Logoskahvilassa pohditaan elämän tarkoitusta ja hetkien merkitystä
Suvimaria Saarenpää ja Eila Vähäkuopus ovat Oulun logoskahvilan vetäviä voimia ja logoterapiaohjaajia.
Oulun logoskahvila kokoontui ensimmäisen kerran viime keväänä ja silloin kolme kertaa.
”Tosi hyvin lähti käyntiin, paikalla oli kaikissa kahvilatilaisuuksissa noin 20 ihmistä, sekä miehiä että naisia. Nuorimmat olivat parikymppisiä ja iäkkäimmät 80-vuotiaita”, kertoo Eila Vähäkuopus, joka on toinen logoskahvilan vetäjistä.
Asenteella löytää elämänilon
Helsingissä logoskahvila on toiminut kymmenen vuotta. Toinen Oulun logoskahvilan vetäjä Suvimaria Saarenpää selittää logofilosofian taustaa.
”Logos tulee kreikasta ja tarkoittaa maailmanjärkeä ja inhimillisen järjen käyttöä. Logofilosofian perustaja oli Viktor Frankl (1905–1997), joka kehitti teorian ihmisen olemassaolosta ja todellisuudesta. Logofilosofia on tarkoituskeskeistä filosofiaa ja siihen liittyy käsitys, että kaikki ihmiset haluavat löytää elämäntarkoituksen.”
Jos jostain innostuu, sen voi ottaa omakseen missä iässä tahansa, emme ole koskaan liian vanhoja.
Vähäkuopus on kokenut logofilosofian niin, että ihmisillä on yleensä halu pohtia oman elämänsä tarkoitusta.
”Franklille ihminen on vapaa, mutta hänellä on samalla vastuu maailmasta ja itsestä. Tekemisen ja asennoitumisen kautta voi löytää elämänilon ja kipinän”, Vähäkuopus kertoo.
Arvot kiinnostavat
Sekä Saarenpää että Vähäkuopus ovat kouluttautuneet logoterapiaohjaajiksi ja opiskelevat nyt logoterapeuteiksi Tarkoituskeskeisen filosofian koulutusyhteisössä. Vähäkuopukselle logofilosofia on antanut valtavasti.
”Esimerkiksi sen oivalluksen miten olemista voi jäsentää eli että elämään kuuluu vaiheita. Logofilosofia on myös vahvistanut omaa ajatustani, että elämästä pitää nauttia nyt ja tarttua hetkiin. Jos jostain innostuu, sen voi ottaa omakseen missä iässä tahansa, emme ole koskaan liian vanhoja. Meillä on loppuun asti aikaa tehdä mieleisiä juttuja.”
Saarenpää kertoo, että logoskahvilassa ihmisiä kiinnostavat selvästi arvot.
”Minulle keskeistä on ihmisenä kasvaminen ja logofilosofiaan liittyvä tarkoituselin eli omatunto sekä omien arvojen mukainen elämä. Elämän tarkoitus on sen verran iso mysteeri, että hetken tarkoitusten oivaltaminen on merkityksellistä. Jokainen tapaamme ihminen on ainutkertainen persoona.”
Logoskahvilan teemat nousevat yhteisistä keskusteluista. Vähäkuopus sanookin, että filosofisista pohdinnoista syttyy usein mieliin uusia lamppuja.
Oulun logoskahvilan syksy 2023
26.9. Suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Onnellisuus logofilosofiassa – päämäärä vai sivutuote?
Keskustelun virittäjinä logoterapiaohjaajat TFK, Eila Vähäkuopus ja Suvimaria Saarenpää
17.10. LogoArt itsetuntemuksen vahvistajana ja henkisen herättäjänä. Asiantuntijana LogoArt-ohjaaja Maiju Kuukasjärvi
21.11. Kuolema ja elämän tarkoitus. Asiantuntijana diplomilogoterapeutti VFI Minna Sadeaho.
Oulun logoskahvila kokoontuu aina klo 18 – 19.30 D-asemalla Tuirassa osoitteessa Valtatie 53. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Toimintaa järjestää Oulun D-asema, Helsingin diakonissalaitoksen säätiö yhteistyössä Suomen logoterapiayhdistyksen kanssa.