Oululainen Big Jim´s Beer Belly julkaisi debyyttialbuminsa 35 vuoden jälkeen

”Eka keikka tehtiin Kuusiluodon koululla Big Jim's Chevy -nimellä kvartettina. Bändin lopullinen nimi kaivettiin englannin slangisanakirjasta”, bändi kertoo. Kuvassa vas. Pekka Kolivuori, Jukka Kurttila, Kari Pyykkö, Janne Tienari ja Pekka Ukonmaanaho. Kuva: Jari Turula

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Syksyllä 1986 Big JIm’s Beer Bellyn ensimmäinen kokoonpano oli nelihenkinen – laulussa Kari Pyykkö, kitarassa Janne Tienari, bassossa Pekka Ukonmaanaho ja rummuissa Jukka Kurttila.

Lauri Miettinen liittyi keväällä 1987 toiseksi kitaristiksi ja Aki Louhela syksyllä 1988 kolmanneksi kitaristiksi. Jukka ja Aki erosivat yhtyeestä muiden kiireiden vuoksi vuonna 1993, jolloin heidän tilalleen astuivat Janne Holma ja Juha Ruonala.”

”Louhela jäi sivuun oman soolouransa kiireiden vuoksi vuoden 2014 kieppeillä. Tämän jälkeen jatkettiin viisimiehisenä, kunnes Miettinen jäi pois pitkän välimatkan vuoksi vuonna 2020.”

Tällä hetkellä BJBB:ssä ovat mukana kaikki ensimmäisen kvartetin muusikot. Tuore lisäys on toiseksi kitaristiksi värvätty Pekka Kolivuori.

Joukosta erottuen

BJBB:n musiikkityyli on southern rock, joka kehittyi Yhdysvaltojen etelävaltioissa 1960- ja 70-lukujen taitteessa. Bändin ensimmäisiä esikuvia olivat muun muassa Lynyrd Skynyrd, ZZ top, Blackfoot, Molly Hatchet ja Point Blank.

Yhtyeen nimen Big Jim tulee yhdysvaltalaisen rock-yhtye Lynyrd Skynyrdin vuoden 1975 Saturday Night Special -kappaleesta. Kyseinen biisi oli BJBB:n alkuaikoina keikkojen aloitusbiisinä.

BJBB kertoo, että perustamisaikana merkittävä osa heidän ikäisistään oululaisista bändeistä soitti enemmän tai vähemmän heavy metalia.

”Haluttiin erottua vähän joukosta. Samaan aikaan meidän musiikkimaku oli alkanut hieman jalostumaan ja roots-musan diggailu alkanut. Sen myötä myös southern rock -bändien löytäminen oli tapahtunut. Missään vaiheessa kukaan meistä ei kyseenalaistanut, onko kyseisen genren musan esittäminen 14-16 -vuotiaille jannuille uskottavaa. Vanhemman polven sivustaseuraajat ehkä hieman kyseenalaisti joskus”, yhtye muistelee.

Yhteiskeikkoja, genreistä viis

BJBB kertoo, että varsinkin 1980-luvun lopulla Oulun musiikkirintamalla musiikkigenreihin suhtauduttiin vapaammin kuin nykyään. Keikkoja oli paljon lähikuntien tanssilavoilla ja nuorisotaloilla.

”Usein oli usean bändin keikkoja ihan speed metal -bändien kanssa, esimerkkeinä Maple Cross, Mental Slaughter, MBD ja Mengele. Pääasia oli se, että kaverit tulevat toimeen keskenään ja että hauskaa riitti. Ei niinkään se minkä genren musaa soitti. 1990-luvulle tultaessa keikat alkoivat pikkuhiljaa siirtyä baareihin.”

Kova tahti loi rintamaväsymystä

Big Jim’s Beer Belly voitti Pohjois-Suomen bändimestaruuden vuonna 1990. Yhtye teki useita demonauhoja ja julkaisi vinyylisinglen Born loser / Goin’ home, jonka äänitti Garbo-kitaristi Nixu Nikula.

BJBB:n ensimmäinen inkarnaatio lopetti toimintansa kesällä 1995. Lopettamispäätöksen syyksi bändi toteaa rintamaväsymyksen.

”Ensimmäisen kahdeksan ja puolen vuoden aikana tehtiin kaikki saatavat keikat missä vain, yhteensä toista sataa. Treenattiin vähintään pari kertaa viikossa, mikä jossain vaiheessa alkoi aiheuttaa liekin hiipumista”, bändi kertoo.

Yhtye mainitsee, että 1990-luvulla indie-musiikin suosion kasvu vaikutti siihen, että roots rock -bändien keikoilla oli vähemmän yleisöä.

Uuteen nousuun hitaasti mutta varmasti

Vuonna 2008, reilut kymmenen vuotta hajoamisen jälkeen BJBB koottiin uudelleen Oulu Pop History 2009 -konserttia varten. Hyvin menneiden konserttien ja keikkatarjousten myötä toimintaa jatkettiiin ja bändi alkoi keskustella täyspitkän albumin tekemisestä.

Asiat konkretisoituivat kuitenkin vasta vuonna 2019, jolloin äänitykset aloitettiin. For Sale -albumi julkaistiin kesällä 2021 ja se sisältää 10 biisiä.

”Kaikki levyn biisit ovat omia. Sävellyspuolesta on vastannut yhteistyössä erilaisilla kombinaatioilla Tienari, Pyykkö ja Louhela. Sanoituksista taas erilaisilla kombinaatioilla Pyykkö, Ukonmaanaho ja Tommi Koisti. Kaikki sovitukset ovat bändin yhteisiä.”

Levyllä mukana useita vierailijoita

For Sale -albumilla Kari Pyykkö laulaa sekä soittaa huuliharppua ja perkussioita. Kitaroissa ovat Lauri Miettinen ja Janne Tienari. Tienari soittaa levyllä myös kitarabanjoa ja laulaa taustoja. Bassossa ja taustalaulussa on Pekka Ukonmaanaho, rummuissa ja perkussioissa Jukka Kurttila.

”Avustavina muusikkoina kuullaan Markku Perälää pianossa sekä Aki Louhelaa ja Maya Paakkaria vierailevina leadvokalisteina ja taustalaulajina. Myös Elsa Viksted, Nanna Louhela, Ilkka Järvenpää ja Mika Kuokkanen ovat taustalaulajina.”

Albumi äänitettiin pääasiassa Oulun Mastervox Studiolla Immu Ilmarisen ollessa puikoissa. Ilmarinen äänitti, miksasi ja masteroi levyn. Laulut, piano ja banjo äänitettiin treenikämpillä ja kotona.

Laulujen aiheet ovat kestäneet aikaa

BJBB kertoo, että For Sale -levyllä ei ole erityistä, mietittyä teemaa. Laulujen sanoitukset kertovat elämästä ja bändin jäsenille tapahtuneista asioista, joten biisit peilaavat aikaa, jolloin ne kirjoitettiin.

Albumi sisältää Workin’ For SDR -nimisen kappaleen.

”Aikoinaan oli SDR-niminen mainostenjakelufirma, joka palkkasi paljon nuoria. Mutta toisaalta Working For SDR voi kertoa myös mistä tahansa huonopalkkaisesta hanttihommasta”, bändi valottaa.

Jatkoa on luvassa

Nyt kun debyyttialbumi on julkaistu, yhtye on väsynyt mutta onnellinen. Bändi odottelee kärsivällisesti arvosteluja isoilta julkaisijoilta.

”Pari arvostelua on ollut. Ne olivat pääasiassa positiivisia.”

BJBB pyrkii tekemään yhden keikan joka kuukausi. Musiikkivideosta on ollut keskustelua. Jossakin vaiheessa tehdään uusia biisejä ja toivottavasti myös toinen levy.

”Levyn myötä ehkä poreilu on hiukan lisääntynyt. Toivon mukaan uusiakin kuulijoita saataisiin.”

Yhtyeen musiikkia voi kuunnella tästä.