Oulujoen pyhiinvaellusreitti yhdistää historialliset kirkot

Projektipäällikkö Jarmo Korhonen on suunnitellut ja toteuttanut Oulujoen pyhiinvaellusreitin. Kuvat: Petri Isoniemi.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tämän vuoden toukokuussa avattu Oulujoen pyhiinvaellusreitti on ensimmäinen Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva pyhiinvaellusreitti. Oulujoen pyhiinvaellusreitti on kävellen 113 kilometrin, pyöräillen 117 kilometrin ja autolla tai moottoripyörällä ajaen 129 kilometrin mittainen.

Se yhdistää kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kirkkoja. Pyhiinvaellusreitin varrella sijaitsevat Oulun tuomiokirkko, Oulujoen, Turkansaaren, Muhoksen, Utajärven sekä Rokuan eli Säräisniemen kirkot.

Oulujoen pyhiinvaellusreitti alkaa Oulun tuomiokirkosta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Oulun seurakuntayhtymälle 60 000 euroa pyhiinvaellusreittihanketta varten vuonna 2020. Pyhiinvaellusreitti avattiin kirkon Virtuaalitorstaissa 20. toukokuuta 2021. Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo, tuomiorovasti Satu Saarinen ja Oulun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Marko Patronen siunasivat reitin ja siellä vaeltavat kulkijat samalla.

Pyhiinvaellus on uskonnollinen matka johonkin pyhään paikkaan. Kristityille tärkeä pyhiinvaelluskohde on ollut Jerusalem. Oulujoen pyhiinvaellusreitillä liikkuva voi hankkia itselleen pyhiinvaeltajan passin, jolla on historiallinen tausta. Kristitty pyhiinvaeltaja todisti papin allekirjoittamalla passilla sen, että hän on pyhiinvaeltaja. Passilla on symbolinen arvo nykyisin, minkä lisäksi Oulujoen pyhiinvaellusreitillä voi kerätä reitin varrella olevassa kohteissa leimoja passiin. Kaikki leimat keräämällä voi saada diplomin.

Tietotekniikka auttaa nykyajan pyhiinvaeltajaa

Tänä vuonna avatun Oulujoen pyhiinvaellusreitin suunnitellut ja toteuttanut Oulun seurakuntayhtymän projektipäällikkö Jarmo Korhonen kertoo, että pyhiinvaellusreitin suunnittelu alkoi viime vuoden kesänä. Korhosen mukaan pyhiinvaellusreitti on herättänyt kiinnostusta, sillä hän itse tulee toimimaan oppaana tilausajobussilla tehtävällä pyhiinvaellusmatkalla.

”Koronatilanteen takia on ollut kysyntää tällaiselle kotimaanmatkailulle”, Korhonen arvioi.

Korhosen mukaan Oulujoen pyhiinvaelluksen teemana on kulttuurihistorian siirtäminen nyky- ja jälkipolville. Pyhiinvaellusreitin varrella olevat kirkot ovat erilaisia ja niistä esimerkiksi Muhoksen kirkko on rakennettu 1600-luvulla. Korhonen mainitsee myös Säräisniemen kirkon historiasta sen, että talonpojat rakensivat sen talkootyönä aikoinaan.

Oulun tuomiokirkon ulkopuolella on laatikko, jossa on leimasin pyhiinvaeltajan passia varten.

Oulujoen pyhiinvaellusreitin voi kulkea kävelemällä, polkupyörällä tai autolla. Pyhiinvaellusreitillä kulkeva voi turvautua interaktiiviseen sivustoon, jota käytetään opastuksessa. Reittiä voi seurata älypuhelimella tai tablettitietokoneella, joissa on internetyhteys. Tämän lisäksi Tervareitin opastekylteissä on pyhiinvaelluksen logot ja kohteissa logo ja koodit.

Fyysisen pyhiinvaellusreitin lisäksi on olemassa virtuaalinen Oulujoen pyhiinvaellusreitti. Sen tavoitteena on, että pyhiinvaellusreitin voi kokea myös talvella. Virtuaalisen pyhiinvaellusreitin avulla voi esimerkiksi kuulla, kuinka Oulun tuomiokirkossa soitetaan urkuja. Korhosen mukaan muissa pyhiinvaellusreitissä ei ole niin kattavaa virtuaalista reittiä kuin Oulujoen pyhiinvaellusreitissä.

Oulujoen pyhiinvaellusreitti myötäilee Keisarintietä

Oulun seurakuntayhtymän johtaja Pekka Asikainen kertoo, että idea Oulujoen pyhiinvaellusreitistä sai alkunsa pari vuotta sitten. Hän kohtasi tutun pariskunnan, joka oli lähdössä pyhiinvaellukselle Santiago de Compostelaan, Espanjaan. Siellä on katedraali, missä apostoli Jaakob vanhemman uskotaan olevan haudattuna. Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti johtaa kyseiseen katedraaliin.

”Samana vuonna minulla oli mahdollisuus osallistua Saksan kirkkopäiviin, jossa erilaiset pyhiinvaellusreitit olivat näyttävästi esillä. Yksi niistä oli Pyhän Olavin pyhiinvaellusreittien verkosto Norjassa ja sitä suunniteltiin jatkettavaksi aina Novgorodiin saakka. Siinä muistin, että Oulussa – tarkemmin Oulunsalossa – on sijainnut keskiaikainen Pyhälle Olaville pyhitetty kappeli”, Asikainen kertoo.

Hän itse on kulkenut Oulujoen pyhiinvaellusreitin jo kerran tänä vuonna.

Oulujoen pyhiinvaellusreitin etapit valikoituivat luonnollisesti reitin varrella sijaitsevista kirkoista. Pyhiinvaellusreitillä on myös historiallinen tausta, koska joet ovat olleet luonnollisia kulkuväyliä. Oulun linnasta on johtanut Kajaanin linnaan saakka reitti, joka on tunnettu nimellä Keisarintie.

Nimi tulee siitä, että Venäjän keisarin ja Suomen suuriruhtinaan Aleksanteri I:n oli tarkoitus matkustaa sitä pitkin 1800-luvun alussa. Suomessa on myös muita pyhiinvaellusreittejä.

Lisätietoja Oulujoen pyhiinvaellusreitistä

Lue myös