Museo- ja tiedekeskus Tiiman avajaisnäyttelyt alkavat jo hahmottua
Oulun uusi museo- ja tiedekeskus Tiima avataan vuonna 2026. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto OPUS Oy & Simon Mahringer
Myllytulliin parhaillaan rakennettava Oulun uusi museo- ja tiedekeskus Tiima avataan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026. Avajaisvuoden ohjelmiston kantavana teemana on pohjoisuus.
Tiiman rakennustyöt pääsivät kunnolla vauhtiin tänä vuonna, ja samalla museo- ja tiedekeskuksessa suunnitellaan jo tulevaa avajaisvuoden ohjelmistoa.
Tiiman kokonaisuuteen kuuluvat Tiedekeskus Tietomaa, Pohjois-Pohjanmaan museo, kahdeksan näyttelysalia, vuorovaikutteinen ja immersiivinen tila Visio, työpajatilat, ravintola sekä kauppa. Toimintaa on myös ulkotiloissa.
Tiiman kuudessa avajaisnäyttelyssä tarkastellaan pohjoisuutta, mikä kytkeytyy myös osaksi Oulu2026-vuoden avaavaa Rohkeasti reunalla -teemaa. Teemaa lähestytään esimerkiksi suhteessa luontoon ja sen eläimiin, historiaan ja nykyhetkeen sekä ilmiöihin.
Uudenlaisia mahdollisuuksia
Vaikka Tietomaalla ja Pohjois-Pohjanmaan museolla on omat tilat Tiimassa, monet avajaisnäyttelyistä ovat täysin uudenlaisia yhteistuotantoja.
”Museo- ja tiedekeskuksen moniammatillinen henkilökunta pääsee toden teolla kokeilemaan rajoja ja välillä loikkamaan niiden ylikin”, Oulun museo- ja tiedekeskuksen johtaja Pekka Olsbo kuvailee.
Pohjois-Pohjanmaan museon suosittu lasten oma Kakaravaara-näyttely on innoittanut myös Tiimaan tulevaa lasten museota. Lapset ja heidän kanssaan työskentelevät toimijat ovat olleet mukana jo heti suunnittelutyössä.
Tilojen nykyaikaisuus, modulaarisuus, korkeus ja turvallisuus mahdollistavat aivan uudenlaisen näyttelytuotannon.
”Avajaisnäyttelyiden suunnittelun ja rakentamisen yhteydessä opimme tiloista ja niiden mahdollisuuksista. Tämän vuoksi toteutamme osan avajaisnäyttelyistä lähes kokonaan omana työnä”, Olsbo sanoo. Uusiin tiloihin voidaan myös tuoda merkittäviä kansainvälisiä näyttelyjä.
”Jotain hienoa onkin tulossa jo lähivuosina”, Olsbo paljastaa.
Vaikuttava Visio
Tiimaan avautuvan Vision luvataan olevan yksi maailman vaikuttavimmista vuorovaikutteisista elämystiloista, joka vie matkalle maailmankaikkeuden halki huipputeknologian avulla ensimmäisenä Suomessa. Toiminta perustuu itävaltalaisen tiedekeskus Ars Electronican luomaan Deep Space -konseptiin.
Visio tarjoaa mahdollisuudet muun muassa mukaansatempaaviin live-esityksiin, interaktiivisisiin tarinoihin ja peleihin, kulttuuriaarteiden yksityiskohtaiseen tarkasteluun ja monenlaiseen mediataiteeseen. Laserseurantajärjestelmä sekä valtavat seinä- ja lattiaprojisoinnit tarkalla 8K–3D-resoluutiolla luovat aivan uudenlaisen tilan.
Tulevista näyttelyistä kerrotaan lisää tammikuussa.