Museoharjoittelu tarjosi poliitikoille elämyksiä ja oivalluksia
Kansanedustaja Mikko Kinnunen, hallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä ja valtuuston puheenjohtaja Juha Hänninen saivat tehdä Värkkäämössä omat mäkiautot. Kuvat: Mika Friman
Tunnettua kampanjaa vietetään tänä vuonna elokuun lopussa. Kampanjaan osallistuville päättäjille tempaus tarjoaa mahdollisuuden tutustua museotyön monipuolisuuteen ja saada ajankohtaista tietoa museoalasta.
Oulussa Museo- ja tiedekeskus Luuppiin harjoitteluun saapuivat paikallisista poliitikoista kansanedustaja Mikko Kinnunen, Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen. Museoliiton edustajana tapahtumaan osallistui Leena Tokila. Vierailukohteiksi tänä vuonna valikoituivat taidemuseo ja tiedekeskus Tietomaa.
Mikko Kinnunen on menossa viikon aikana museoharjoitteluun myös Kansallismuseoon.
”Tuntuu kuitenkin tärkeältä lähteä liikkeelle oman alueen museoista”, hän sanoo.
”Sivistysvaliokunnan jäsenenä haluan lisää tietoa museoiden ja koulujen yhteistyön kehittämisestä varhaiskasvatuksesta yliopistoon asti. Myös kulttuuripääkaupunki vuoteen liittyvät avaukset aiheesta kiinnostavat.”
Fyysiset ja digitaaliset tilat yllättivät
Päivän aikana tutustuttiin taidemuseon Supernatural – Samassa maailmassa -näyttelyyn ja kurkistettiin taidemuseon kulisseihin. Museomestarien työtiloissa päästiin näkemään miten näyttelymateriaaleja kierrätetään ja kuultiin faktoja muun muassa Oulun taidemuseon erikoisuudesta, kuusi metriä korkeasta autotallista, jossa taidetta voidaan pakata ja purkaa kuljetusautoihin turvallisissa ja valvotuissa olosuhteissa.
Myös suunnitteilla olevat Luupin tilahankkeet puhuttivat.
”Oululaisten täytyy huolehtia museoiden kunnosta ja tiloista. Olemassa olevien kulttuuritilojen korjaukset ja laajennukset pitää saada aikataulutettua niin, että ne ovat kunnossa Kulttuuripääkaupunki vuoteen 2026 mennessä”, totesi Mirja Vehkaperä.
Tilojen lisäksi poliitikoille esiteltiin Luupin tuottamia digitaalisia sisältöjä. Kansanedustaja Kinnusen mukaan digitaalisuuden yhdistäminen museon toimintaan ja kokoelmien esittelyyn oli elämys, jota hän ei osannut etukäteen edes kuvitella.
Kokemuksia ja elämyksiä Luuppireitillä
Käytännön museotyötä työharjoittelijat pääsivät testaamaan taidemuseon Bottilassa. Siellä tutustuttiin jäljen tuottamiseen monien mekaanisten laitteiden avulla. Yhteistyötä tehtiin yli puoluerajojen ja innostuneisuus ilmiöiden tutkimiseen vei nopeasti mukanaan. Toiminnallisuus ja sen merkityksellisyys yllättivät monipuolisuudellaan poliitikot positiivisesti.
”Oli mahtava huomata, miten vierailijat tunnistivat tällaisten elämysten merkityksen ihmisen elämässä ja yhteinen tarttumapinta löytyi nopeasti. Toimintamme taustalla olevat tieteelliset teoriat ja näkökulmat saivat heti vastakaikua poliitikkojen omista kokemuksista”, kertoo museon pedagogista toimintaa esitellyt museolehtori Laura Lampinen.
”On tärkeää, että Luuppi ei ole päättäjille vain nimi paperilla, vaan heillä olisi kokemusta siitä, mitä kaikkea se pitää sisällään.”
Samalla kuultiin Luuppireitistä, jonka ansiosta oululaiset oppilaat pääsevät tasa-arvoisesti tutustumaan taiteeseen ja kulttuuriin vierailemalla Luupin kohteissa eri luokka-asteilla. Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelmaan kuuluva Luuppireitti on valtakunnallisesti poikkeuksellinen kattava.
”Kouluyhteistyön laajuus ja monipuolisuus yllätti ja ilahdutti. Joka kouluasteelle löytyi jotain. Senioriväestön ottaminen mukaan on myös hieno asia,” iloitsee Kinnunen.
”Toivon, että tulevaisuudessakin museo ja taide voivat yhdistää eri sukupolvet.”
Tiedekeskus Tietomaan Värkkäämössä poliitikot pääsivät harjoittelun lopuksi tutustumaan fysiikan lakeihin rakentamalla omat mäkiautot ja kisaamalla niiden paremmuudesta. Mäkiautokisan voitti nopeimmalla menopelillään Mirja Vehkaperä.
”Yllätyin siitä miten paljon toiminnallisuutta museoissa on tarjolla. Tänne pitää tulla pian uudelleen”, toteaa Vehkaperä museoharjoittelun päätteeksi.