Oulu2026-ohjelman tekemiseen ehtii vielä hyvin mukaan

Yhteisöpäällikkö Heli Metsäpelto (vas.) ja Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen projektipäällikkö Anna Litewka-Anttolainen kannustavat Oulun seudun toimijoita mukaan Oulu2026-ohjelman tekemiseen, jotta siitä saadaan mahdollisimman moniääninen. Kuva: Pasi Rytinki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Paikalliset pienetkin toimijat ovat tervetulleita tekemään Oulun Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Oulu2026:n viimeinen, Me olemme kulttuuria -niminen ohjelmahaku jatkuu vielä reilun puolen vuoden ajan.

Viime syyskuun alussa avattu Me olemme kulttuuria -ohjelmahaku on jaettu kolmeen hakuikkunaan, joista ensimmäisen satoa on tutkittu alkuvuoden aikana, ja hakijoille on ilmoitettu tuloksista tällä viikolla. Seuraavan hakukierroksen määräaika on huhtikuun lopussa ja viimeinen elokuun lopussa.

”Hyvin ehtii vielä mukaan, vaikka lähtisi vasta nyt miettimään ideaa”, Oulu 2026:n yhteisöpäällikkö Heli Metsäpelto kannustaa.

Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma ei siis ole vielä läheskään valmis, vaikka suurimpia ohjelmajulkistuksia on jo tehty. Aiemmissa kahdessa avoimessa ohjelmahaussa on etsitty suurempia tuotantoja tukemaan jo hakukirjassa esiteltyjä projekteja, kun taas nyt meneillään oleva Me olemme kulttuuria -ohjelmahaku on tarkoitettu pienemmille ja paikallisille tuotannoille ja yksittäisille ohjelmaehdotuksille.

”Tämän haun tarkoituksena on laajentaa kulttuuriohjelmaa ja nimenomaan niin, että monet erilaiset tekijät, sisällöt, tapahtumat ja paikat pääsevät mukaan – niin, että Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi näkyy joka puolella asukkaiden arjessa ja juhlassa”, Metsäpelto sanoo.

Kokonaisuudessaan vuoden mittaisen hakuajan jaksottaminen kolmeen osaan mahdollistaa sen, että ensimmäisillä kierroksilla mukaan valituille toimijoille voidaan ilmoittaa asiasta jo tämän kevään ja alkukesän aikana, jolloin niiden ei tarvitse odottaa koko vuotta ja ohjelman toteuttamiseen jää enemmän aikaa.

Ilmapalloja markkinatapahtumassa.

Kulttuuripääkaupunkivuodelle ovat tervetulleita esimerkiksi kaupunginosatapahtumat eri puolilla Oulu2026-aluetta. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Metsäpelto korostaa, että tähän hakuun pääsee mukaan matalalla kynnyksellä, sillä nyt ei lähtökohtaisesti haetakaan suuria tapahtumakokonaisuuksia isolla budjetilla, vaan pikemminkin ruohonjuuritason toimintaa, kuten kaupunginosajuhlia ja muita pienimuotoisia tapahtumia, työpajoja tai näyttelyitä. Vertailukohtaa voi hakea vaikkapa Oulun Päivien tai Taiteiden yön tapahtumista eri puolilla kaupunkia.

Hakija vastaa itse tuotantonsa toteutuksesta, budjetista ja markkinoinnista. Kulttuurisäätiö voi myöntää tuotantoihin kohdeavustuksia, joiden suuruus on 500, 1000, 1500 tai 2000 euroa. Laajempaan ohjelmasisältöön voi saada enintään 8000 euron kohdeavustuksen, minkä lisäksi jokaisella hakukierroksella voidaan valita yksi tai kaksi 20 000 euron suuruista kärkihanketta.

”Hakijoiden on hyvä muistaa, että tässä haussa ei haeta pelkkiä ideoita, vaan mukana pitää olla myös toteutus mietittynä”, Metsäpelto huomauttaa.

Mukaan voi hyvin päästä myös ilman taloudellista tukea Kulttuurisäätiöltä. Tällöin tapahtuma on esillä virallisessa Oulu2026-tapahtumakalenterissa ja saa markkinointinäkyvyyttä sitä kautta.

Metsäpelto vinkkaa, että mukaan toivotaan vielä esimerkiksi ruotsinkielistä ohjelmaa ja saamelaistaidetta, sillä niitä varten on valmiiksi korvamerkittyä avustusrahaa Svenska kulturfondenilta ja Suomen Kulttuurirahastolta. Samoin lapsille suunnatulle ohjelmistolle olisi vielä hyvin tilaa.

Mitä moninaisemmat sisällöt ovat, sitä moninaisempi yleisökin on. Emme tee tätä vain pienelle porukalle, vaan haemme mahdollisimman laajaa sisältöä ja yleisöä.
Oulu 2026:n yhteisöpäällikkö Heli Metsäpelto

Me olemme kulttuuria -haku toi juuri päättyneellä ensimmäisellä hakukierroksella kaikkiaan 218 hakemusta. Niiden yhteenlaskettu budjetti oli 1,8 miljoonaa euroa. Lähes kaikki ehdotukset tulivat Suomesta, ulkomaisia tuotantoja oli vain kuusi.

”Haetut summat ovat aika isoja, mutta tässä pyritään tosiaan siihen, että avustukset painottuvat 500–2000 euron välille. Siinä haarukassa on projektilla suurempi todennäköisyys päästä läpi, kun suuremman budjetin tapahtumissa on kovempi kilpailu”, Metsäpelto huomauttaa. Toisin sanoen yksittäinen esitys tai työpaja pääsee todennäköisemmin mukaan kuin suurta budjettia vaativa spektaakkeli.

Samalla avataan ovet hyvin moninaiselle sisällölle. Ohjelmahaun keskeinen ajatus on laajentaa käsitystä kulttuurista merkittävästi: se voi olla liikuntaa, kalastusta, keppihevostelua tai vaikkapa auton tuunausta. Ajatus kytkeytyy myös erilaisiin saavutettavuuden tavoitteisiin, joiden toteutumista hakemuksista myös arvioidaan.

”Moninaisuuden ja osallisuuden merkitys on tässä haussa todella tärkeä. Haluamme saada mukaan entistä enemmän erilaisia toimijoita ja heidän oman kulttuuriohjelmansa kautta myös moninaista yleisöä mukaan”, Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen projektipäällikkö Anna Litewka-Anttolainen sanoo. Mukaan halutaan siis laajasti erilaisia vähemmistöryhmiä, -toimijoita ja -yhdistyksiä.

Yhdenvertainen Oulu2026 on Euroopan unionin osarahoittama hanke, joka tukee kuntien ja kolmannen sektorin kulttuuritoimijoita toteuttamaan kulttuuripalveluja yhdenvertaisesti sekä vähemmistöryhmiä osallistumaan vahvemmin suunnitteluun ja toteutukseen.

Lapsia puiston nurmikolla.

Oulu2026-ohjelmassa olisi vielä tilaa esimerkiksi lapsille suunnatulle ohjelmalle.

”Mitä moninaisemmat sisällöt ovat, sitä moninaisempi yleisökin on. Emme tee tätä vain pienelle porukalle, vaan haemme mahdollisimman laajaa sisältöä ja yleisöä. Kulttuuripääkaupunkivuosi on koko kaupungin yhteinen asia, ja kuka tahansa voi tätä lippua kantaa”, Metsäpelto painottaa.

Toimijoita on aktivoitu mukaan esimerkiksi ideatyöpajojen avulla. Niissä on Litewka-Anttolaisen mukaan paitsi jaettu perusinformaatiota hausta, myös pyritty vahvistamaan yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja moninaisuuden näkökulmia suunnitelluissa ohjelmakokonaisuuksissa.

”Työpajoissa on käyty läpi myös hakulomakettamme ja sitä, mitä siellä kysytään. Olemme saaneet palautetta, että se on todella matalan kynnyksen haku, johon on helppo lähteä mukaan”, Litewka-Anttolainen sanoo.

Kaksiosainen Me olemme kulttuuria -työpaja järjestetään Teams-yhteydellä tiistaina 11. maaliskuuta ja 18. maaliskuuta klo 17–19. Ilmoittaudu mukaan työpajoihin 7. maaliskuuta mennessä tästä linkistä (lyyti.fi).

Lue myös