Lumo tuo jälleen iloa ja valoa marraskuuhun – parikymmentä teosta keskustasta Hupisaarille
Kuvituskuva Janne Aholan teoksesta Näkymä, joka toteutetaan Oulun tuomiokirkon julkisivuun. Kuva: Janne Ahola
Valofestivaali Lumo valaisee tulevana viikonloppuna, 17.-18. marraskuuta, jälleen Oulun keskustan. Luvassa on tuttuun tapaan monipuolinen parinkymmenen valoteoksen kokonaisuus, joka muodostaa reitin keskustan alueelta Hupisaarille.
Marraskuu on vuoden pimeintä aikaa, ja Lumon perimmäinen tarkoitus on tuoda valoa pimeneviin iltoihin.
” Maksuttomassa kaikille avoimessa festivaalissa jokainen pääsee nauttimaan tapahtuman tuomasta ilosta ja se luo myös vireyttä keskustaan. Jatkamme hyväksi havaitulla sapluunalla niin, että ihmiset voivat rauhassa kierrellä Lumo-reitillä ja nauttia teoksista omaan tahtiinsa”, Oulun kaupungin tapahtumapäällikkö Jarkko Halunen summaa festivaalin kulun.
Mukana on laajasti erityyppisiä ja erilaisen mittakaavan valoluomuksia. Tänä vuonna Lumossa nähdään myös erityinen poikkitaiteellinen teos, joka perustuu James Joycen Ulysses-kirjaan. Se on osa kansainvälistä Ulysses European Odyssey -projektia, jossa modernin kirjallisuuden klassikosta toteutetaan ympäri Eurooppaa aina yksi luku vuosien 2022–2024 aikana.
Lumossa päästään kokemaan tulkinta Ulysseksen luvusta 15 eli Nighttown-niminen teos. Sen toteuttaa tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula työryhmänsä kanssa Taidetalo Kulttuuripankin tiloissa.
”Siitä tulee erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa yhdistetään monia erilaisia taiteenaloja. Valaistus on siinä tietysti tärkeässä roolissa, mutta mukana on myös sirkusta, tanssia ja monenlaista visuaalista koettavaa”, Halunen kuvailee.
Teemana mielen hyvinvointi
”Osana Ulysses European Odyssey -projektia Lumossa nähdään myös mini-symposium nimeltään Pehmentämö Lounge, jossa keskiössä ovat mielenterveyskuntoutujien tarinat ja heille hyvää mieltä tuovat asiat. Mielen hyvinvointi onkin Lumon tämän vuoden teema”, Halunen sanoo.
”Festivaalikävijät voivat inspiroitua loungen tarinoista ja kertoa omia näkemyksiään ja kysymyksiään mielen hyvinvointiin liittyen.”
Myös esimerkiksi Oulun tuomiokirkon pinta on viikonloppuna valotaiteen vaikuttava näyttämö, kun videotaiteilija Janne Ahola loihtii videomäppäys-tekniikkallaan jatkoa vuoden 2021 Matkustaja-teokselleen.
Kirkkokatu 9:ssä sijaitsevan LähiTapiolan toimistorakennuksen julkisivussa nähdään unkarilaisen Lightspray Visual -ryhmän analoginen projisointi Natural Balance, jossa taiteilijoiden visio on tuoda katsojat luontoon ja korostaa ympäristöstä huolehtimisen tärkeyttä.
Lumo nostaa tänäkin vuonna esiin myös paikallisia tuoreita tekijöitä. Oulun ammattikorkeakoulun musiikkipedagogin, tanssinopettajan sekä viestinnän tutkinto-ohjelmien yhteistyönä toteutettava Keko-teos luo Hupisaarten kasvihuoneeseen kerroksisen liikkeen, äänen ja valon kudelman, jonka muotoon jokaisella kokijalla on mahdollisuus jättää jälkensä.
Cultish-kollektiivi pohtii Syöveri-teoksessaan mielenterveyden ja -sairauden kokemuksen rajapintoja. Kollektiivin audiovisuaalinen teos rakentuu Oulun taidemuseon taakse.
Pysyviä teoksia
Lumon oheistapahtumia järjestävät useat vapaaehtoistyöryhmät, koulut ja yhdistykset ympäri Oulua. Oheistapahtumia on keskustan lisäksi muun muassa Haukiputaalla, Heikinharjussa, Tuirassa, Intiössä, Höyhtyällä sekä Nuottasaaressa.
Festivaaliviikonlopun jälkeen kaksi teosta jää nautittavaksi pidemmäksi aikaa. Oulun liikekeskus ry:n rahoittama ja virolaisen Gala Stagen toteuttama valokukkainstallaatio Chiaroscuro pysyy Rotuaarin aukiolla 27.11. saakka. Kulttuuritalo Valveelle rakentuva oululaisten koululaisten yhteisöllinen teos Vesi, rakkaani jatkaa eloaan loppiaiseen saakka.
Lumo Menu kokoaa yhteen kaupungin ravintoloiden tarjontaa tapahtuman aikana. Lumo Menussa on mukana tänä vuonna 15 keskusta-alueen ravintolaa.
Lumo-festivaali järjestetään perjantaista sunnuntaihin 17.–19. marraskuuta kello 16–22. Lue lisää: lumo.ouka.fi