Oulu2026-kalenteri täydentyi lähes sadalla ohjelmalla Me olemme kulttuuria -haun ensimmäisellä hakukierroksella

Suosittuun Kesäillan kattaus -tapahtumaan tehdään vuodeksi 2026 noin kilometrin mittainen pöytäliina. Oululainen muotoilija ja taiteilija Susanna Sivonen johtaa sitä valmistelevaa työpajaa huhtikuussa Kiinassa. Pöytäliina on Hangzhoun ja Oulun ystävyyskaupunkien ystävyyden ja kunnioituksen osoitus. Kuva: Kevin Kallombo / Oulu2026

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma alkaa vähitellen hahmottua myös päätapahtumien ohessa koettavien pienempien tapahtumien osalta. Luvassa on värikäs kirjo ohjelmaa, kulttuuri laajasti ymmärrettynä, ympäri suurta Oulu2026-aluetta.

Oulu 2026:n vuoden mittainen Me olemme kulttuuria -ohjelmahaku jatkuu ensi elokuun loppuun saakka. Hakuaika on jaettu kolmeen hakukierrokseen, joista ensimmäinen oli käynnissä viime syksyn ajan.

Hakukierroksella jätettiin 219 hakemusta, ja haetun rahoituksen yhteissumma oli 1,86 miljoonaa euroa. Ohjelmasisältöjä suunniteltiin koko Oulu2026-alueelle. Hakijoina oli esimerkiksi erilaisia yhdistyksiä, harrastajaryhmiä sekä kuntia ja muita organisaatioita.

Kohdeavustusta myönnettiin 67 toimijalle. Myönnettyjen kohdeavustusten määrä oli yhteensä 334 000 euroa. Lisäksi 25 ohjelmasisältöä valittiin osaksi virallista kulttuuriohjelmaa.

”Ensimmäinen hakukierros osoitti, miten monipuolista ja innovatiivista kulttuuriosaamista alueelta ja sen ulkopuolelta löytyy. Odotamme innolla ohjelmaehdotusten toteutuksia ensi vuonna. Mukaan toivotaan laajemmin myös ruotsinkielistä ohjelmaa”, kommentoi Oulu2026 yhteisöpäällikkö Heli Metsäpelto.

Ohjelmaan valittiin runsaasti erilaisia osallistavia projekteja, kuten Augmenters-kulttuuriyhdistyksen “HymyileväOulu26”. Kyseessä on vuoden mittainen valokuvausprojekti, jonka tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä ja edistää yhteisöllisyyttä. Projektiin sisältyy ilmaisia valokuvausverkkokursseja sekä tammi-huhtikuussa 2026 toteutettava valokuvauskilpailu. Projekti toteutetaan yhteistyössä espanjanlaisen Riogordon kaupungin kanssa.

SICK! Festival ja ILME toteuttavat kansainvälisenä yhteistyönä laajan taideprojektin “International Time Travel”, joka tutkii teollisuushistoriaa, muuttoliikettä ja kestävyyttä. Se osallistaa aliedustettuja yhteisöjä luomaan taideteoksia.

Punakoivumetsä Sonnisaareen

Hollihaan edustalle Sonnisaareen syntyy taiteilija Kaisa Salmen käsite- ja ympäristötaideteos ”Oulun punakoivumetsä”, joka sisältää punakoivujen lisäksi veistosmaisen osion ja valaistuksen. Punakoivumetsässä järjestetään muun muassa kaikille avoimia istutustalkoita. Salmi toteutti Oulussa vuonna 2013 erittäin suosituksi tulleen ja palkitun Ruusukatu-teoksen. Punakoivumetsä-teos jää pysyväksi rakennetuksi puistoalueeksi Sonnisaareen.

Oululaiset nuoret pääsevät itse käsikirjoittamaan, säveltämään ja sanoittamaan musikaalin, joka saa ensi-iltansa 2026. Toteutuksesta vastaavat Madetojan musiikkilukio ja Pohjankartanon koulu.

Luvassa on myös muun muassa Kauko Röyhkä -musikaali Disko keskellä pimeyttä, Yhteislaulua Oulussa – Allsång i Uleåborg -tapahtuma ja Lintulammella toteutettava Metsäraivosta mielenrauhaa -tapahtuma, jossa saa purkaa raivoaan huutamalla yksin tai yhdessä metsässä. Oululainen erityisherkkien yhdistys HSP Suomi ry järjestää Erityisherkkien ihmisten kansainvälisen kesäjuhlan, joka sisältää musiikkia, taidetta, luentoja, luontoa, yhdessäoloa ja hyvää ruokaa erityisherkkien ihmisten kesken.

llmatila ry järjestää Elbow Room -nykysirkustapahtuman, jonka pääesitykset tapahtuvat Oulun keskustan läheisyydessä jokisuistossa.

Myös ruumiinkulttuuria

Ohjelmahaussa kulttuuri on ymmärretty laajasti ja mukana on erilaisia tekijöitä. Ohjelmassa on mukana muun muassa Oulu-opiston eri taiteenalojen senioriryhmien monitaiteellinen kokonaisuus “Pelkkää viisautta ja intohimoa”.

Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry ja Pohjolan Hevosystävät ry järjestävät perinteiset suomenhevosten vetokilpailut. Liikunta ja urheilu on myös osa kulttuuriohjelmaa. Kiimingin Urheilijat toteuttaa Kimmokkeen Lumiloikka – Talven Touhurastit -tapahtuman ja Pudasjärven Urheilijat uudistaa Suomen kansallisurheilulajia, pesäpalloa. Ensimmäistä kertaa järjestettävässä ilmapesäpallo-ottelussa katsojille on luvassa ihmetyksen tunteita ennalta arvaamattomassa koitoksessa, jossa yhdistetään pelaajien esiintymis- ja improvisaatiotaidot.

Me olemme kulttuuria -haun toinen hakukierros on parhaillaan käynnissä ja kestää 30. huhtikuuta 2025 asti. Tämän jälkeen haku jatkuu viimeisellä kierroksella, joka päättyy 31. elokuuta. Ohjelmahaussa etsitään myös ruotsin- ja saamenkielisiä ohjelmasisältöjä. Kohdeavustuksiin lukeutuu Svenska Kulturfondenin Oulu2026:lle myöntämä rahoitus ruotsinkieliseen ohjelmaan sekä Suomen Kulttuurirahaston avustus saamelaistaiteilijoille.

Lue myös