Oulu2026-vuoden merkkipaalut julkaistiin – tarjolla suuria elämyksiä ympäri vuoden

Oulun kulttuuripääkaupunkivuosi jakautuu ajallisesti kolmeen teemaan. Vuoden aloittaa Rohkeasti reunalla -teema, jonka huippukohtia on Nallikarin Frozen People -tapahtuma. Kuva: Harri Tarvainen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden alkuun on enää alle vuosi aikaa, ja nyt alkaa hahmottua, miltä Oulun ja 39 kumppanikunnan juhlavuosi näyttää. Tarjolla on valtava määrä ohjelmaa, pieniä ja suuria tapahtumia, aina vuoden aloittavasta valtakunnallisesta Vuosi vaihtuu -show’sta ja avajaisfestivaaleista vuoden päättävään jääkiekon talviklassikkoon. Myös monet ennestään tutut tapahtumat, kuten Lumo-valofestivaali, laajenevat huomattavasti.

“2026 on koko Suomen Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi. Merkitys on erityisen suuri Oululle ja Oulu2026-alueelle, mutta myös koko Suomelle. Yksittäisten tapahtumien määrä nousee yli tuhanteen. Odotamme 2,5 miljoonaa kävijää Oulu2026-tapahtumiin ja pysyvää vaikutusta alueen kulttuurielämään”, toteaa Oulu2026:n ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

Euroopan kulttuuripääkaupunki tarjoaa koettavaa vuoden jokaisena päivänä Venäjän rajalta Ruotsin rajalle ulottuvalla 40 kunnan alueella. Tapahtumavuosi jakaantuu kolmeen teemalliseen ajanjaksoon.

Alkuvuoden Rohkeasti reunalla -teema korostaa pohjoisia ilmiöitä ja arktista kulttuuria, kuten saamelaiskulttuuria, jäällä tanssittavia elektronisen musiikin festivaaleja ja avajaisjuhlia koko alueella.

Ihmisiä pitkässä ruokapöydässä kadulla.

Arktinen ruokakulttuuri on tärkeässä osassa Oulu2026-vuoden tapahtumissa. Kuvassa tunnelmia viime kesän Kesäillan kattauksesta Hallituskadulla. Kuva: Kevin Kallombo

Kevään ja kesän lisääntyvän valon myötä siirrytään Villi kaupunki -teemaan.  Kaupungit ja kylät täyttyvät festivaaleista ja kyläjuhlista yhdistäen luontoa ja kaupunkikulttuuria kiehtovalla tavalla. Arktinen ruokakulttuuri näkyy kaikissa tapahtumissa ja Arctic Food Lab -tuotemerkki näkyy tapahtumien lisäksi ruokakaupoissa ja ravintoloissa.

Syksyn ja loppuvuoden ohjelma rakentuu Vastakohtien voima -teemalle: valolle ja pimeydelle, taiteen ja teknologian vaikuttaville yhdistelmille sekä pohjoisen mystiikalle. Tapahtumissa koetaan muun muassa pohjoisen muodonmuutos kansainvälisen valotaiteen keskittymäksi vuoden pimeimpään aikaan.

Odotamme 2,5 miljoonaa kävijää Oulu2026-tapahtumiin ja pysyvää vaikutusta alueen kulttuurielämään.
Ohjelmajohtaja Samu Forsblom

Oulu2026 tarjoaa jokaisena vuoden päivänä kulttuuriohjelmaa, joka ulottuu laajalle kumppanikuntien alueelle. Koko vuoden koettavissa olevia kohteita ovat muun muassa alkuvuodesta 2026 avautuvat uudet näyttelykeskukset Oulun keskustassa. Kauppakortteli Pekuriin avautuu ensimmäistä kertaa Suomessa koettava Fotografiskan valokuvanäyttely, jonka Tallinnan Fotografiska suunnittelee Oulu2026:lle.

Oulun kaupungintalolle avautuu Rauhankoneen kerroksia -teos ja Nykytaiteen museo Kiasman kuratoima Mediataidetta Kiasmasta -näyttely. Museo- ja tiedekeskus Tiima – yksi Oulun historian suurimmista kulttuuri-investoinneista – avaa ovensa syksyllä 2026.

Luovana kylänä kehittyvä Pikisaari tarjoaa koettavaa päivittäin usean upean gallerian ja tapahtumien kautta. Suuren saneerauksen jälkeen avattavasta keskustakirjasto Saaresta löytyy myös uusi lastenkulttuurikeskus Kotilo.

Toppilan Aaltosiilo on yksi kulttuuripääkaupunkivuoden omaleimaisista tapahtumapaikoista. Kuvassa sirkustaiteilija ja koreografi Ilona Jäntti esiintymässä Aaltosiilo-festivaalilla syyskuussa 2024. Kuva: Kevin Kallombo

Päiväretkeilyyn sopivat muun muassa julkisen taiteen Climate Clock -reitti teoksineen, yllättävä ARToulu-taidealue jokisuistossa sekä Oulu2026-seinämaalaukset eri puolilla kaupunkia. Kiehtova kohde on myös uuden elämän saava Alvar Aallon suunnittelema Aaltosiilo Toppilassa.

Laajuudeltaan tai panostukseltaan erityisen merkittäviä tuotantoja ovat muun muassa heti vuodenvaihteessa Oulu2026:n ja Ylen yhteinen Vuosi Vaihtuu: Oulu2026 -show sekä Oulun keskustan valtaavat Avajaisfestarit 16.–18.1.2026.

Lumo-valofestivaali laajenee ensi vuonna kymmenpäiväiseksi Lumo Art & Tech -festivaaliksi. Kuva: Pasi Rytinki

Saamelaiskulttuuri on monipuolisesti esillä Oulu2026-ohjelmassa. Luvassa on muun muassa konsertteja, kuvataidetta sekä seminaareja. Oulun teatterin Ovlá-saamelaisoopperan kantaesitys on tammikuussa.

Elektronisen musiikin festivaali Frozen People tanssittaa meren jäällä Nallikarissa maaliskuun alussa. Kesä huipentuu kymmeniä tuhansia katsojia kutsuvaan Delta Life -kokonaisuuden juhlaviikonloppuun.

Marraskuussa yleisön rakastama valofestivaali laajenee kymmenpäiväiseksi Lumo Art & Tech -festivaaliksi, joka yhdistää taidetta ja teknologiaa loistokkaalla tavalla.

Supervuoden lopettaa Oulun Kärppien tuottama Talviklassikko-jääkiekkotapahtuma.

40 kunnan Oulu2026-alueella tapahtuu myös paljon vuoden aikana. Monet alueen perinteiset tapahtumat uudistuvat, kuten Sievin Muttimarkkinat, joka tavoittelee tuhansia kävijöitä. Kainuun kaikki kahdeksan kuntaa tuottavat monipuolista ohjelmaa: esimerkiksi Kuhmossa kirjallisuutta ja tarinankerrontaa, Sotkamossa lavatansseja ja valotaidetta. Pyhäjärven, Kärsämäen, Haapaveden, Oulaisten ja Merijärven yhteisessä Soiva Pyhäjoki -tapahtumassa seilataan koko joki Pyhäjärveltä merelle, ja matkalla esiintyy kansainvälisiä muusikoita ja taiteilijoita. Puolangan entisajan karjamarkkinat laajenevat uuden ajan karnevaaliviikonlopuksi. Raahen museot avautuvat uudistuneina, ja Aineen taidemuseossa Torniossa vietetään Kaikkien syntymäpäiviä koko vuosi.

Koko Oulu2026-ohjelmisto ja tapahtumakalenteri julkistetaan syyskuussa 2025.

Fakta

Oulu2026-vuoden kohokohtia

Oulu2026-avajaisfestarit, 16.–18. tammikuuta 2026

Oulun ja pohjoisen asukkaiden ainutlaatuinen tapahtuma, johon myös muu Eurooppa on kutsuttu mukaan. Lumoava talvinen kaupunkifestivaali esittelee kolmen päivän aikana sen, mistä Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki on tehty.

Avajaisfestareiden aikana Oulun koko keskusta-alue muuttuu kiehtovaksi festarikyläksi. Eri ohjelma-alueilla, sekä sisällä että ulkona, on tarjolla monipuolista nähtävää ja koettavaa, kuten visuaalisia taideteoksia, musiikkia, teatteria, näytöksiä ja näyttelyitä.

Torinranta kutsuu nauttimaan lumen ja jään talvisesta elämäntyylistä, kun taas keskustan toisella laidalla sykkivä festivaalialue puolestaan vie eläväisen kaupunkikulttuurin ytimeen.

Tarkemmat tiedot, aikataulut ja esiintyjät julkistetaan syyskuussa 2025.

 

Mediataidetta Kiasmasta, tammi–joulukuu 2026

Nykytaiteen museo Kiasma kuratoi Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkiin mediataiteen näyttelyn Kansallisgallerian kokoelmista. Mediataidetta Kiasmasta -näyttely avautuu Oulun kaupungintalon näyttelytiloissa tammikuussa 2026. Näyttely sopii kaiken ikäisille, ja se on maksuton ja esteetön. Teema ja taiteilijat julkistetaan syyskuussa 2025.

 

Rauhankoneen kerroksia, tammi-joulukuu 2026

Ekho Collectiven Rauhankoneen kerroksia on taidetta ja teknologiaa yhdistävä kokonaisvaltainen taideteos, joka pohjaa Timo Honkelan Rauhankone-kirjaan. Teos kuvaa rauhaa aktiivisena, jatkuvana prosessina. Immersiivinen teos täydentyy vuorovaikutuksesta yleisön kanssa – kokijoista tulee myös tekijöitä.

Oulun kaupungintalolle sijoittuva teos valottaa eri puolia rauhan rakentamisesta. Se tarjoaa mahdollisuuksia olla vuorovaikutuksessa teoksen ja toisten kokijoiden kanssa: liikkeen, kuuloaistin, kielen ja kognition kautta.

Teos rakennetaan siten, että vuorovaikutuksella ja teoksen kokijoiden tekemillä päätöksillä on vaikutusta teoksen toisiin osiin ja toisten ihmisten kokemuksiin. Täten teos asettautuu osaksi keskustelua teoista, valinnoista, vuorovaikutuksesta ja vallasta, jotka kaikki vaikuttavat rauhanprosessiin.

Teos on pääsymaksuton ja koettavissa tammikuusta joulukuuhun 2026.

 

Fotografiska Tallinn x Oulu2026, tammi-joulukuu 2026

Valokuvataiteen museo Fotografiska tuo ensimmäistä kertaa valokuvanäyttelyn Suomeen. Fotografiska Tallinn -museon kuratoima uusi ryhmänäyttely on Oulu2026-ohjelmaan suunniteltu kokonaisuus.

Maailmanluokan valokuviin ja tarinoihin niiden taustalla tutustutaan tammikuusta 2026 alkaen. Näyttely sijoittuu Oulun keskustassa sijaitsevan Kauppakortteli Pekurin toiseen kerrokseen, ja sen teema ja tekijät julkaistaan syksyllä 2025.

 

Julkisen taiteen reitti Climate Clock, kesäkuu 2026

Ouluun muodostuu kesällä 2026 pysyvä julkisen taiteen reitti, joka koostuu arvostettujen kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden teoksista. Jokaisen teoksen ainutlaatuinen sijainti tarjoaa hetken pysähtymiseen ja tuo toivoa tulevaisuuteen.

Climate Clock on yksi Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden merkittävimmistä tuotannoista, jossa taide kietoutuu ilmastonmuutoksen teemaan, korostaen sen vaikutuksia pohjoisessa Suomessa. Kuusi pysyvää taideteosta sijoitetaan Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulunsaloon, Yli-Iihin, Ylikiiminkiin sekä Oulun keskustaan. Taiteilijoiden joukossa on muiden muassa oululaislähtöinen kuvataiteilija Antti Laitinen. Taidereittiä tukee Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Maailman arvokkain kello -teos, joka luodaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa. Teosten tarkat sijainnit ja taiteilijat julkistetaan kokonaisuudessaan helmikuussa 2025.

 

Lumo Art & Tech -festivaali, syksy 2026

Kymmenpäiväinen kansainvälinen taiteen ja teknologian festivaali, joka tuo useisiin tapahtumapaikkoihin erilaisia taiteen ja teknologian kohtaamisia valotaiteesta äänitaiteeseen sekä monimuotoiseen digitaaliseen taiteeseen. Lumo Art & Tech -festivaali laajentuu marraskuussa 2026 yleisön rakastaman valofestivaalin ympärille.

Festivaalin ohjelmassa on ennennäkemättömän monipuolisia ja innovatiivisia sisältöjä. Näihin kuuluvat muun muassa Oamkin Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelman vuosittainen konferenssi ja testilaboratorio AVARA. Lisäksi ohjelmassa on Beyond the Sky -teos, joka yhdistää taiteen, tieteen ja teknologian. Tämä innovatiivinen teos on saanut inspiraationsa oululaisen astrokuvaajan Jukka-Pekka Metsävainion elämäntyöstä ja täydentyy Lauri Porran säveltämällä musiikilla. Festivaalin kruunaa näyttävä Light Matters -valotaideohjelma. Koko ohjelma julkaistaan syyskuussa 2025.

 

Saamelaisooppera Ovlá

Oulun teatterin suurella näyttämöllä saa 16. tammikuuta 2026 maailman kantaesityksen saamelaisooppera Ovlá, jonka kirjoittaa saamelainen näytelmäkirjailija Siri Broch Johansen eli Juho-Sire, säveltää Cecilia Damström ja ohjaa Oulun teatterin ohjaaja Heta Haanperä. Oopperan orkesterina toimii Oulu Sinfonia ja kapellimestarina Oulu Sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba.

Katso taltiointi ohjelmanjulkistustilaisuudesta Oulun kaupungintalolla 15. tammikuuta

Lue myös