Naiskulttuuriviikko 40 johdattaa tasa-arvon ja moninaisuuden äärelle
Feminististä sarjakuvaa käsittelevän työpajan vetäjä Tessa Astre työskentelee Limingan taidekoulun sarjakuva -ja taideopettajana. Kuva: Tessa Astre
Naiskulttuuriviikko on tapahtumana elänyt viime vuosikymmenet hiljaiseloa. Tapahtuma on järjestytty ensimmäisen kerran vuonna 1982 ja viimeksi vuonna 1990. Syksyllä 2021 uudenlaisen sykäyksen toimintaan antoi Lasten -ja nuorten elokuvafestivaaleilta löytynyt elokuva.
”Työskentelin noin 12-vuotiaista lapsista koostuvan raadin kanssa useita elokuvia katsellen. Kaikkien yllätykseksi ja riemuksi he valitsivat yksimielisesti voittajaksi islantilaisen, tyttöjen koripallojoukkueesta kertovan, Tytöt-pidetään pallo -dokumentin. Lasten raadista kumpusi elokuvan myötä vahvaa puhetta tasa-arvosta”, Naiskulttuuriviikon ohjelmistosta vastaava tuottaja Ulla Kaislaranta kertoo.
”Tästä innostuneena ehdotin Oulun Naisunionin puheenjohtaja Marjo Tapaniselle, että haettaisiin Oulun kaupungilta pieniin kulttuuritapahtumiin suunnattua avustusta, jotta saisimme kyseisen elokuvan Valveen elokuvastudioon suuremman yleisön nähtäväksi. Kun myönteinen päätös tuli, ajattelimme, että sopiva päivä näytökselle olisi 19.3. oleva Minna Cathin ja tasa-arvon päivä”, kulttuuritoiminnan monitoiminainen Kaislaranta jatkaa.
Ohjelmiston laajeneminen
Kun elokuvanäytöksen päivämäärä ja käytännön asiat olivat lyöty lukkoon, heräsi yhdistyksessä idea laajentaa ohjelmatarjontaa koko viikolle. Yksi puhelu johti toiseen ja pian yhteistyökumppaneiden verkosto kasvoi ja ohjelmisto rakentui palanen kerrallaan.
”Viikon aloittivat puheenvuoroillaan Vuokko Isaksson sekä Taina Pitkänen-Koli, joiden alkuperäisidea Naiskulttuuriviikot ovat. Maanantaina vietettiin myös Anarkistimarttojen perinteinen kässäilta, johon halusimme mukaan myös miesedustusta, joten meillä oli seurassamme ”koomamies” Antti Putkonen. Tiistaina ohjelmassa oli Tessa Astren pitämä feministisen sarjakuvan työpaja”, Kaislaranta esittelee.
Keskiviikkona on mahdollista osallistua Oulun taidemuseolla pääsymaksuttomalle, opastetulle kierrokselle Kirsi Kaulasen näyttelyyn, joka teemaltaan kytkeytyy luontoon ilmiöineen. Keskiviikon ohjelmistossa on tarjolla myös elokuvatutkija Aino Isojärven luento, joka käsittelee tyttöjen ja naisten roolia audiovisuaalisessa kuvastossa sekä elokuvien vaikutusta tasa-arvoisen maailmankuvan muodostumiseen.
Torstai yhdistää kirjallisuuden sekä ilmastokysymykset. Oululainen kirjailija Katri Rauanjoki kertoo Kesämerkit-romaanistaan, joka käsittelee kolttasaamelaisuutta, heidän kulttuuriaan sekä luontoyhteyttä. Kirjan aihetta käsitellään siinä esiintyvien vahvojen naiskuvien kautta.
Lapset feminismin peruskysymysten äärellä
Kaislaranta on vaikuttunut siitä, kuinka nuorena lapset pohtivat tasa-arvoa ja sen puuttumista. Elokuvaraadissa vaikuttaneet lapset halusivat omasta aloitteestaan keskustella muun muassa yhdenvertaisuudesta, hyväksynnästä sekä muunsukupuolisuudesta.
”Lapset olivat hyvin vahvasti suurten kysymysten äärellä ja heillä oli myös selkeä kokemus siitä, kuinka yhdessä tekemisen kautta voi uskaltautua puhumaan epäkohdista, peloista ja muutoksen tarpeesta”, Kaislaranta sanoo.
”Tätähän feminismi on alun alkaen ollut. Sen tarkoituksena on nimenomaan laajentaa tasa-arvokäsityksiä. Kun teini-iän kynnyksellä olevat lapset näitä asioita pohtivat, siihen täytyy tarttua, auttaa ja rohkaista. Juuri siksi tuntui tärkeältä alkaa elvyttää naiskulttuuriviikkotoimintaa. Sen avulla voimme pohtia, mitä feminismi on tänään ja mihin se suuntaa. Ehkä tämä viikko toimii jonkinlaisena porttina tulevaan”, Kaislaranta pohtii lopuksi.
Loppuviikon ohjelma:
Keskiviikkona 16.3.:
- Kotona metsässä, Kirsi Kaulasen näyttely, klo 16.00–17.00 Oulun Taidemuseo. Sitova varaus tekstiviestillä p. 041 742 2154
- Aino Isojärven esitelmä ja keskustelutilaisuus: Sukupuoli, populaarikulttuuri ja elokuva, klo 18.00 Valveen kahvilatila
Torstaina 17.3.:
Ilmastonmuutoksen ja muutoksen kynnyksellä, Kesämerkit-kirja vahvojen pohjoisen naiskuvien kautta klo 18.00 Galleria MABD
Perjantaina 18.3.:
Täysikuinen mustavalon iltanen, klo 17.30–20.00 Rauhala
Lauantaina 19.3.:
- Tytöt – pidetään pallo! Islantilainen dokumentti- elokuva ja sen pohjalta keskustelu klo 16.30 Valveen Studio
- Juhlakahvit ja pienet puheet, klo 18.30 H20 Konstila, Valve.