Nettideittailua tutkinut Anne Holappa: ”Erilaiset suhdemuodot ovat lisääntyneet”
Oululaislähtöinen digitaalisen kulttuurin asiantuntija Anne Holappa on yksi vieraista perjantain PikiTalkissa, jossa puhutaan rakkausasioista. Kuvat: Sanna Krook & Anne Holappa
Perjantain PikiTalkissa Oulun teatterissa vieraileva Anne Holappa on tutkinut suomalaista nettideittailua yli 20 vuoden ajan ja julkaissut aihetta käsittelevän väitöskirjan vuonna 2023. Holapan mukaan seuranhakuprofiileissa näkyvät vahvat tunteet, erilaisten suhdemuotojen lisääntyminen ja arkisten asioiden jakaminen.
Kumppanin etsiminen internetistä, eli nettideittailu, on ollut Suomessa ja maailmalla jo pitkään suosittu tapa etsiä elämänkumppania. Erilaiset palvelut ja alustat tarjoavat ihmisille mahdollisuuden tavata toisiaan netin välityksellä. Oulusta kotoisin oleva tutkija Anne Holappa tutustui palveluihin jo 90-luvun lopussa ja sai samalla sytykkeen tieteelliseen tutkimukseen aiheen tiimoilta.
”Valmistuin Oulun yliopistosta vuonna 1998 ja mietin jatko-opintoja. Samaan saumaan sattui pitkän parisuhteen päättyminen, ja löysin nettideittailun kautta uuden kumppanin. Siitä tuli mieleen, että tätä ei ole Suomessa vielä tutkittu”, Holappa kertoo.
Romantiikkaa ja arkea
Holappa tutki väitöskirjassaan Minä ja sinä. Kulttuuriset mallit suomalaisessa nettideittailussa vuoden 2012 Deitti.net-palvelun profiileja, joissa suomalaiset naiset etsivät miestä ja miehet naista, tositarkoituksella. Tutkimuksessa hahmottuu neljä kulttuurista mallia sille, miten nettideittailu koetaan tai mistä näkökulmasta sitä lähestytään.
Romanttisessa mallissa korostuu ilmaisun romanttinen kuvasto, jossa suuret tunteet eivät olleet häivytettyinä.
”Yksi henkilökohtaisesti iso oivallus oli sen huomaaminen, kuinka vahvojen tunnemaailmojen äärellä profiileissa ollaan ja kuinka tunteiden kaipuuta sanoitetaan”, Holappa sanoo.
”Jotkin profiilit ovat myös kuin vastineita aikaisemmin koetulle ja niistä näkyy, kuinka paha paikka on ollut tulla torjutuksi”, hän lisää.
Realistisessa mallissa puolestaan korostuvat arkiset asiat, kuten tavallisuus, aitous ja kohtuullisuus.
”Tutkimustuloksissa näkyy oleellisesti se, että on arkirealismi hyvin vahvasti läsnä. Ollaan niin sanotusti kädet savessa ja kerrotaan, että minä käyn mökillä, teen vastoja ja toinen kertoo, mitä tekee keittiössä. Siinä on jotain hyvin suomalaista ja rehellistä”, Holappa toteaa.
Tutkimuksessa nousi esille myös konseptin pakottama malli, jossa profiilin tekijä toistaa sisällössään ilmaisuja, joiden hän olettaa kuuluvan konseptiin. Neljäs kulttuurinen malli on konseptin vastainen malli, jossa profiilin sisältö poikkeaa tavanomaisesta.
Avoimuutta ja uusia suhdemuotoja
Holappa työstää tällä hetkellä suurelle yleisölle suunnattua tietokirjaa, jossa hän käsittelee välineellistä kumppaninhakua Suomessa.
”Teoksessa käydään läpi historiaa aina niistä ajoista lähtien, kun käytettiin puhemiehiä apuna tulevan kumppanin löytymiseen. Sanomalehtien henkilökohtaista-palstojen seuranhakuilmoitukset ovat myös oman aikansa ilmiö, ja ne ovatkin tietynlainen esiaste nettideittailulle”, Holappa kertoo.
Aihetta tutkiessaan Holappa on huomannut, että ihmiset kertovat tänä päivänä seuranhakuprofiileissa entistä avoimemmin omista haluista ja tarpeistaan.
”Seksuaalinen suuntautuminen on nykyään laajempi alue kuin binäärinen hetero-homo-akseli. Oman seksuaalisen suuntautumisen ilmoittaminen on tarkentunut ja on yleisesti olemassa enemmän sanoitusta erilaisille suuntautumisille, kuten panseksuaalinen, sapioseksuaalinen, aseksuaalinen tai demiseksuaalinen”, Holappa kertoo.
”Erilaiset suhdemuodot ovat myös lisääntyneet. Haetaan esimerkiksi lyhytaikaisia suhteita, avoimia suhteita tai polyamorisia suhteita”, hän lisää.
Rakkauden mahdollisuus
Holappa on huomannut, että yksi asia ihmisten parinetsinnässä on pysynyt samana vuodesta toiseen; edelleen moni etsii rinnalleen pysyvää elämänkumppania ja tasavertaista parisuhdetta. Toive oikean ihmisen löytymisestä nettipalveluiden avulla elää onnellisten tarinoiden myötävaikutuksella.
”Aika monella on tuttavapiirissään joku, jolla on edes vähän onnistanut, ja se antaa toivoa muillekin”, Holappa toteaa.
Aina kumppania ei kuitenkaan etsinnöistä huolimatta löydy, ja se voi aiheuttaa turhautumisen tunteita.
”Kun ihminen tekee profiilin, hän näkee sen eteen vaivaa, ja luonnollisesti sitä alkaa odottaa, että se tuottaisi myös positiivisen tuloksen. Siinä helposti unohtuu, että siellä saattaa tulla vastaan kaikenlaista, ei pelkästään potentiaalisia elämänkumppaneita”, Holappa sanoo.
Tutkija näkee kuitenkin nettideittailussa paljon mahdollisuuksia.
”Nettideittailun yksi suurimpia hyötyjä on helppous. Sillä tavalla voi kotisohvalta käsin tavata sellaisia ihmisiä, joita ei muuten tulisi vastaan arkielämässä”, Holappa sanoo.
”Lisäksi siinä ovat kaikki oletusarvoisesti saman asian äärellä. Ei tarvitse erikseen tiedustella, että ollaankos sitä mahdollisesti vapaita ja seuraa etsimässä, eli yksi kynnys on jo valmiiksi ylitetty”, hän lisää.
PikiTalkin syyskausi käyntiin
- PikiTalkin kauden avauksen otsikkona perjantaina 6. syyskuuta on Miksi kukaan ei kelpaa minulle? – Punaisten ruusujen ilta ja teemoina ovat rakkauden löytymisen hankaluus Tinder-ajassa ja parisuhteen pysyvyys.
- Vieraina ovat nettideittailua tutkinut Anne Holappa, Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu Aleksi Keränen ja YXRakkauspodi-podcastia kolme kautta tehnyt Anne Roth.
- Illan teemat kumpuavat Oulun teatterin Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan -produktiosta, josta nähdään myös otteita. Ona Korpirannan ohjaama rakkauskomedia käsittelee romanttisen rakkauden etsimistä ja parisuhteeseen sitoutumista.
- PikiTalkin juontavat perjantaina sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen.
- PikiTalkiin voi osallistua perjantaina 6. syyskuuta paikan päällä Oulun teatterin Pikisalissa tai seurata suoraa lähetystä Mun Oulun nettisivulla. PikiTalk käynnistyy kello 16 dj NiceRicen musiikilla ja Pikisalin baarin after work -tarjouksilla, noin tunnin kestävä keskustelu alkaa kello 17. Tilaisuus on maksuton.