Mitä kulttuuri-Oulu voisi oppia Lahdelta?

Pohjois-Pohjanmaan museon nurmella palveli tänä kesänä Aino-kahvila. Kuva: Sirpa Tarkkinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Lahti ei ole koskaan ollut varsinaisesti Suomen pääkaupunki ja ennustan, että ei tule olemaankaan. Oululla vähän sama homma.

Lahti on tunnettu muun muassa business cityna, nykyaikaisen kaupankäynnin keskuksena. Myös Oululla on oma kunniakas kauppahistoriansa.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosella on Oulu- ja Mieskuoro Huutajat -tausta. Lahtea ympäröi vesi kuten Ouluakin, se on vain toisenlaista. Lahti saavutti viime vuonna Euroopan ympäristöpääkaupungin aseman eli Green Lahti -statuksen. Oulussakin on paljon hienoja puistoalueita.

Molempien rautatieasemilla kuten monessa muussakin suomalaisessa maakuntakaupungissa, esimerkiksi Kemissä, toimii vanha romantisoitu puurakennus kahvilakäytössä.

Lahtelainen kaverini sanoi, että junamatka Lahdesta Ouluun on ihanan hidas.

Lahdessa pyöräily on vaikeampaa kuin Oulussa, koska Lahtihan on mäkinen. Lahden kaupunkikeskustassa on päivällä hiljaisempaa kuin Oulussa. Voi tietysti olla sadepäivän sattumaakin.

Lahdessa menee kauemmin päästä lentokentälle kuin Oulussa menee.

Lahti ei ole helposti vaan minun näkökulmastani vaikeasti saavutettava maakuntakaupunki, vähän kuin joidenkin mielestä Oulukin on. Silti kauas Tikkurilan, radanvarren pajukkojen ja sorakasojen jälkeen on avattu Suomen ensimmäinen ja ainoa visuaalisten taiteiden museo Malva. Matkustin sinne ihan sen takia.

Ympäristö ja asenne merkitsevät

Jos Malva olisi avattu Helsinkiin, jopa Tampereelle, se olisi vaikuttanut tavanomaiselta, sillä yleensä pääkaupunkeihin ja Tampereelle availlaan kaikenlaisia asioita. Tästä voidaankin päätellä, että myös ympäristö ja ennakkoasenne merkitsevät erikoisuuden kokemuksessa.

Tällainen avaus suomalaiseen maakuntakaupunkiin kertoo joka tapauksessa sekä kulttuurin vetovoiman tunnustamisesta että päämäärätietoisesta kaupunkikehittämisen politiikasta.

Saattaa olla, että Lahdessa on ymmärretty, että nykyaikaista henkistä ihmistä ei puhuttele kauppakaupunkislogan.

Malva sijaitsee entisessä panimossa. Hyvä lounas ja hyvä museokauppa ovat vähimmäisvaatimukset nykyään näille paikoille. Hyväkään kokoelma ei enää riitä, ainakaan jos pitää junalla tuntien takaa nytkyttää paikalle. Malvassa ravintola on luksustasoa ja lounasaikaan täysi. Museoaulan kahvilassa leijuu kanelin ja pullan tuoksu eli kokemus on kokonaisvaltainen, kuin parfyymipilvi Oulun Stockmannin ovilla ennen.

Minusta juliste on tehokkain markkinointikanava, esimerkiksi Oulussa Valveen julisteseinä on upea, ja Malva jatkaa lahtelaista perinnettä pitämällä Lahden julistetriennaalia. Kesäkuussa siellä pidettiin perinteistä Mukkulan kirjailijakokoustakin.

Vetovoimatuotteita Ouluun

Lahden esimerkin pitää kiinnostaa Oulua, sillä me tulemme Lahden perässä. Myllytulliin muodostuu uusi museokokonaisuus. Totta kai on sen aika. Oulusta puuttuu toinen vetovoimatuote Nallikarin lisäksi ja puuttuu myös wau-arkkitehtuuri pääkirjaston lisäksi.

En tiedä millaista keskustelua Malvan avaamisesta on Lahdessa käyty. Luulen, että tyypillistä eipäsjuupasta turhuudesta ja tärkeydestä.

Mutta sen vahvasti arvaan, että vaikka arkkitehtuurikilpailu on vasta alkanut ja olemme kaikki niin sanotusti uuden edessä, niin Myllytullin museokokonaisuus tuo meille uusia matkailijoita, esimerkiksi junalla.

Lahtelainen kaverini sanoi, että junamatka Lahdesta Ouluun on ihanan hidas. Hitaus voi olla nopeudella leuhkivassa nykymaailmassa erityinen arvo.

Tulevaisuudessa näkyy vetävä Myllytulli

Oulun museo- ja tiedekeskusrakennuksen suunnittelusta järjestetään arkkitehtikilpailu. Arkkitehtuurikilpailu alkoi kesäkuussa ja ehdotukset pitää jättää viimeistään 17.10.2022. Tulokset julkistetaan 12.1.2023.

Museo- ja tiedekeskus Luupin päärakennusta peruskorjataan ja tiloja muutetaan, esimerkiksi Tiedeteatteriosa puretaan. Uudisosaan tulee tilat Luupin henkilöstölle sekä Tietomaa ja Pohjois-Pohjanmaan museo.

Pohjois-Pohjanmaan museo ja tiedekeskus Tietomaa muuttavat uuteen rakennukseen Myllytulliin vuonna 2026. Uudet tilat avataan yleisölle Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna 2026.

Tietomaan toiminta nykyisissä tiloissa loppuu heinäkuussa 2023. Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyt sulkeutuvat väliaikaisesti vuoden 2023 lopulla. Näyttelyt ovat kokonaan suljettuina vuodet 2024–2025. Mikäli Ainolan myynti toteutuu ennen muuttoa, museo jatkaa nykyisissä tiloissaan vuoden 2023 loppuun asti.

Tavoitteena on rakentaa Myllytulliin arkkitehtonisesti korkeatasoinen, vetovoimainen ja nykyaikainen museo- ja tiedekeskus. Samalla rakennus nostaa myös sijaintialueensa arvoa ja viihtyisyyttä.