Oulu sodissa – vanhat valokuvat nyt nähtävillä mobiilisovelluksessa

Syyskuussa 1944 otetussa kuvassa ihmiset hakeutuvat suojaan ilmahälytyksen soidessa. Mobiilisovellus esittelee talvisodan ja jatkosodan aikana otettuja kuvia Oulussa.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Historiallisten mustavalkokuvien kautta on häkellyttävää nähdä tuttu kaupunki, sen kadut ja rakennukset vihollisen pommikoneiden moukaroinnin jälkeen.

Sota-aikaisia hetkiä katsellessa tulee väistämättä miettineeksi paitsi ihmiskohtaloita, myös sitä, missä paikassa kuvat on otettu. Miltä paikka näyttää tänä päivänä? Näistä ajatuksista lähti rakentumaan Citynomadi-sovellus, jonka nimenä on Oulu sodissa – valokuvat kertovat.

Sovellukseen ladatut valokuvat on taustoitettu historiateksteillä. Näin Oulun sota-aika avautuu niillekin, joille aihe ei ole entuudestaan tuttu. Lisäksi kohteisiin on merkitty lähteitä, joiden avulla aihepiiristä saa syventävää tietoa.

Kirkkokatu 15-17 pommitusten jälkeen vuonna 1944.

Arkistossa mittava määrä kuvia

Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkistossa, lähinnä valokuvaaja Uuno Laukan kokoelmassa, on mittava määrä sota-aikaan sijoittuvia valokuvia. Osa kuvista on otettu rintamalla, jossa Laukka toimi TK-kuvaajana.

Osa kuvista sijoittuu Ouluun, missä siviilit joutuivat osallisiksi sotatoimista, lähinnä pommitusten ja ilmahyökkäysten muodossa.

Paitsi siviilejä, näkyy sota-aikaisissa valokuvissa myös sotilaita. Oulussa toimi useita esikunta- ja huoltoyksiköitä. Talvisodan aikana kaupungissa oli yli 300 amerikansuomalaista ja noin 1 000 tanskalaista vapaaehtoista.

Jatkosodan aikana oululaiseen katukuvaan toivat vaihtelua tuhannet saksalaiset sotilaat. Oulu oli tärkeä kauppakulkusatama, jonka kautta pohjoisen rintamille toimitettiin tavaraa ja sotavoimia. 

Mukana myös ennennäkemättömiä otoksia

Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkiston kuvien lisäksi sovelluksessa on käytetty vapaassa käytössä olevia SA-Kuva -kuvia sekä sanomalehti Kalevan arkiston kuvia, joiden nykyinen sijaintipaikka on Museoviraston hallinnoima Journalistinen kuva-arkisto.

Mukana on myös Europeana-palvelusta löytyneitä ennen näkemättömiä kuvia tanskalaisista vapaaehtoisista Oulussa sekä professori Kalle Päätalon arkiston kuvia.

Citynomadi on Suomessa kehitetty karttasovellus. Nomadi-reittejä löytyy ympäri maailmaa – aina kaupunkiympäristöistä luonnon rauhaan.  Reiteille pääsee nettiselaimen ja maksuttoman sovelluksen avulla. Reitteihin voi tutustua paikan päällä tai vaikka kotisohvalta käsin.