Lumitaiteilijoille tuli kiire, mutta veistospuisto valmistui ajallaan

Nallikarin lumiveistospuisto houkutteli yleisöä heti perjantai-iltana, kun työt olivat valmiina. Kuvat: Pasi Rytinki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nallikari Snow Fest -lumenveistotapahtuman kilpailutyöt paljastettiin ja veistospuisto avattiin perjantai-iltana Vauhtipuistossa. Kilpailussa on mukana kahdeksan kansainvälistä tiimiä. Voitto meni tällä kertaa tsekkiläiselle tiimille.

Muutaman vuoden tauon jälkeen järjestettävän Nallikari Snow Festin teemana on tänä vuonna Cool Contrast – Vastakohtien voima. Se viittaa myös Oulun tulevaan kulttuuripääkaupunkivuoteen, jossa Nallikarin lumenveistotapahtuma on mukana osana virallista ohjelmaa.

Tämän vuoden kilpailuun valittiin veistäjätiimejä kahdeksasta eri maasta, kaukaisimmat Pohjois-Amerikasta Kanadasta ja Yhdysvalloista ja Etelä-Amerikasta Argentiinasta.

Lumiveistoksia

Kilpailussa on mukana kahdeksan teosta.

Oulun talvi on ollut vähäluminen, mutta tapahtumaviikolla lunta ja pakkasta on ollut sopivasti. Moni kilpailutyö valmistui kuitenkin tiukalla aikataululla viime tingassa perjantaina.

Kilpailutyöt ovat kooltaan noin 3 x 3 x 3 metriä, ja niitä oli aikaa rakentaa yhteensä noin 40 tuntia. Avajaistilaisuudessa väitettiin jopa, että Kanadan joukkue olisi valvonut 40 tuntia putkeen työnsä kimpussa, mutta joukkueen jäsenet myönsivät kysyttäessä, että se oli vähän liioittelua – välillä oli ehditty vähän nukkuakin.

Juhani Lillberg tietää lumen- ja jäänveistosta ehkä enemmän kuin kukaan muu maailmassa.

Kilpailun tuomaristoa johtaa kansainvälisen lumen- ja jäänveistoliiton puheenjohtaja Juhani Lillberg, tiedemaailmassa ansioitunut herra, joka oli aikoinaan perustamassa Lapin yliopistoa ja tiedekeskus Arktikumia ja toimi pitkään Lapin yliopiston hallintojohtajana. Hänellä on myös vuosikymmenten kokemus lumen- ja jäänveistosta, luultavasti huomattavin koko maailmassa.

”Olen itse asiassa lumenveiston olympiavoittaja”, Lillberg yllättää lajia tuntemattoman maallikon. Hän voitti joukkuekultaa Calgaryn kisoissa 1988, kun lumenveisto otettiin ensimmäistä kertaa taidelajina kisoihin mukaan.

Lillberg kertoo, että kansainvälinen lumen- ja jäänveistoliitto AISNG (Association Internationale de Sculpture sur Neige et Glace) perustettiin pari vuotta ennen Calgaryn kisoja Quebecissa Kanadassa, ja hän on johtanut liittoa 1980-luvun lopulta lähtien. Oulun tapahtuman kaltaisia lumen- ja jäänveistotapahtumia on eri puolilla maailmaa Lillbergin arvion mukaan yhteensä noin 30, ja aktiivisia veistäjiä on satoja, ellei toista tuhatta. Monet kiertävät ammattimaisesti kisoja.

Lillbergin perheessä kuten monessa muussakin laji on periytynyt sukupolvelta toiselle, ja Oulun veistokisassakin esimerkiksi Hollannin joukkueessa on samaa perhettä kolmessa sukupolvessa.

Veistoskilpailun voittajaksi valittiin lauantaina Tsekin tiimin teos On the Edge.

Vauhtipuiston veistospuisto Snow Art Park on tästä lähtien avoinna yleisölle ja teoksista voi nauttia niin kauan, kunnes ne sulavat. Alueelle on vapaa pääsy.

Ensi vuonna lunta veistetään 10.–14. helmikuuta osana virallista kulttuuripääkaupunkiohjelmaa.

Juttua päivitetty 15.2. tiedolla kilpailun voittajasta.