Oululainen mobiilisovellus auttaa saamen kielten oppimisessa – 6. helmikuuta on saamelaisten kansallispäivä
Saamelaiset ovat ainoa alkuperäiskansa Euroopan unionin alueella. Saamen kielten oppiminen uhkaa jäädä saamelaislapsilla vaillinaiseksi, kun yli 60 prosenttia Suomen kymmenestätuhannesta saamelaisesta asuu saamelaisalueen ulkopuolella.
Erityistä huolta herättää kaupunkielämän ja kielen suhde.
”Lapseni puhuu sujuvaa pohjoissaamea, mutta kaupunkisanastoa ei opi Saamenmaalla, koska siellä ei ole esimerkiksi leikkipuistoja ja kahviloita. Lasten täytyy oppia näitä uusia sanoja, kun he muuttavat kaupunkiin. Sovellus auttaa heitä siinä”, kertoo Oulussa asuva pohjoissaamen opettaja Satu Pieski.
Hän on ollut mukana kehittämässä Gávpotfearán-kielipeliä.
Kaupunkiseikkailijat tutkimusretkellä
Gávpotfearán-peli opettaa satoja sanoja ja fraaseja kaikilla kolmella saamen kielellä, joita Suomessa puhutaan: pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi. Peli on suosittu Oulussa asuvien saamelaislasten keskuudessa ja monet käyttävät sitä päivittäin.
”Se antaa eläväisen oppimiskokemuksen älypuhelimen ääressä. Pelissä yhdistellään lauta- ja korttipelien ominaisuuksia”, kertoo Ludocraftin toimitusjohtaja Tony Manninen.
Nimi Gávpotfearán tarkoittaa kaupunkiseikkailua. Pelissä lapset ovat löytöretkeilijöitä kaupungissa. Jokaisella nopanheitolla pelaaja saa kortin, jonka voi pitää, kun ratkaisee sanapähkinän. Tavoitteena on kerätä niin monta korttia kuin mahdollista.
”Pelissä keskitytään lasten arkielämään, käydään koulussa ja pidetään hauskaa leikkipuistossa. Lapset oppivat myös älypuhelimiin, tietokoneisiin ja vaikkapa urheiluvälineisiin liittyvää sanastoa”, Manninen luettelee.
Kulttuurisesti tärkeä projekti
Unescon mukaan kaikki saamen kielet ovat uhanalaisia, jopa pohjoissaame, jolla on 30 000 puhujaa Pohjoismaissa. Suomessa pohjoissaamen puhujia on 2000. Inarin- ja koltansaamella on kummallakin Suomessa vain 300 puhujaa.
Oulu sijaitsee 350 kilometrin päässä saamelaisalueelta, mutta Oulussa asuu 800 saamelaista. Oulun kaupunki tarjoaa saamelaislapsille varhaiskasvatusta saamen kielellä Mäntylä-Snellmanin päiväkodissa.
Tony Manninen on ylpeä, että Ludocraft on saanut olla mukana edistämässä saamen kielten ja kulttuurin elinvoimaisuutta:
”Tämä on ollut innostava projekti. Saimme luoda työkalun, joka on kulttuurisesti tärkeä. Opimme myös itse paljon prosessin aikana.”
Ludocraft kehitti pelin saamen kielten etäopetuksen pilottihankkeessa, jota vetävät Utsjoen kunta ja Saamelaiskäräjät. Hanke tarjoaa pohjoissaamen, inarinsaamen ja koltansaamen verkko-opetusta.
Juttu on julkaistu alun perin englanniksi Mun Oulun My Oulu -osiossa tammikuussa 2022.