Oululaiskirjailija Essi Kummun uutuus Alaston lukupiiri on hellä satiiri kirjallisuuspiireistä: Huumorilla voi tehdä ihmeellisiä asioita
Essi Kummu ystävänsä Varman kanssa Oulujoen rannalla saunalautalla. Alastomassa lukupiirissä saunotaan usein ja uidaan avannossa. Kuva: Mari Kivioja
Romaanin kustannustoimittaja Ellen kutsutaan mukaan lukupiiriin ylelliseen kartanoon. Lukupiirissä on sääntö, että osallistujat riisuvat ja paljastavat itsestään jotakin henkilökohtaista. Ellen löytää lopulta eksentrisestä yhteisöstä oman paikkansa.
Kirjailija Essi Kummu kertoo, että hän aloitti Alaston lukupiiri -kirjan kirjoittamisen jo kymmenen vuotta sitten. Tässä välissä häneltä julkaistiin romaanit Hyvästi pojat ja Loiste.
“Silloin tuntui, että tarina ei vain syntynyt, vaikka yritin väkisinkin. Nyt se sitten suostui valmistumaan. Tuntui tärkeältä, että saan sen ulos ja asian päätökseen”, Kummu kertoo.
Koen huumorin hyvin tärkeäksi, sillä voi tehdä ihmeellisiä asioita.
Alaston Lukupiiri on hauska ja helppolukuinen. Teksti virtaa soljuvasti kuin leikitellen eteenpäin. Vaikeina aikoina tarvitaan iloa, ja kirjailija mainitseekin, että Tove Jansson alkoi piirtää muumeja, kun toinen maailmansota syttyi.
“Hain tietoisesti sellaista tyyliä. Koen huumorin hyvin tärkeäksi, sillä voi tehdä ihmeellisiä asioita. Olen todella pitkään hakenut oikeaa ja äänensävyä ja nuottia.”
“Rakastan kirjoittaa dialogia. Kirjoitin mahdollisimman hetkessä olevaa ja kevyesti luettavaa tekstiä. Se tulee minulta luontaisesti”, Kummu pohtii.
Satiiria kirjallisuusmaailmasta
Kummun edelliset kirjat olivat tyylilajiltaan autofiktiota. Autofiktiossa kirjailija esiintyy usein päähenkilönä ja elämäkerrallisuus sekoittuu fiktioon.
“Törmäsin autofiktion kanssa seinään. Minulle on tosi tärkeätä, että voin kirjoittaa, mitä haluan. Autofiktiossa se ei ole mahdollista. Katsoin asiaa nyt toisesta kulmasta. Minkälainen on sellainen kulttuuri, jossa autofiktio ja tunnustuksellisuus on muotia”, Kummu pohtii.
Kustannuspäätöksiä tehdään yhä enemmän markkinoiden ehdoilla. Kustantamot seuraavat somevaikuttajien seuraajamääriä ja esimerkiksi WSOY tarjoaa heille ilmaista kirjoittajakoulutusta.
“Kuvasin satiirisesti sellaisen kirjallisen maailman, jossa kustantaja yrittää korvata kirjallisuuden nettisisällöillä. Haluan kommentoida, mitä kirjallisuudessa nyt tapahtuu.”
“Kirjallisuusmaailma, jonka olen fiktiivisesti kuvannut ei voisi olla ajankohtaisempi. On huvittavaa, että Suomen tämän hetken myydyin kirjailija on somen ammattiosaaja. Somemarkkinointi ja Kiira Korven Instagram-runous ovat kirjallisuudessa päivän puhutuimpia aiheita”, Kummu kertoo.
Turvaa kirjasta ja laumasta
Romaanin päähenkilö Ellen hakee turvaa käpertymällä hihalliseen makuupussiin. Lukupiiriläisillä on myös turvakirjoja, joista he saavat voimaa ja lohtua. Essi Kummun turvakirja on nyt ollut Munkki Serafimin esseekokoelma Tie ylösnousemukseen – Suuren paaston ja pääsiäisen sanoma.
“Esseet paaston ajasta ovat todella laadukkaita. Serafim kirjoittaa luopumisesta ja irti päästämisestä niin kaunista ja tekstiä, että sydämeni väpättää. Luen sitä joka ilta, ja jo pelkästään se, että näen sen olevan pöydällä, helpottaa”, Kummu kertoo.
Olen kirjoittanut tietoisesti tosi elokuvallisen kirjan. Lähdin hakemaan erityisesti halun kuvallisuutta.
Kirjailija kokee, että koronan ja sodan vaikutuksesta yhteisöllisyys, ja se että löydämme toisemme, on entistä tärkeämpää.
Alastomassa lukupiirissä on ryhmän yhteistä olemista, yhteinen kertomus ja yhteinen tajunta. Lukupiiri on lauma, jossa jokaisella on paikkansa.
“Kirjoittaessa löysin sen, että heidän ajatuksensa alkavat vaihtua keskenään, että saa ajatuksen, joka ei olekaan oma vaan lauman ajatus. Minulle käy joskus niin ystävieni seurassa. Mietin, että ovatko ajatukset alkaneet sulautua yhteen”, Kummu kertoo.
Halun kuvallisuus
Alaston lukupiiri on hyvin visuaalinen romaani. Tekstin elää lukiessa kuvina tajunnassa. Kummu on halunnut kuvata kirjassa erityisesti läheisyyttä ja halua eri tavoilla.
“Olen kirjoittanut tietoisesti tosi elokuvallisen kirjan. Lähdin hakemaan erityisesti halun kuvallisuutta. Ihmisten katse toisiinsa rinnastuu haluun, ja katse millä taidetta myydään, on erotisoitu katse. Siihen liittyy monen asteista halua.”
“Halun teollisuutta pidetään elokuvan ja visuaalisten taiteiden olemuksena. Kirjallisuuskin on nyt halun teollisuutta. Elämme niin voimakkaasti kuvista ja näkyvyys nousee internetin kautta”, Essi Kummu summaa.
Essi Kummu
- syntynyt 1977 Keminmaalla.
- filosofian maisteri Oulun yliopistosta 2003
- kirjoittanut kuusi romaania, Elias-lastenkirjoja sekä käsikirjoituksia
- toiminut kirjoittajakouluttajana
- palkittiin Vuoden Sara kunniakirjalla 2018 naisia, tyttöjä ja yksinhuoltajia voimaannuttavista hyvistä ja rohkeista kirjoista.
- Kummun teoksia on käännetty ruotsiksi, liettuaksi, saksaksi ja venäjäksi