Muinaistulien ilta Kierikissä – tanssija Arttu Peltoniemi kalliohahmojen nahoissa

Tanssija Arttu Peltoniemi esittää Kalliomaalaustanssin Kierikin tummenevassa illassa, 22. elokuuta. Luvassa mystinen ilta. Kuvat: Carita Forsman

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Arttu Peltoniemi, 34, on mielenkiintoinen persoona. Hän on toiselta ammatiltaan rakennustyömies, aloitti tanssijan uran varhaisemmalla iällä, mutta suoraan huipulta, Suomen kansallisoopperan lavalta vuonna 2011. Hänen gladiaattoriesityksiään on nähty myös muun muassa Espoon kaupunginmuseossa.

Nyt hän asuu Oulussa, opiskelee tanssipedagogiikkaa ja esittää Yli-Iin Kierikissä Kalliomaalaustanssin Muinaistulien illassa.

”Esi-isiemme tanssit ovat äärettömän mielenkiintoisia. Emme varsinaisesti tiedä, millaisia ne ovat olleet, mutta esimerkiksi kalliomaalauksista pystyy jotakin päättelemään”, hän sanoo.

Kierikkiin hän on valmistanut oman tulkintansa ikiaikaisista maalauksista.

”Jos antautuu ja avaa sielunsa, niin on helpompi olla oma itsensä ja uskaltaa tehdä mitä vaan!”

Peltoniemi on paljon tutkinut maalauksia ja niissä esiintyvien ihmisten asentoja ja liikekieltä.

”Tämän esityksen olen ideoinut itse, se ei perustu mihinkään malliin. Käytän omaa kehoani, ja sielu elää tilanteessa, ympäristö ja ihmiset antavat inspiraatiota. Tosin luulen, että kivikauden ihminen oli rotevampi, olen ehkä anorektinen versio”, hän naurahtaa.

Yhteisö antaa voiman

Tanssitaide on ollut läsnä niin kauan kuin ihminenkin.

”Väitän, että olla ihminen on olla tanssija enemmän kuin olla käsityöläinen”, Arttu Peltoniemi sanoo.

”Jos nykyihminen asettuu alttiiksi improvisaatiolle ja yhteisölliselle äänen ja rytmin kokemiselle, niin siinä päästään aika lähelle kivikauden henkeä. Tämä kestäisi syvällisempääkin tutkimusta”, hän jatkaa.

Lähes kaikissa kalliomaalauksissa ihminen esitetään liikkeessä, kädet eri asennoissa, toinen jalka ylhäällä.

”Mutta minulla on kuvitelma, että aito kivikauden esitys olisi juuri tällainen – yhteisöllinen. Yhteisö ympärillä tuottaa ääntä ja kannustaa. Se epäilemättä auttaa shamaania menemään transsiin.  Ihmisten äänistä saa voimaa”, hän pohtii.

Omassa esityksessään Peltoniemi samaistuu myös eläimeen.

”Siirryn ihmisestä eläimen muotoon, nelijalkaisen eläimen, laji vielä arvoitus. Ja muutun takaisin ihmiseksi, useita kertoja ja viimeisenä vaiheena on rentoutumistanssi, jossa päästään palautumaan”, hän kuvailee.

Toiveena tietysti on esiintyjän ja yleisön yhteinen immersiivinen kokemus, joka tuo Kierikin rantatörmälle häivähdyksen aitoa kivikauden henkeä.

Kansantanssi toi Ouluun

Arttu Peltoniemi antautui tanssille myöhäisteininä. Lapsuudessa hän harrasti taistelulajeja, kuten judoa, potkunyrkkeilyä ja miekkailua. Näitä hän pystyy hyödyntämään tänäkin päivänä omassa tanssissaan ja liikesarjoissaan.

”Vuonna 2011 pääsin Suomen kansallisoopperan Robin Hoodiin verikoiraksi. Se antoi valtavan uskon, että pärjään tällä alalla, vaikka kilpailu on kovaa.”

Leipä pöytään tuli kuitenkin rakennustyömailta, kunnes tanssi vei lopullisen voiton. Vuodesta 2015 hän on saanut vuositulonsa enimmäkseen tanssijana ja muutti lopulta Ouluun opiskelemaan tanssinopettajaksi.

”Oulun ammattikorkeakoulu on niitä ainoita paikkoja, jossa voi tehdä tanssipedagogiikan tutkinnon pääaineena kansantanssi, joka on minulle ollut se suurin intohimo. Aikoinaan suurimpia vaikuttajia urallani oli nimenomaan esimerkiksi Oulussa opiskellut tanssinopettaja Jari Haavisto”, Peltoniemi kertoo.

”Oulu on erittäin vahva tanssikaupunki, puhumattakaan että tämä on hieno teatterikaupunki tai kulttuurikaupunki ylipäätään”, hän kehuu.

”Toivoin tietysti, että kotiudun tänne hyvin ja esimerkiksi Kierikin tanssiesitys poikisi lisää työmahdollisuuksia.”

Video ensimmäisistä harjoituksista (kuvaaja Carita Forsman):

Muinaistulien illan ohjelma, muutokset mahdollisia:

klo 16.00 Tervetulotoivotus auditoriossa, koronaohjeet, oppaat esittäytyvät ja illan ohjelman esittely

16.00 Nähtävillä auditoriossa filmit Aurinkokivi 15 min ja Ajan askeleita noin 20 min

16-17.00 vapaa tutustuminen näyttelyyn 

17.15 vieraat jaetaan kolmeen ryhmään ja lähtö kylään

17.45 vastaanotto Kivikauden kylässä: vapaaehtoinen punamultamerkki käteen tai kasvoon. Kerrotaan illan kulku

18.00 Varsinainen ohjelma alkaa, kokko sytytetään ja kokoontuminen rannalle, valinnainen ruokailu

19-19.30 Arttu Peltoniemen Kalliomaalaustanssi ja immersiivinen yleisö

19.30-22 Kierroksia, vapaata toimintaa, ja oppaiden tarinointia; ansapolut, kivikauden rakennukset, esihistoriallinen oluenjuonti, ammuntaa, melontaa, kivenhiontaa                                               

22.00 Jäähyväiset (Jos on pimeää, asiakkaat ohjataan huoltotietä pitkin parkkipaikalle)

ESITYS LOPPUUNMYYTY