Lisää tätä! Teoksia myytiin näyteikkunanäyttelystä, taidetta toivotaan keskustan piristäjäksi

Tiina Vehkaperän Suomen kaunein koti -teos näkyi Ruohonjuuren ikkunassa. Kuva: Sirpa Tarkkinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Naistenmuodin erikoisliike Fularin ikkunassa oli esillä Hanna Holopaisen Action 30 (01). Kauppias Marjo Huttu kokee, että tapahtuma toimi erittäin hyvin.

”Ihmiset pysähtyivät katselemaan ikkunaa ja tulivat myös myymälään kommentoimaan taidetta. Viesti asiakkailta oli, että tällaista lisää”, kertoo Huttu.

Hän suunnittelee, että mikäli näyttely järjestetään uudelleen, Fulari haluaa ehdottomasti osallistua.

”Muoti ja taide kulkevat käsikkäin”, Huttu huomauttaa.

Ei tyhjyyttä, vaan uusia löytöjä

Galleristi Hanna Mannisen ajatus oli piristää Oulun keskustaa turvallisesti taiteella korona-aikana.

”Minulla oli ihana kohtaaminen kahden vanhemman naisen kanssa Kuudennen Maun ikkunan edessä. He olivat leikanneet Kalevan kartan näyttelystä ja lähteneet Värtöstä vartavasten kävellen katsomaan näyttelyä. He vakuuttivat, että juuri tällaista pitää keskustassa järjestää”, Manninen kertoo.

Tiina Seppälän Nallekarkinnahkat osallistuivat näyteikkunataidenäyttelyyn. Kuva: Galleria MABD

Manninen on myös kuullut yrityksiltä, että ne saivat näkyvyyttä.

”Että ahaa, tässäkin on tällainenkin liike. Eikä aina puhuta Oulun tyhjistä liiketiloista vaan mitä monipuolista keskustasta löytyy.”

Näyteikkunoista myytiin kolme teosta.

”Kaksi Soinisen Riikalta ja yksi Schroderuksen Hannalta. Se on todella paljon, sillä näyteikkunataidenäyttelystä harvemmin myydään”, Manninen huomauttaa.

Hanna Holopaisen DO! näkyi Kuudennen Maun ikkunassa. Kuva: Galleria MABD

Kymmenen päivää oli Mannisen mukaan sopiva kesto.

”Siinä oli kaksi viikonloppua. Tavallaan houkuteltiin ihmisiä paikalle sillä jos näyttely olisi kestänyt pidempään, niin lähtemistä olisi saatettu lykätä.”

Manninen on iloinen siitä miten kaikki olivat innolla mukana, eikä ollut yhtään ”haasteellista hetkeä”.

”Ikkunoiden taiteilija- ja teosvalinnat puhuttelivat minua. Oli hienoa, että omalla pienellä tekemisellään pystyi tuomaan positiivista energiaa oululaisten elämään”, Manninen miettii.

Muoti ja taide kulkevat käsikkäin.

Koe kaupunki, koe taide -näyteikkunataidenäyttelyn järjestivät Galleria MABD ja Liikekeskus. Liikekeskus ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Hagelbergin mukaan keskustan taidekävelyä voitaisiin jatkossa laajentaa. Taidetta voitaisiin viedä esimerkiksi tyhjiin liikehuoneistoihin.

”Oulussa järjestetään Korttelihaipakka ja Taiteiden yö yhtä aikaa ilman ongelmia eli siinäkin mielessä yritysten ja taiteen suhde on täällä hyvä”, huomioi Hagelberg.

Näyttelyyn osallistui 12 taiteilijaa ja taidetta nähtiin yhteensä 17:ssä paikassa mukaan lukien Rotuaarin ja Valkean näytöt.

Toimittajan kommentti: Taas koettiin taidetta arjen kulkureiteillä

Oulun keskustan valloitti vuonna 2013 Kaisa Salmen Ruusuteos, joka levittäytyi keskustan kaduille ja arkemme kulkureiteille. Lopuksi kaupunkilaiset saivat hakea teoksen kukkia itselleen.

Ruusuteoksen suosio osoitti, että kaipaamme maksuttomia, helposti ilahduttavia tapahtumia. Tämän todistavat myös galleristin kohtaamat ilahtuneet kaupunkilaiset. Taidekävelyä tuli katselijalle yhteensä pari kilometriä, jos kaikki teokset kävi katsomassa. Löisivätkö siinä samalla kättä myös taide ja liikunta?

Samalla pääsemme eroon taiteen edelleen osin elitistisestä maineesta, sillä taidehan kuuluu, totta vieköön, kaikille! Helposti saavutettava taide-elämys on jokaisen kaupunkilaisen etu ja oikeus: niin kauppiaiden, taiteilijoiden kuin kadulla käyskentelijöidenkin.

On myös syytä muistaa, että kaupungin keskusta on käyntikorttimme. Siitä ulkopaikkakuntalainen tekee johtopäätökset paikkakunnasta – meidän tapauksessamme Suomen viidenneksi suurimmasta kaupungista, joka on hakeutumassa myös Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.