Oulu-opiston Uusi teatteri herättää henkiin Minna Canthin rohkeat ajatukset

Anna Liisa on perheen, yhteiskunnan, tapojen, lakien, moraalisääntöjen, kahden kosijan ja omantuntonsa puristuksissa. Kuvat: Carita Forsman

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Näytelmän ohjaus ja sovitus on ohjaaja-opettaja Ilona Ruohomäen käsialaa.

”Viime vuonna vietettiin Minna Canthin 175-vuotisjuhlaa ja tänä vuonna tulee kuluneeksi 125 vuotta Canthin viimeisestä näytelmästä Anna Liisa. Tässä näytelmässä olen vielä yhdistänyt muitakin Canthin tekstejä, kuten Agnes (1892), Hanna (1886) ja Naiskysymyksestä (1884)”, kertoo Ruohomäki.

”Kun minulle oikeasti valkeni, kuinka rohkea Minna Canth aikoinaan oli ja miten suuri vaikuttaja, niin innostuin heti tästä ideasta. Sitä paitsi Canthin ajatukset ja kirjoitukset ovat relevantteja yhä vieläkin, näin yli sadan vuoden jälkeenkin”, Ilona Ruohomäki kertoo.

Näytelmässä on taitavasti käytetty musiikkia sitomaan eri aikakausia yhteen. Toteutus on tasokas.

Kenen joukoissa seisot

Oleellisena osana Ruohomäen dramatisointia on myös vahva laulullinen osuus, puhumattakaan nykyteatterin keinoista.

”Minulle tuli saman tein halu saada tähän näytelmään Kom-teatterin ja Agit Propin 1960-70-luvun lauluja. Halusin saada mukaan sellaisia lauluja, jotka kaikki tuntevat, hyvässä tai pahassa”, hän nauraa.

Uuden teatterin musiikista vastaa tässä näytelmässä Oulu-opiston pitkänlinjan musiikinopettaja Olli Roman.

”Teimme ensi kertaa yhteistyötä ja täytyy sanoa, että se oli huikeaa. Yksi ohjaajan vahvoja puolia on osata käyttää asiantuntijoiden ja ammattilaisten apua, siinä missä omat kyvyt käyvät rajallisiksi. Olli Romanin panos tässä näytelmässä on korvaamaton”, kertoo Ruohomäki.

Onnistumisen iloa

Uusi teatteri aloitti Oulu-opiston alla vuonna 2018 lyhyellä esityksellä nimeltä Salkku ja seuraavana vuonna oli vuorossa Leipäjonoballadi yhteistyössä Ulostulo-teatteriryhmän kanssa.

”Tämä on siis ensimmäinen kokoillan näytelmä, ja olen kyllä niin ylpeä koko tästä 10-henkisestä näyttelijäryhmästä”, Ilona Ruohomäki iloitsee.

Videoprojisoinnit tuovat yli sata vuotta sitten tapahtuneet elämänkohtalot tähän päivään. Kuva: Sanni Luttinen

”On ollut hienoa nähdä yksittäisten harrastajien kehityskaaret ja miten yksi jos toinenkin on avautunut kukoistukseen ja löytänyt oman paikkansa teatteriharrastuksessa.”

”Minun mielestäni teatteri ja sen tekeminen kuuluu kaikille, ja ohjaajan tehtävä on auttaa jokaista löytämään juuri se oma paikkansa ja tekemisen tapansa”, hän sanoo ja jatkaa:

”Siinä matkan varrella nimittäin myös ohjaaja ja opettaja itsekin oppii suunnattomasti. Siksi tämän työn tekeminen on niin kiitollista.”

Anna Liisa Haukiputaan Teatterikuopalla la 19.9. klo 18, su 20.9. klo 16, la 3.10. klo 18, su 4.10. klo 16, la 10.10. klo 18. ja su 11.10. klo 16. Liput Oulu10:stä ja ovelta 18/15e.

Teatterissa käytetään turvavälejä, käsidesiä sekä viranomaisten yleisiä koronasuosituksia.