Löydä oma kohteesi – Oulun museo- ja tiedekeskuksen kesämuseoissa on runsaasti nähtävää
Oulun alueen museoissa viihtyy koko perhe, vierailuun kannattaa varata useampi tunti ja tutustua kohteeseen rauhassa. Kuvat: Oulun museo- ja tiedekeskus
Oulun museo- ja tiedekeskuksen kohteisiin kuuluu useita mielenkiintoisia kesämuseoita, joista osa on jo avannut ovensa. Museoissa järjestetään tänäkin kesänä paljon erilaisia tapahtumia. Suunnittele retkipäivä lähialueelle pyöräillen tai saavu paikalle joukkoliikenteen vuoroilla. Lue jutusta tarkemmin.
Kierikissä kesä on jo käynnissä
Kivikaudesta kertovassa tiedekeskuksessa pääset vierailulle sekä Muinaiskeskukseen että Kivikauden kylään. Muinaiskeskuksessa voi tutustua arkeologiseen näyttelyyn sekä uuteen Luontoretki kivikaudelle -näyttelyyn.
Arkeologinen perusnäyttely esittelee mukaansatempaavasti Kierikin ja Suomen esihistoriaa sekä kivikautisten ihmisten elinympäristöä, kulttuuriyhteyksiä, kaupankäyntiä ja uskomuksia. Luontoretki kivikaudelle -näyttelyssä on esillä eläimiä Oulun yliopiston eläinmuseon kokoelmista.
Keskuksessa voi eläytyä kivikauden ihmisen elämäntapaan osana luontoa ja pohtia suomalaisten luontosuhteen muutoksia eri aikakausina. Lisäksi tutuiksi tulevat Pohjois-Pohjanmaan maakunnalle ominaiset luontotyypit. Kivikauden kylässä voi kokeilla muinaistaitoja, esimerkiksi jousiammuntaa tai kivenhiontaa.
Kierikki avoinna: 4.6.−27.9.2024, Pahkalantie 447, Oulu (Yli-Ii).
Turkansaari täynnä tapahtumia
Turkansaaren ulkomuseo sijaitsee kolmella saarella Oulun keskustasta Oulujokea pitkin yläjuoksulle päin. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkomuseo, ja museoalue kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Se esittelee kävijöille Oulujokivarren ja Oulun seudun perinteisiä elinkeinoja sekä talonpoikaista rakennuskulttuuria.
Idyllisessä Turkansaaressa vietetään perinteiseen tapaan useita tapahtumia. Esimerkiksi Turkansaaren juhannus 21.–22. kesäkuuta, Perinneviikonloppu 20.–21. heinäkuuta ja Kansallispukujen tuuletus 4. elokuuta kutsuvat vieraita tänäkin kesänä. Kahvila on myös koko kesän auki.
Turkansaaren ulkomuseo avoinna: 3.6.–1.9.2024, Turkansaarentie 165, Oulu.
Merimiehenkotimuseo esittelee oikean kodin
Oulu oli merkittävä meri- ja satamakaupunki 1800-luvulla. Huomattava määrä kaupungin asukkaista oli silloin ammatiltaan merimiehiä. Merimiehenkotimuseossa pääsee tutustumaan merimiehen ammattiin ja elämään menneinä aikoina.
Pyöräteiden rakennustyöt muuttavat kulkureittiä keskustan suunnasta Merimiehenkotimuseoon tänä kesänä. Lyhin reitti keskustasta tullessa kulkee oikealle lähtevää, Pikisaaren pohjoispuolen rantapolkua pitkin. Raatin suunnasta tullessa Merimiehenkotimuseoon reitillä ei ole rakennustyömaata.
Merimiehenkotimuseossa on aukioloaikoina opas paikalla kertomassa Matilan talosta ja alueesta. Syksyllä Taiteiden yönä 15.8. museolla pidemmät aukioloajat sekä työnäytöksiä. Myös Oulun päivillä museossa on ohjelmaa.
Merimiehenkotimuseo avoinna 5.6.–1.9.2024, Pikisaarentie 6, Oulu.
Oulunsalon kotiseutumuseo avautuu heinäkuussa
Oulunsalon kotiseutumuseossa kävijä voi tutustua laajasti elämään 1900-luvun maaseudulla, sillä esineistöstä löytyvät melkein kaikki tuolloin maalaistalossa tarvittavat työkalut, tekstiilit ja astiat. Oulunsalossa on maanviljelyn lisäksi aina kalastettu, ja museolla onkin pieni verkkoaitta riihen ja vilja-aitan lisäksi.
Aukioloaikoina paikalla on opas kertomassa ja opastamassa.
Oulunsalon kotiseutumuseo avoinna 3.7.–28.7.2024, Jääsköntie 5, Oulu (Oulunsalo).
Pateniemen sahan museo kertoo tehdystä työstä
Museo toimii Pateniemessä, 1850-luvulta peräisin olevassa laivavarvin eli laivatelakan varastorakennuksessa. Sahamuseo kertoo esinein ja kuvin sahan vaiheista, sahalla tehdystä työstä ja sahayhteisössä asuneiden ihmisten arkipäivästä. Museossa Oulun seudun teolliseen historiaan voi tutustua aidossa ympäristössä.
Pateniemen sahan museo avoinna 3.7.–28.7.2024, Sahantie 21, Oulu.
Käy kahvilla ja Oulun linnan kellarissa
Tähtitornin kahvilan vanha kivikellari toimii näyttelytilana, jossa voi tutustua Oulun linnan ja kaupungin perustamisen historiaan 1500-luvulta alkaen. Oulun linnan alue on muinaismuistolain suojelema kiinteä muinaisjäännös. Kellariin pääsee tutustumaan kahvilan aukioloaikoina.