Oulu-opiston jaettu käsityön ilo on moninkertainen

Opettaja Hilppa Isola (vas.) sekä Eija Ollila, Sirkka Saari, Tuula Salo ja Ritva Kortessalmi innostuvat uusista tekniikoista. Kuvat: Kati Valjus

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu-opiston Taitotilasta kantautuu iloinen puheensorina ja nauru melkein ulos asti. Ritva Kortessalmella, Sirkka Sorosella ja Sirkka Härkösellä on meneillään näyteikkunan koristaminen.

”Saatiin tämä idis, kun ikkuna on vähän ankea. Että ohikulkijatkin näkisivät, että täällä on elämää”, naiset sanovat.

Viirinauha valmistuu kierrätyskankaista, joita on löytynyt luokkatilan perällä olevista aarrevarastoista. Lienevätkö värikkyydessään ehtaa 60-luvun tuotantoa? Syksyiseen ikkunaan laitetaan myös prässättyjä vaahteranlehtiä.

Käsityön iloa -niminen ryhmä kokoontuu Haukiputaalla torstai-iltapäivisin. Kierrätys on tälle ryhmälle itsestäänselvyys.

”Pyrimme aina käyttämään jo olemassa olevia materiaaleja. Osallistujat ovat tuoneet materiaaleja kotoaan ja kirppiksiltä kaikkien käyttöön, ja minä olen niitä myös tänne varastoinut”, kertoo kädentaitoaineiden opettaja Hilppa Isola.

Parsitaan maailmaa paremmaksi

Isola sanoo tekevänsä jokaiselle lukukaudelle suunnitelman, jota ei kuitenkaan noudateta orjallisesti.

”Tekeminen lähtee aina siitä, mitä ryhmäläiset haluavat. Saatan näyttää jonkin tekniikan, ja sitä voivat halukkaat kokeilla. Jokainen saa kuitenkin lähtökohtaisesti tehdä juuri sitä mitä haluaa.”

Tänäänkin Taitotilassa näkyy syntyvän ikkunakoristelujen lisäksi monenlaista. Eija Ollila kirjoo kukkaketoa vanhaan kankaaseen. Tuula Salo neuloo ja Sirkka Saarella on työn alla sormikkaiden parsiminen.

”Ei tätä tulisi kotona tehtyä. Täällä voi samalla jutella muiden kanssa ja työ sujuu huomaamatta”, Saari nauraa.

Tuula Salo on tehnyt korun murskatuista munankuorista.

Samaa sanovat muut. Ryhmän sosiaaliset kontaktit ovat monelle henkireikä. Iltapäivän aikana tulee parannettua maailmaa.

Näyteikkunaan on tarkoitus laittaa esille myös ryhmässä syntyneitä käsitöitä. Niitä onkin tuotu tänään paikalle kunnioitettava kokoelma. Isola esittelee muun muassa aurinkovärjäystä, kirjan kansista tehtyjä töitä, tinalangasta punottuja koruja, kudottuja helmikoruja, kynsilakalla marmoroituja kortteja, LP-levyistä sulatettuja kuppeja, huovutettuja koruja ja kuivatuista appelsiineista ja munankuorista tehtyjä koruja.

”Oikeastaan teemme kaikkea, paitsi ompelu on jäänyt vähemmälle. Ryhmän nimi Käsityön iloa kuvaa meininkiämme hyvin”, Isola nauraa.

Oulu-opiston käsityökerho Haukiputaalla Sirkka Soronen (vas.) ja Ritva Kortessalmi valmistelevat viirinauhaa Taitotilan ikkunaan.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Mun Oulu -printtilehdessä 18.11.2021.

Lue myös