Merikoskikerhon Siirin-päivien Kultainen kaulin myönnettiin pitkänlinjan toimittajalle Kari Karemolle
Kari Karemo työskenteli aikana, jolloin sanomalehtien kulttuuriosastot nousivat parhaaseen kukoistukseensa. Kultaista kaulinta kiinnittää rintapieleen Anneli Moilanen, Merikoskikerho ry:n sihteeri. Kuva: Sauli Pesonen
Elämäntyönsä sanomalehti Kalevassa tehnyt Kari Karemo oli laaja-alainen, osaava ja teräväkynäinen kirjoittaja, jonka alueita olivat niin musiikki, kirjallisuus, elokuva kuin sarjakuva. Alkujaan hänestä piti tulla tutkija, mutta toimittajuus vei mukanaan.
Vuonna 1943 Kuusankoskella syntynyt, mutta jo pienenä Oulun pojaksi vakiintunut Karemo eli lapsuutensa sanojensa mukaan ”Aku Ankan varjossa”. Jälkensä jättivät myös Sarjakuvalehti, Pikku Lulu, Pecos Bill ja erityisesti odotettu aito suomalainen Pekka Puupää.
Tuo viehtymys näkyi vuosikymmeniä myöhemmin, kun hän kirjoitti Kalevaan laajoja sarjakuvaa käsitteleviä artikkeleita. Karemo oli ensimmäisiä toimittajia – Erkki Salosen ohella – jotka ylipäätään kiinnittivät tuohon taiteenlajiin huomiota.
Sarjakuvista musiikkiin
Teuvo Pakkalan koulussa koulunkäyntinsä aloittanut Karemo jatkoi opintietään lyseossa, jossa erityisesti Pauli Anttilan vetämä kirjallisuuskerho teki häneen vaikutuksen. Kun Karemo suomensi Oulun ylioppilaslehteen Allen Ginsbergin runoja, seurauksena oli rehtorin puhuttelu.
Opinnot jatkuivat Helsingin yliopistossa, pääaineina kotimainen kirjallisuus, kansanrunous ja musiikkitiede. Helsingin-vuosilta mieleen jäivät erityisesti Erik Tawaststjernan luennot, sekä työskentely Kansanrunousarkistossa.
Tuolloin Karemo tutustui myös Heikki ja Soile Kaukorantaan, sarjakuvaentusiasteihin, jotka tutustuttivat hänet sellaisiin klassikoihin kuin Krazy Kat, Asterix ja Tintti. Vanha blues kuului myös kiinnostuksen kohteisiin.
Pohjoiseen palattuaan hänet kiinnitettiin Kalevan kulttuuritoimittajaksi vuonna 1970. Valinnan tehnyt osaston pää Kaisu Mikkola antoi Karemon päävastuualueeksi musiikin, mutta hän kirjoitti yhtä lailla muita kulttuuriarvosteluja.
Kulttuuritoimitusten kulta-aikaa
Edesmennyttä esimiestään Kaisu Mikkolaa, Kari Karemo arvostaa yhä kovin.
”Olimme hyvä työpari, Kaisun suhtautuminen asioihin oli avoin ja utelias. Jukka Ukkola kirjoitti myös hyvää, hauskaa tekstiä”, toteaa Karemo.
Kari Karemon käsialaa oli myös Mustaleima-nimellä tehty pakinapalsta, jossa hän kommentoi terävästi ajankohtaisia aiheita. Mieluisia pakinoitsijoita hänelle olivat Valentin, Olli, Tiitus, Bisquit ja Origo.
Pitkä rupeama Kalevassa päättyi äkillisesti vuonna 1990 työreissulla tapahtuneeseen sairauskohtaukseen. Sen seurauksena Karemon jalka meni toimintakyvyttömäksi ja hän joutui eläkkeelle.
Kari Karemo työskenteli aikana, jolloin sanomalehtien – ilmestyivätpä ne pääkaupungissa tai maakunnissa – kulttuuriosastot kasvoivat ja nousivat parhaaseen kukoistukseensa. Hänen jättämänsä jälki on mittava ja merkittävä.
Siirin-päivät on Siiri Angerkosken ja hänen aikalaiskollegojensa työlle kunniaa tekevä vuosittainen elokuvatapahtuma. Sen järjestävät Merikoskikerho ry, Oulun Elokuvakeskus ry ja Finnkino Oy.