Nähdyksi tulemisen tarve puhutti Sokrates-kahvilassa

Sokrates-kahvila kokoontui jälleen Oulun pääkirjaston Laituri-tilassa tiistaina 16. marraskuuta. Kuvat: Petri Isoniemi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sokrates-kahvila kokoontui jälleen Oulun pääkirjaston Laituri-tilassa tiistaina 16. marraskuuta. Kysymyksessä on kahden viikon välein järjestettävä tapahtuma, jossa keskitytään ohjattuun filosofiseen keskusteluun. Siinä on tarkoituksena löytää uusia ratkaisuja. Puheenjohtaja johtaa keskusteluita yleensä, mutta joskus keskusteluissa ei ole puheenjohtajaa.

Puheenjohtajina Sokrates-kahvilan keskustelutilaisuuksissa toimivat vuorotellen Hannu Juuso ja Tapani Hautamäki. Juuso toimi puheenjohtajana tällä kerralla. Hänen mukaansa puheenjohtajan tehtävä on auttaa keskustelijoita.

”Keskustelu perustuu siihen, mitä osallistujat tuovat esille. Monesti on niin, että jollakin on mielessä tietty asia, josta hän pitää lyhyen alustuksen. Hän ei ilmoita sitä etukäteen”, Juuso kertoo.

Oulun Sokrates-kahvila kokoontui alun perin Kulttuuritalo Valveen tiloissa, kunnes se siirtyi pääkirjastoon. Sokrates-kahvilan blogia ylläpitävä Pirkko Tervo kertoo, että kirjasto on sopiva kokoontumispaikka, koska silloin ohikulkijat voivat liittyä ryhmään. Hänen mukaansa keskusteluryhmään tulee aina uusi jäsen.

”Sanotaan, että jos meitä on 14, niin se on keskiverto. Joskus enemmän, joskus vähemmän”, Tervo arvioi.

Nähdyksi tulemisen tarve puhutti

Oulun Sokrates-kahvilassa keskusteltiin ihmisen nähdyksi tulemisen tarpeesta viime tiistaina. Ensimmäisessä puheenvuorossa esitettiin, miten ihmisen toimintaa ohjaa tarve tulla nähdyksi. Nähdyksi tulemiseen liitettiin myös tarve tulla kuulluksi. Tästä edettiin siihen, että kysymys on perustarpeesta. Keskustelussa arvioitiin, että erityisesti lapsilla on tarve tulla nähdyksi. Jos he eivät tule nähdyiksi, he kokevat olevansa näkymättömiä.

Sokrates-kahvilan puheenjohtajina toimivat Hannu Juuso, vasemmalla, ja Tapani Hautamäki.

Keskustelun kuluessa aiheeseen liittyi myös ensivaikutelman käsite. Ensivaikutelman kerrottiin syntyvän jo 20 sekunnissa. Sitä verrattiin refleksiin, joka on tahdosta riippumaton. Keskustelussa nousi esimerkkinä esille työpaikkahaastattelu, jossa voi olla suuri merkitys sillä, millaisen ensivaikutelman haastattelija saa työpaikkaa hakevasta henkilöstä. Vaikka haastattelija saisi kielteisen ensivaikutelman ensimmäisten 20 sekunnin aikana, vaikutelma voi kuitenkin muuttua myönteiseksi haastattelun aikana.

Sokraattinen menetelmä innoitti

Oulun Sokrates-kahvila aloitti toimintansa Kulttuuritalo Valveella alkuvuonna 2010. Vantaalla asuva kirjailija Kari Utoslahti muistelee, kuinka hän oli lukenut Christopher Phillipsin kirjoittaman kirjan nimeltään Sokrates-kahvila. Hän teki sen pohjalta kolumnin Forum24-lehteen, jonka toimittajana hän työskenteli silloin. Hän päätti kolumnin kysymykseen, että voisiko sellainen toimia myös Oulussa.

”Itselleni Sokrates on ollut läheinen filosofi aina. Niin kutsuttu sokraattinen menetelmä kiehtoi siinä mielessä, että voisiko se oikeasti toimia nykypäivänäkin. Wikipediassa kiteytetään hyvin, että se on eräänlainen kyseenalaistava ristikuulustelu tiedon tai mielipiteiden löytämiseksi tai väitteiden kumoamiseksi. Siitä siinä oli Oulussakin kyse heti alusta pitäen. Enkä yhtään epäile, etteikö niin ole edelleen!” Utoslahti kertoo.

Oulun Sokrates-kahvilan toiminnan aloittivat Kari Utoslahden lisäksi Anne Hulkko, Hannu Juuso ja Markku Veteläinen. Sokrates-kahvila laajensi toimintansa sosiaaliseen mediaan vuonna 2015, joten sillä on Facebook-ryhmä nimeltä Sokrates-kahvila.

Sokrates tuomittiin kuolemaan

Oulun Sokrates-kahvila on nimetty antiikin aikana eläneen kreikkalaisen filosofin Sokrateen mukaan. Hän syntyi noin vuonna 470 ennen ajanlaskun alkua ja asui kaupunkivaltio Ateenassa. Hän kehitti filosofina sokraattisen menetelmän, mikä tarkoitti vuoropuhelua hyödyntävää kysely- ja opetusmenetelmää.

Sokrates ei jättänyt jälkeensä kirjoituksia, mutta hänen oppilaansa, kuten Platon, kirjoittivat opetukset muistiin. Sokrateella oli myös vastustajia. Hänen tuomittiin kuolemaan lopulta ja hänen täytyi juoda myrkkyä vuonna 399 ennen ajanlaskun alkua.

Oulun Sokrates-kahvilan blogi osoitteessa: https://sokrateskahvila.wordpress.com/