Muusikko Jukka Takalolle Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinto 2021
Haukiputaalainen muusikko Jukka Takalo (s. 1967) on tehnyt uraa jo 30 vuotta. Hän on tunnettu kepeän kantaaottavista kupleteista ja koskettavista suomirocklauluista. Hän luonnehtii itseään maata kiertäväksi kuplettimieheksi, tarinankertojaksi, laulaja-lauluntekijäksi, videomieheksi ja kirjamieheksi.
Kotiseutunsa luonnon, miljöön ja tarinoiden lisäksi hän on nostanut esiin lauluissaan muun muassa sukupuolivähemmistöjä ja pätkätöitä paiskivia duunareita. Takalon YouTubessa julkaisemista musiikkivideoista löytyy hupaisaa stand up -komiikkaa, mutta myös kaunista luontokuvastoa ja nostalgisia arkistovalokuvia.
Taiteen keinoin vaikuttaminen on aina ollut hänelle tärkeää. Viime aikoina musiikin tekemisen painoarvo ja mielenkiinto on noussut mielikuvituksen lisäksi faktoista.
”Jos saan jonkin aihion mieleeni, niin tutkin kyseisen asian taustoja usealta kantilta. Tästä on esimerkkinä Merikosken paluu -kappale, jossa sanoitukset ovat silkkaa faktaa”, hän sanoo.
Lastenlauluista Vaarojen lauluun
Takalo perusti Aknestik-yhtyeensä yli 30 vuotta sitten ja oli keulakuvana vuodesta 1984 vuoteen 2002, jolloin bändi lopetti toimintansa. Soolourallaan Takalo on julkaissut seitsemän levyä, joista viimeisimpänä hänen toistaiseksi parhaimmaksi kehuttu, suomalaiselle luonnolle ja metsälle omistettu Vaarojen laulut (2018).
Hän on myös tehnyt kappaleita muille artisteille ja esiintynyt vaihtelevissa kokoonpanoissa monenlaisille yleisöille taaperoista koko kansan yhteislaulutapahtumiin. Takalon ja Soiva Siili -duon Vastarannan siili – levy oli Emma-ehdokkaana vuoden lastenalbumisarjassa 2015. Samana vuonna Takalo valittiin Vuoden positiivisimmaksi oululaiseksi ja hän sai Pakkala-kirjallisuuspalkinnon. Esikoisromaani Kuoleman nimi on Saab 96 julkaistiin 2018.
Ilmakitarasta Maakiseen Martinniemeen
Jukka Takalo on toiminut myös monen oululaisen yleisötapahtuman taustalla. Hän on Ilmakitaransoiton MM -kisojen perustaja ja ollut mukana käynnistämässä Musiikkivideofestivaaleja sekä Oulun juhlaviikkoja.
Halu vahvistaa paikallisidentiteettiä kulttuurin keinoin on mahdollistunut Haukiputaan Martinniemen kyläyhdistyksen jäsenenä ja Maakisen Martinniemi -festivaalin taiteellisena johtajana.
Jokivarsien laulut -musiikkiprojekti on mukautettu Delta Life -konseptiksi, joka tulee tekemään pohjoista kulttuuria näkyväksi matkalla kohti suistoa. Se tullee olemaan osa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa Oulussa vuonna 2026. Näkyvyyttä lisää myös Pohjoinen kulttuurivirta -kanava.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinto jaettiin keskiviikkona 24. marraskuuta Oulussa, Voimala 1889:ssä.