Oulu Sinfonia sukeltaa pintaa syvemmälle – luontoa visualisoituna sävelten taustalla
Konserton taustalle heijastetaan salin seinällä videotaideteos, joka leikataan jokaisen esityksen tempoon suorana paikan päällä. Kuva:Tuukka Ylönen, Petri Ruikka
Pintaa syvemmältä -konsertissa Madetojan salissa kuullaan kattaus kotimaisen musiikin klassikkoteoksia 1900-luvulta. Konsertti alkaa oululaissäveltäjä Leevi Madetojan ainoaksi jääneellä Kalevala-aiheisella teoksella Kullervo. Madetojan parhaimpiin kuuluvaksi arvioitua sävelrunoa on kuvailtu sanoilla pateettinen ja uhmakas, ja siinä kuuluu erityisesti Pjotr Tšaikovskin vaikutus.
Konsertin solistinen numero on Selim Palmgrenin pianokonsertto nro 2, op. 33. Teos tunnetaan lisänimellä Virta. Konsertto on syntyvuodestaan 1912 lähtien pysynyt Palmgrenin tunnetuimpana orkesteriteoksena, ja alkuaikoina se oli myös oman aikansa tähtipianisteihin kuuluneen Ignaz Friedmanin ohjelmistossa. Oulu Sinfonian konsertissa teoksen solistiosuuden esittää Janne Oksanen. Nuori suomalainen on tullut tunnetuksi erityisesti Toivo Kuulan pianomusiikin levytyksestään.
”Teoksen pääteemassa on kuultavissa kalevalaisuuden vaikutus, vaikka Virta onkin kansainvälisempää musiikkia kuin esimerkiksi Kuulan pianoteokset”, Oksanen kuvailee Palmgrenin konserttoa.
“Teoksessa Palmgren on onnistunut yhdistämään ranskalaista impressionismia ja kansallisromantiikka hyvin omaperäisellä tavalla, ja musiikki on erittäin pianistista. Häntä ei suotta kutsuttu Pohjolan Chopiniksi.”
Lisäksi konsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen jälkeen kenties soitetuimman suomalaissäveltäjän Einojuhani Rautavaaran harvoin kuultu Lintukoto sekä Uuno Klamin rakastettu orkesterisarja Merikuvia.
Kantaesityksenä visualisointi
Konsertto tarjoaa myös visuaalista taidetta, sillä yhtä aikaa musiikin taustalla koetaan salin seinälle heijastettu videotaideteos, joka saa nyt ensiesityksensä. Visualisoinnin ovat luoneet Tuukka Ylönen ja Petri Ruikka. Video leikataan jokaisen esityksen tempoon suorana paikan päällä.
“Haluamme kiinnittää konserttiväen huomion suomalaiseen jokiluontoon ja tehdä kunniaa sille, samoin kuin Palmgrenin kuohahtelevalle konserttohelmelle”, videon tehnyt kaksikko kommentoi.
“Teos ei kuvaa jokimaisemaa etäännytettynä ja romanttisena ‘taianomaisena luontona’, vaan haastaa näkemään joet osana meitä itseämme ja kulttuuriamme. Kuvat kertovat myös siitä, miten vahvasti ihmisen jälki näkyy jokimaisemassa. Asiat, mitkä teemme luonnolle, teemme myös itsellemme.”
Idea visualisointiin syntyi Ylösen kuvatessa vuonna 2019 ensi-iltansa saanutta elokuvaa Selim – erään säveltäjän elämä, jossa kuullaan myös illan pianokonsertto Virta. Luonnosta ammentava musiikkiteos yhdistyi kiinnostavasti Ruikan toimintaan ekologisen taiteen tutkimuksen alueella.
Haastaa ajattelemaan
Koska tekijät ovat jo aiemmin työskennelleet yhdessä useiden visualisointiteosten parissa, oli luontevaa ryhtyä luomaan visualisointia juuri Virta-konserttoon esitettäväksi konserttitilanteessa. Visualisointi tarkastelee ja laajentaa pianokonserton tematiikkaa ja haastaa katsojan näkemään joet erottamattomana osana meitä itseämme ja kulttuuriamme.
Visualisointia on kuvattu elokuvakameralla, vedenalaiskameralla ja dronella. Lisäksi mukana on Petri Ruikan näistä kuvista tekemää digitaalista animointia, jonka tavoitteena on irrottaa visualisointi puhtaan maisemakuvan maailmasta. Konsertin johtaa Emilia Hoving.
Pintaa syvemmältä, Oulun Musiikkikeskus, Madetojan Sali, to 7.10. klo 19.00. Illan artistia haastattelee klo 18.30 Kimmo Pihlajamaa Ravintola Preludissa.