Metallimusiikin muistot avaavat Oulun uuden museo- ja tiedekeskuksen näyttelyt ensi vuonna

Tutkija Tuomas Niemelä kertoi ensi vuonna avattavasta Metallikausi-näyttelystä Winter Massacre -tapahtumassa Kantakrouvissa perjantai-iltana. Arkistokuvassa tunnelmia Kuusrockista 1991. Kuvat Pasi Rytinki & Pekka Peura / Kaleva / Journalistinen kuva-arkisto JOKA, Museovirasto.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Metallikausi – Pohjoista metallimusiikkia 1980-luvulta nykyhetkeen -näyttely tulee esille uuteen museorakennus Tiimaan sen ensimmäisenä vaihtuvana näyttelynä syksyllä 2026. Mukana ovat pohjoissuomalaisista alan bändeistä esimerkiksi Zero Nine, Riff Raff, Gobra ja Sentenced sekä paikallisten ihmisten muistot metallisista hetkistä.

”Pohjoissuomalaisen metallimusiikin rankanpuoleinen tyylisuuntaus levisi muuallekin Suomeen 80- ja 90-luvuilla. Ja kaikki nämä metallibändit alun perin tulivat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pohjoisen suunnalta, Oulu-Kuusamo-korkeudelta”, toteaa tutkija Tuomas Niemelä, jolla on ollut keskeinen rooli tulevan Metallikausi-näyttelyn työstämisessä. Toisena tutkijana näyttelytiimissä on kesään asti Asse Martikainen, joka on juuri saanut valmiiksi gradunsa pohjoissuomalaisesta äärimetallista.

Niemelän mukaan näyttely on nimenomaan kunnianosoitus pohjoisille metallibändeille.

”Oma tulkintani on, että 80-luvun alussa muualla Suomessa ja maailmalla rocktähteys ja huumori sekä hauskanpito olivat keskeisiä. Etelä-Suomessa myös enemmän keskityttiin myynti- ja keikkalukuihin kuin pohjoisessa. Kun 80-luvun puolivälissä alkoi tulla näitä pohjoissuomalaisia metallibändejä, niin he tekivät sitä vakavamielisesti. Oltiin etäisiä ja karuja, ja siitä musiikillinen ilmaisu kehittyi omaperäiseksi”, Niemelä sanoo.

”Pohjoisessa kaikkein tärkeintä oli, että ei kuulostanut samalta kuin muut.”

Samalla musiikkipiirien keskusteluissa etelästä ja pohjoisesta alettiin puhua erillisinä musiikillisina alueina.

Metalliyhteisöt mukaan

Keskeinen tekijä tulevan näyttelyn koostamisessa on alueellisuus. Metallin kartta ulottuu Kuusamoon asti.

”Torniossa Tico Tico -studio oli erittäin tärkeä soundin kannalta, ja siksi se otettiin poikkeuksellisesti mukaan”, Niemelä huomauttaa.

Lippalakkipäinen mies istuu pianokoskettimiston edessä, seinällä sähkökitara.

Tuomas Niemelän mukaan Metallikausi-näyttely tulee laajentumaan Tiimasta kaupungille, muun muassa keskustelutilaisuuksina. "Tämä ei saa olla vain tutkijoiden kronikka", Niemelä korostaa. Kuva: Maiju Oikarinen

Näyttelyssä on myös huomioitu, että punkin alagenret ulottuvat lähelle pohjoissuomalaista metallia.

Metallinäyttely ei ole vain kuvaa seinillä ja sermeissä. Tekeillä on myös näppärä verkkoalusta, jonne itse kukin pääsee lisäämään aiheesta valokuvia ja jakamaan muistoja. Osallistaminen onkin myös yhteisöpedagogiksi valmistuneelle Niemelälle tärkeää.

”Mahdollisimman paljon otetaan metalliyhteisöjä mukaan tämän näyttelyn tekemiseen, eli kyseessä ei ole vain yhden ihmisen tai vain Pohjois-Pohjanmaan museon projekti.”

Historia ja yksityiskohdat esillä

Niemelä itse on kotoisin Kiimingistä ja on opiskellut Turun yliopistossa folkloristiikkaa sekä yhteisöpedagogiikkaa.

”Näyttelyn ensimmäisen idean heitti ilmoille Juhani Parhiala pohtiessaan museon väen kanssa oululaisia ilmiöitä. Suunnitellessani yhteisöpedagogian opinnäytetyön tekemistä museolle, tämä asia nousi esille ja sain luvan kokeilla yhdistää opinnäytetyössä osallistavaa museonäyttelyn luomista metallin teemaan. Asia paljasti, että tässä on puhtia ihan näyttelyyn asti.”

Niemelä piti aluksi ideointi-illan, johon tuli kymmenisen metallimusiikin ystävää. Niitä on tulossa jatkossa lisää.

”Puhuttiin metallimuistoista ja siitä, mikä tässä on tärkeää, mitä tässä näyttelyssä pitäisi olla. Siitä saatiin hyvää alkumateriaalia, ja tällaisia tilaisuuksia olisi tärkeää pitää lisääkin. Toki muutenkin voi minuun ottaa yhteyttä”, Niemelä kehottaa.

Keskustelutilaisuudessa koettiin tärkeiksi historia ja metalligenren kiinnostavat yksityiskohdat.

”Toivottiin myös tekemistä ja osallistumista, että ei olisi vain katseltavaa materiaalia seinillä. Meillä on Tietomaassa Aleksi Mella itsekin hevimies ja soittaja, hän on toki näyttelyn tiimissä mukana”, Niemelä suunnittelee.

Näyttelyyn on suunnitteilla myös keikkalava, jossa on soittimet ja laulumahdollisuus. Kävijät voivat esiintyä taustanauhan päälle ikään kuin yleisön edessä.

”Lava on suljettu kokonaisuus, jonne on lavastettu yleisö jättiscreenille. Siellä sitten museokävijä voi möykätä sydämensä kyllyydestä, samalla kun ne sadat silmäparit tuijottavat, joten kokemuksen pitäisi simuloida näin aidohkoa kokemusta”, Niemelä kaavailee.

Fakta

Osallistu näyttelyn tekemiseen!

Pohjois-Pohjanmaan museo etsii Metallikausi-näyttelyä varten Pohjois-Pohjanmaan metallikulttuuriin liittyviä esineitä, valokuvia ja muistoja.

Mitä etsitään?

  • Valokuvia: keikoilta, treenikämpiltä, baareista tai illanvietoista.
  • Vaatteita: bändipaitoja, modattuja farkkuliivejä tai muita teemaan liittyviä asusteita.
  • Soittimia ja demoja: kasettitreidausmateriaalia, treeninauhoja, demokasetteja tai niihin liittyviä tarinoita.
  • Muistitietoa: muistoja legendaarisista paikoista, kuten keikkapaikoista ja rock-baareista – niin tapahtumista kuin tunnelmista.
  • Haastateltavia: jos haluat jakaa kokemuksiasi haastattelun muodossa, ota yhteyttä tutkijoihin: metallikausi@ouka.fi.

Vuonna 2026 avattava näyttely on Pohjois-Pohjanmaan museon ja Tiedekeskus Tietomaan yhteistuotanto.