävät Mikkelistä kotoisin oleva pianisti Juho Valjakka sekä Jyväskylästä tuleva kontrabasisti Jori Huhtala.

Nelikko tutustui toisiinsa Sibelius-Akatemian jazzopinnoissa. Huhtala oli ainoa, jonka kanssa Keränen ei ollut soittanut aiemmin.

”Olin kuullut Joria eri kokoonpanoissa ja haaveillut pääseväni musisoimaan hänen kanssaan. Juhon virtuoottiseen soittoon ja syvälliseen musiikilliseen ilmaisuun olin tutustunut toisen bändin riveissä. Anssin musikaalisuus oli tuttua lukioajoista lähtien”, Keränen kehuu.

Laatu ratkaisee

Oulussa on huomattavasti vähemmän asukkaita kuin pääkaupunkiseudulla, joten luonnollisesti muusikoitakin on vähemmän.

”Pääkaupunkiseudulla muusikoista on paljon tarjontaa, jolloin pääsee tekemään töitä useampien eri ihmisten kanssa.”

Etelä-Suomessa kontaktiverkostot ovat laajemmat ja työtilaisuuksia enemmän.

”Tämä on houkuttelevaa sekä henkilökohtaisen kehityksen että toimeentulon kannalta”, artisti myöntää.

Keräsen mielestä olemme kuitenkin liukumassa maailmaan, jossa maantieteellisellä sijainnilla on entistä vähemmän merkitystä. Tämä johtaa siihen, että ainoastaan työn laatu ratkaisee.

”Oulussa tehdään korkeatasoista musiikkia ja täällä on mahtava musiikkikasvatusjärjestelmä. Kulttuurituotanto tekee hienoa ja pitkäjänteistä työtä oululaisten tapahtumien saralla”, muusikko tietää.

Maailma avoinna

A Vision of a Garden -levyn myötä Keräselle aukeaa uudenlaisia uramahdollisuuksia.

Kvartetin on tarkoitus keikkailla kesällä ja syksyllä levyn tiimoilta.

”Odotamme malttamattomasti prosessin seuraavaa vaihetta eli keikkailua.”

Lauluntekijän suunnitelmissa siintää jo seuraava albumi, jonka säveltäminen ja sanoittaminen on määrä aloittaa kesäkuun alussa Oulussa.

Keräsen haaveena on ensin kasvattaa kuulijakuntaa Suomessa. Muutamien vuosien kuluttua ovia voisi avata myös Eurooppaan ja Aasiaan.

”Manageria mulla ei vielä ole, eli työtä on ensin tehtävä paljon itse täällä pohjolassa. Verkostojen kasvattaminen ulkomaille on ehdottomasti yksi suuri unelma.”