Museo- ja tiedekeskuksen rakentaminen etenee – kustannuspaineista huolimatta luvassa laadukas kokonaisuus
Oulun uuden museo- ja tiedekeskuksen perustuksia on päästy rakentamaan keväällä pitkään kestäneen tontin puhdistuksen jälkeen. Kuva: Mika Friman
Uuden museo- ja tiedekeskuksen uudisosan rakentaminen on päässyt jo hyvään vauhtiin Myllytullissa. Hankepäällikkö Sanna Pääkkönen Oulun Tilapalveluista sanoo, että kustannuskarsinnasta huolimatta luvassa on arkkitehtonisesti ja toiminnallisesti laadukas kokonaisuus.
Uusi museo- ja tiedekeskus rakennetaan osittain entisen Tietomaan parkkipaikan paikalle kytkeytyen vanhaan Åströmin tehdasrakennukseen. Uuteen rakennuskokonaisuuteen sijoittuvat Tietomaa, Pohjois-Pohjanmaan museo, Lasten museo sekä ravintola ja museokauppa. Uusi museo- ja tiedekeskus pyritään saamaan käyttöön loppuvuodesta 2026.
Vanhasta Tietomaasta säilytetään suojellut osat eli entinen Åströmin nahkatehtaan voima-asema ja vesitorni, joihin tehdään perusparannus ja tilamuutoksia. Uudempi tiedeteatteriosa purettiin viime syksynä.
Hankepäällikkö Sanna Pääkkönen Oulun Tilapalveluista kertoo, että vanhan osan peruskorjaukseen liittyvät rakenneavaukset ja purkutyöt aloitettiin jo viime syksynä, ja nyt siellä tehdään jo korjausrakentamista. Pääkkösen mukaan sisätilat rakennetaan käytännössä lähes kokonaan uusiksi, ja kaikista asiakastiloista tehdään esteettömiä.
Hankkeen loppuvaiheessa remontoidaan torniosa. Vanha näköalatasanne ja hissi säilytetään ja kunnostetaan. Tornissa tehdään myös entisöintiä, kun ikkunat ja kuparikatto palautetaan vanhan mallin mukaisiksi.
Tontilla iso puhdistustyö
Kevään aikana on päästy rakentamaan myös museo- ja tiedekeskuksen uudisrakennusta. Sitä edelsi mittava pohjatyö tontilla, jolta löytyi Åströmin vanhan nahkatehtaan jäljiltä monenlaista ainesta.
”Tontilla tehtiin kuukausien ajan pilaantuneiden maiden putsauksia, ja ne työt ovat nyt valmiina, joten on päästy jo tekemään perustuksia”, Pääkkönen kertoo.
Pääkkönen kertoo, että tontilla on ollut nahkatehtaan halleja ja muun muassa puisia sammioita, joissa on liotettu nahkoja.
”Kun siellä on yli sata vuotta sitten toimittu, on käytetty aikamoisia kemikaaleja, joita ei nykyään tietenkään voisi käyttää. Sieltä on löytynyt niitä sammion pohjia eli puisia rakenteita sekä eri värisiä ja hajuisia mömmöjä. Lisäksi siinä vanhalla pysäköintialueella on ollut Oulun Energian pylväiden painekyllästyskenttä, ja siitäkin on tullut omat arominsa”, Pääkkönen kuvailee. Epäilyttävät löydökset on analysoitu laboratoriossa ja haitallisiksi todetut aineet on poistettu maaperästä.
”Paikallisena löydöksenä löytyi muun muassa juoksevassa muodossa olevaa elohopeaa yhdestä kaivosta, minkä takia piti hetkeksi kieltää toimenpiteiden teko, jotta myrkyllinen aines saatiin ympäristö- ja henkilöturvallisesti poistettua.”
Kilpailutyön laatu säilyy
Museo- ja tiedekeskusta rakennetaan vuoden 2023 alussa arkkitehtuurikilpailun voittaneen Loggia-ehdotuksen pohjalta. Sen ovat suunnitelleet Arkkitehtitoimisto OPUS Oy ja Simon Mahringer.
Voittajatyö sai julkistuksen yhteydessä vuolaasti kiitosta arkkitehtuuristaan, jota kehuttiin korkeatasoiseksi, toiminnallisesti lähes virheettömäksi ja hienosti historialliseen miljööseen sopivaksi.
Sittemmin suhdanteet ovat muuttuneet ja yleiset kustannukset kasvaneet. Museo- ja tiedekeskuksen rakentamiseen jouduttiin myöntämään vielä kevättalvella yli kuusi miljoonaa euroa lisärahoitusta, vaikka rakentamisen kustannuksia on karsittu. Pääkkösen mukaan suuria kompromisseja kiiteltyyn suunnitelmaan ei silti ole tarvinnut tehdä.
”Se on minusta hyvin säilyttänyt alkuperäisen ideansa. Suunnitelma on aika joustava, ja tarvittavia tilamuutoksia on pystytty hyvin sujuvasti tekemään. Idea on jopa kehittynyt ja jalostunut, eikä ole tarvinnut luopua mistään oleellisesta toiminnasta.”
Pääkkösen mukaan hankkeessa on tehty roimastikin kustannuskarsintaa, mutta suunnitelma on kestänyt sen hyvin.
”Olen hirveän tyytyväinen meidän arkkitehteihimme, että kilpailunaikainen laatu on pystytty säilyttämään myös meidän kustannus- ja aikataulupaineissamme ja niin, että saamme mahdollisimman toimivia tiloja, jotka ovat oikeissa paikoissa.”
Museo- ja tiedekeskuksen kannalta tärkeää on tilojen muunneltavuus. Tällä hetkellä rakennussuunnittelussa tehdään tarkennuksia näyttelysaleihin ja niiden toimintoihin. Näyttelysaleja on kahdeksan ja näyttelyalue laajenee myös piha-alueelle. Osa näyttelytiloista on olosuhdevalvottuja.
”Tämä on suuri parannus verrattuna vanhoihin tiloihimme. Museoesineitä ei tarvitse enää sijoittaa aina vitriineihin, mikä mahdollistaa meille aivan erilaisen näyttelysuunnittelun ja -toteutuksen kuin mihin olemme tottuneet”, Oulun museo- ja tiedekeskuksen johtaja Pekka Olsbo kertoo.
Pääkkönen huomauttaa, että vaikka museo- ja tiedekeskus on Oulun mittakaavalla kallis rakennus, se on valtakunnallisessa vertailussa jopa jossain määrin edullinen. Hankkeen arvonlisäveroton tavoitehinta on 36,1 miljoonaa euroa.
”Mitä olemme Etelä-Suomesta neliöhintoja kuulleet, niin siellä on kyllä huomattavasti suuremmat kustannukset per neliö. Tämä on iso investointi, mutta museorakennusten kategoriassa olemme päässeet hyvin järkeviin kustannuksiin”, Pääkkönen sanoo.
Koko rakennuksen laajuus tulee olemaan 9540 neliömetriä, josta uudisosa on noin kaksi kolmannesta. Kohteen päätoteuttajana toimii KTC Group Oy.