Oululainen laulunopettaja Kati Niemi haluaa poistaa ennakkoluuloja: Laulaminen ei ole rakettitiedettä
Oulun konservatorion rytmimusiikin laulunopettaja Kati Niemi ahkeroi valmistuakseen ammattitutkintoon ja työskentelee kohti Estill-opettajan pätevyyttä. Kuva: Kati Niemi
Oululainen musiikkipedagogi Kati Niemi valmistelee parhaillaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja valmistunee tämän kevään 2023 aikana. Hän on tuntiopettajana Oulun konservatoriossa ja luotsaa Instagramissa Laulumieli-sivustoa, jossa päästää oman laulunörtteilynsä valloilleen auttaakseen itseään ja muita.
Laulaja ja laulunopettajan kevät 2023 näyttää työntäyteiseltä. Niemi on aina nauttinut siitä, että meneillään on paljon asioita ja projekteja.
”Nykyään oon oppinut ajautumaan oikeasti semmosiin kivoihin juttuihin, mitkä ei vie niin hirveästi energiaa”, Niemi kertoo.
Tällä hetkellä laulunopettajan ensimmäinen prioriteetti on opinnäytetyön kirjoittaminen. Niemi opiskelee Oulun ammattikorkeakoulussa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Taiteen tekijä ja kehittäjä.
”Mun Laulumieli-Instagram-sivukin on sitä kaikkea täynnä tällä hetkellä. Yritän motivoida itseäni sen tilin avulla päämääriäni kohti. Tää on mun agenda, vaikka miljoona muutakin asiaa kiinnostaa”, laulaja naurahtaa.
Tutkintoon valmistumisen lisäksi Niemellä on toinenkin päämäärä – osata olla läsnä.
”Haluaisin olla läsnä kaikessa, mikä on vaikeaa, koska haluan olla niin monessa mukana. Elämä on hektistä, ja some on monelle meistä pysähtymispaikka. Haluaisin tarjota mun Laulumieli-tiliä seuraaville sellasen lepopaikan, jossa ois mahdollista pysähtyä oman äänen äärelle”, musiikkipedagogi toivoo.
Laulamisen stigmat ovat tiukassa
Niemi on tykännyt Oulun ammattikorkeakoulun Yamk-opinnoista.
”Opiskelu ja tutkinto on antaneet mahdollisuuden muokata omaa uraa ja työnkuvaa. Esimerkiksi nyt laulunopettajana oon vihdoinkin löytänyt, mikä mua kiinnostaa eniten, ja se on stigman poistaminen laulamisesta. Haluan häivyttää sitä olettamusta, että laulaa saisi vain ne, joille se on helppoa. Ja toisaalta sitä, että laulaminen olisi jotain maagista rakettitiedettä – päin vastoin. Se on luonnollista ja kaikille mahdollista”, opettaja vakuuttaa.
Niemi kokee, että iästä ja kokemuksesta riippumatta laulajan asema ei ole helppo muusikkokentällä. Mitä voitaisiin tehdä, että laulajat voisivat paremmin?
”Ydintä mun opinnoissa ja opinnäytetyössä on myös se, että saatais lisää hyvinvointia laulajille. Tunneodotusten ja tavoitteiden tiedostaminen on tärkeää ja tulis olla realistiset tavoitteet siitä, mitä itse haluaa. Olisi hyvä myös hahmottaa, että osa odotuksista omaa laulajuutta kohtaan tulee ulkopuolelta. Kaikki tavoitteet ei välttämättä ole sellaisia, mitä laulaja itse on itselleen asettanut”, pedagogi tietää.
Taustalla on usein pelkoja, joita tulisi oppia poistamaan.
”Hylkäämisen pelkoa tai toisten arvostelun pelkoa. Haluaisin opettaa ihmisille, miten laulajille puhutaan. Ettei vain laulajien tarvitsisi olla zen asian kanssa – toivon, että muutkin ottaisi puheistaan ja asenteistaan vastuuta, eikä vain kaataisi kuraa laulajien niskaan.”
Niemi on aiheesta huolestunut.
”Esimerkiksi jännittämisen taustalla on pelko virheiden tekemisestä ja epäonnistumisesta, mutta myös siitä, että entä jos joku näkee meidän jännitysoireet. Entä jos joku saa selville, mitä me oikeasti ihmisenä pelätään?”
Laulajien itsetuntoa tulisi kasvattaa, mutta samalla opettaa armollisuutta ja lempeyttä.
Aihetta tutkiessaan ja opiskellessaan Niemi on itsekin joutunut käsittelemään omaa taustaansa ja tunteitaan.
”Itsekin olen tosi kova jännittämään, välillä muuallakin kuin ennen esiintymisiä. Pelkojen ja jännityksen ääneen toteaminen auttaa monesti paljon, tunteen hyväksyminen vähentää jännitystä.”
Stressitaso matalammalle
Päivätöikseen Niemi toimii Oulun konservatorion rytmimusiikin päätoimisena laulunopettajana. Tuntikohtaisen työpäivän rinnalla hän toimii yrittäjänä. Niemen Instagram-tili on sekä hänen yritystoimintansa markkinointikanava että oman opin kasvattamiskanava.
Tilillään laulunopettaja jakaa ajatuksiaan, tunteitaan ja oivalluksiaan laulusta sekä reagoi lauluvideoihin. Hän järjestää myös säännöllisesti lauluhaasteita, joihin kuka tahansa voi osallistua.
”Katson esimerkiksi lauluvideoita ihan omasta mielenkiinnostani, ja jaan sitten tietoni ulos. Kommenttivideot ei kuitenkaan ole mun kanavan tärkein asia, vaan laulamisen mahdollistaminen kaikille. Haluaisin, että jokainen huomaisi, että osaa laulaa, voi laulaa ja saa laulaa vaikka laulais päin honkia – ääni on silti arvokas”, hän avaa.
Niemen tärkein oppi on se, että vaikka laulamisella onkin paljon terveyshyötyjä, positiiviset vaikutukset saadaan vain silloin, kun laulajan stressitasot eivät ole korkealla.
”Jos sää voit hyvin, sua ei pelota eikä sua jännitä laulaa, sillon ne terveyshyödyt on olemassa. Mutta jos sua jännittää, niin sillon ne terveyshyödyt leikkaantuu pois. Se on jännä ristiriita”, opettaja pohtii.
”Jos se ihminen ei voi hyvin, niin miten se äänikään voi voida hyvin? On hyvä muistaa, että joka päivä ei tarvitse olla hyvä laulupäivä.”
Vuorovaikutus ja vertaistuki kunniaan
Niemi muistuttaa tunteiden hallintakeinojen kehittyvän ainoastaan sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.
”Ne ei kehity yksin, aina täytyy olla joku toinen ihminen linkitettynä.”
Töissään konservatoriolla opettaja pääsi kokeilemaan jännittäjäryhmää Yamk-opinnäytetyönsä tutkimusryhmänä. Tutkimus julkaistaan Niemen opinnäytetyönä keväällä 2023.
”Tutkimuksessa huomattiin, että vuorovaikutus ja vertaistuki on kaikista tärkeimmät asiat nuorten laulajien itsevarmuuden kasvattamisessa ja esiintymisjännityksen hallinnassa.”
Niemen jännittäjäryhmä starttasi vuosi sitten, jonka jälkeen Laulumieli-tili käynnistyi.
”Mä halusin kokeilla, olisko mahdollista verkon välityksellä luoda sellainen ryhmä ja yhteisö, joka voisi antaa samanlaista vertaistukea, mitä tuo jännäriryhmä. Haluaisin lisätä enemmän jännityksen hallintaan liittyvää toimintaa”, Niemi miettii.
Apua ja oppia itselle ja muille
Oman soittimen, lauluäänen käyttö, ei ole ollut Niemelle aina helppoa. Hänellä on ollut haasteita laulajana koko elämänsä, jo lapsena.
”Voin sanoa, että oon todella hyvä opettamaan muille tekniikkaa. Oon hyvä analysoimaan laulamista, koska oon joutunut tekemään sitä. Mun on ollut pakko treenata ja ottaa selvää asioista, koska mulla on ollut omassa lauluäänessä niin paljon kompastuskiviä.”
Oman äänen etsintää voi vaikeuttaa se, että maailmassa on niin paljon mistä ottaa vaikutteita. Nuorempana Niemi olikin kuin kameleontti, mutta laulaminen on Niemelle syy, siihen miksi hän on nyt tässä.
”Itse laulaminen ja luovuus on mulle palo tähän työhön. Päällimmäisenä mulle ei oo ollut se, että mun olis pakko tehdä musiikkia ja julkaista omaa taidetta.”
Yamk-tutkinnon lisäksi laulaja opiskelee Estill-tekniikan laulunopettajaksi. Niemi on suorittanut Estill Voice Training Figure Proficiency -sertifikaatin ja työskentelee kohti haavettaan Estill-opettajuudesta. Seuraavaksi työn alla ovatkin laajat anatomian ja fysiologian tehtävät.
”Tulevaisuus ei voi olla mitään muuta, kuin sitä mitä sä ajattelet. Sitä kohti vaan!”, opettaja rohkaisee.
Lisätietoja Kati Niemestä tästä linkistä