Lukuhaaste innosti nuoria lukemaan – ”Lukuinnon syttymiselle on tärkeää, että kipinä tulee omasta tahdosta”
Oulu oli ainoana kaupunkina mukana nuorten lukuintoa herätelleessä Lukuboost-kampanjassa. Kuva: Juha M. Kinnunen / arkisto
Kolme kuukautta kestänyt Lukuboost-haaste innosti 13–25-vuotiaita nuoria lukemaan yli 12 000 tuntia ja loi aivan uudenlaiset lukusuosituslistat. Visuaalisesti houkutteleville listoille on koottu 6000 nuoren sekä haasteeseen mukaan lähteneiden somevaikuttajien jakamat lukuvinkit. Oulun kaupunki on ollut ainoana kaupunkina mukana kampanjassa.
Uudenlaiset suosituslistat tarjoavat opettajille, kirjastoille ja vanhemmille välineitä tarjota nuorille juuri heidän kiinnostuksen kohteisiinsa osuvia kirjoja – ja innostavat samalla nuoria itseään lukemisen äärelle. Lastenkirjainstituutin asiantuntijat toimivat listojen kuraattoreina.
Lukuboost-haasteen aikana syntyi 15 lukusuosituslistaa, joissa vinkit on jaoteltu nuorten kiinnostusten kohteiden, kuten treenaaminen, pelaaminen, muoti, ystävät ja matkailu, mukaan. Tietokirjat, elämäkerrat ja sarjakuvat nousivat nekin esiin nuorten antamissa suosituksissa. Vinkkejä löytyy myös selkokielisistä kirjoista, ja ruotsinkielisille löytyy omat suosituslistansa.
”Lukuinnon isoin este on nuorilla se, että he eivät koe löytävänsä itseään kiinnostavaa luettavaa. Se este on nyt pyritty näillä nuorten itsensä vinkkaamilla listoilla taklaamaan”, toteaa Lukuboostin projektijohtaja Micaela Karvinen vaikuttavuustoimisto Ping Helsingiltä.
Kirjalistat pohjana Lukumittarille
Oulussa on osallistuttu Lukuboostiin aktiivisesti, ja nuoret ovat rekisteröineet lukuvartteja muun muassa Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa ja Oulun kansainvälisessä koulussa. Lukuinto on vahvistunut entisestään, ja kirjojen parissa jatketaan myös kevätkaudella.
”Lukuboostin lukuvinkkilistat julkaistaan juuri sopivaan aikaan. Oulun kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvä Lukevin kaupunni -kampanja on nimittäin avannut verkkosivuilleen Lukumittarin, jonka avulla selvitetään, kuinka monta kirjaa kaupunkilaiset lukevat tai kuuntelevat yhteensä vuoden 2025 aikana. Oululaisilla nuorilla onkin nyt mistä valita, sillä genreittäin kootut listat palvelevat erilaisia lukijoita”, lukutaidon edistämisen kehittäjäopettaja Tanja Salo iloitsee.
Lukusuosituslistoja kuratoinut tuottaja-tiedottaja Helmi Kalaja Lastenkirjainstituutista pitää tärkeänä sitä, että lukusuosituslistat pohjautuvat nuorten omiin lukukokemuksiin ja kiinnostuksen kohteisiin.
”Tämän toivomme innostavan erityisesti niitä nuoria, jotka eivät ole aiemmin löytäneet lukemisen iloa”, Kalaja sanoo.
”Vertaisvinkkaus tekee kirjojen löytämisestä helpompaa ja tuo lukemista esiin nuoren vapaa-ajan näkökulmasta. Lukuinnon syttymiselle on tärkeää, että kipinä tulee omasta tahdosta.”
Kampanjaan osallistuneet somevaikuttajat, kuten Iha Just Imus, Satu Rämö, Dokke Tas ja Ilari Mettälä, jakoivat kolmen kuukauden aikana omia lukukokemuksiaan ja innoittivat nuoria tarttumaan kirjoihin somekanaviensa kautta. Vaikuttajien suositukset esitellään listoilla erikseen. Vaikuttajia inspiroivat eniten fantasia-, elämäkerta- ja self help -teokset.
Lukuboost-kampanjan päätyttyä nuorten lukusuosituslistat jäävät elämään osana Lukuboost-sivustoa sekä Lastenkirjainstituutin Lukemo-sivustoa, ja ne ovat vapaasti hyödynnettävissä niin opettajille, kirjastoille, vanhemmille kuin nuorille itselleenkin.