Miltä Oulu näyttäisi Euroopan kulttuuripääkaupunkina? – Oululaiset kutsutaan asukasiltaan

Kaupungin arkistokuvaa. Kuva: Esa Eirola.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026 yhdessä 32 pohjoisen Suomen kunnan kanssa. Kisa on parhaillaan käynnissä ja kolmesta Suomen hakijakaupungista yksi valitaan vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi. Kisa ratkeaa kesäkuussa 2021.

Oulun erityispiirteet, kuten pohjoinen sijainti, omaleimainen historia, lastenkulttuuri ja teknologiaosaaminen, näkyvät vahvasti nyt valmisteilla olevassa kulttuuripääkaupunkihakemuksessa.

”Ensimmäistä hakukirjaa tehtiin laajalla porukalla, kuten nyt myös varsinaista hakukirjaa. Yhteistyöllä syntyy voiton kotiin tuova hakukirja”, kertoo Oulu2026-hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Oulu2026-hankkeen johtaja Piia Rantala-Korhonen uskoo Oulun voittoon kisassa ja kulttuuripääkaupunkitittelin tuovan alueelle elinvoimaa.
 

Tittelillä vaikutuksia elinvoimaan

Kulttuuripääkaupunkivalinnalla pyritään pysyvään muutokseen ja alueen kehittämiseen kulttuurin avulla. Tittelin saa kaupunki, joka sitä eniten tarvitsee, mutta kaupungilla pitää myös olla riittävästi osaamista ja resursseja toteuttaa hanke. Hankejohtajalla on vahva luotto, että Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelin myötä ja kulttuuriin panostamalla alueen elinvoima vahvistuu.

”Aiemmat kulttuuripääkaupunkivuodet Euroopassa ovat näyttäneet, että onnistuessaan alueelle syntyy uusia luovien alojen työpaikkoja, mielenkiintoisia tapahtumia ja kohteita. Suuri hyöty on myös se, että matkailijoiden määrä kaupungissa ja alueella kasvaa ja imago kohenee.”

Rantala-Korhosen mukaan titteli tuo mukanaan kansainvälistä näkyvyyttä, konferensseja ja suuria tapahtumia.

”Oulu ja pohjoinen Suomi pääsisivät ennennäkemättömällä tavalla Euroopan tietoisuuteen.”

Tapahtumia koko Ouluun

Ensi viikon keskiviikkona järjestetään koko Oulun yhteinen asukasilta. Oulu2026 ja kaupungin yhteisötoiminta kutsuvat oululaiset ideoimaan, miten oululaiset voisivat olla mukana kulttuuripääkaupunkivuoden toteutuksessa ja miten asuinalueet olisivat osa kulttuuripääkaupunkia.

”Meitä luonnollisesti kiinnostaa tietää, mitä oululaiset toivovat ja millaista kulttuuripääkaupunkivuotta he itse haluaisivat järjestää.”

Tilaisuudessa kerrotaan myös, miten Oulusta tekee matkaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, mitä hyötyjä tittelin voittamisesta on ja miten projekti etenee.

Kaikille avoin asukasilta:

9.12. klo 17.30-19 Teams-etäyhteydellä. Osallistumislinkki.

Oulu2026-ohjelmajohtaja Samu Forsblom kertoo hankkeen etenemisestä ja ohjelmatyöstä
Hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen avaa alueiden yhteistyötä ja hankkeen vaikutuksia.

 

Euroopan kulttuuripääkaupunki:

  • Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 alkaen.
  • Suomessa Helsinki (vuonna 2000) ja Turku (vuonna 2011) ovat toimineet kulttuuripääkaupunkeina.
  • Seuraavan kerran Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan Suomesta vuodelle 2026.
  • Vuoden 2026 tittelistä kisaa Oulun lisäksi Tampere ja Savonlinna
  • Lopullinen valinta vuoden 2026 kulttuuripääkaupungista tehdään kesäkuussa 2021.

Lue myös