Lavastaja Heidi Kesti herättää Oulun kaupunginvarikon eloon
Kaupunginvarikon väreistä lavastaja Heidi Kesti löysi menneet vuosikymmenet. Kuvat: Sanna Krook
Varikkorakennus Hartaanselän tykönä on rakennettu vuosina 1959-60. Sen metallipaja valmisti merkittävän osan Oulun metallirakenteista kuten siltoja ja opasterakennelmia 2000-luvulle saakka.
Varikolla oli toimintaa tämän vuoden kevääseen asti. Viime ajat kaupunginvarikko palveli kuljetus- ja aurauskaluston tallina. Nyt Oulun kaupunki myy rakennusta 10 000 euron hintaan.
Ennen kuin uusi omistaja löytyy ja ottaa tilan haltuunsa, sen valtaa Pirjo Yli-Maunulan immersiivinen ohjaus Varikko.
Immersiivinen esitys tarkoittaa sitä, että se ei tapahdu perinteisessä teatteritilassa, jossa katsojat istuisivat katsomossa. Sen sijaan immersiivisessä esityksessä astutaan teoksen maailmaan ja esityksen kokija valitsee reittinsä sen sisällä.
Immersiivinen esitys sisältää myös moniaistisuutta ja vuorovaikutusta.
Varikon halleissa on suuriakin lavastuselementtejä, mutta ne on esitykseen haluttu jättää muutoin alkuperäiseen asuunsa.
”Varikko on tässä oma yksikkönsä, se on elossa, hengittää ja on mukana esiintymässä”, sanoo lavastaja Heidi Kesti.
”Pidän tilasta erittäin paljon. Varikkohallit ovat alkuperäisasussa, siellä on pölyä, konepajaöljyä, sitä ei tarvitse lavastaa joksikin muuksi. Ylhäältä löytyy toimistotiloja, työntekijöiden pukuhuoneita ja ruokala. Samalla seikkaillaan eri vuosikymmenissä, lähinnä 40-70-lukujen kuvastoissa.”
Varikossa katsoja kulkee kahdessa suuressa hallissa ja toisen kerroksen huoneissa, joita on yhteensä 15.
Värit ovat mukana jossain roolissa yläkerran pienimmissä tiloissa.
”Rakennus itsessään antoi väriviitteitä, värit löytyivät talon sisäisen puhelimen valoista ja näistä väreistä sai lavastuksen värimaailma innoituksen. Sieltä löytyvät myös eri vuosikymmenet kuten 60-luvun keltainen ja 70-luvun poltettu oranssi”, kertoo Kesti.
Jokaisesta Varikon huoneesta löytyy oma maailmansa: on ikivanha tavallinen pukuhuone, toisessa huoneessa ollaan jo ulkomailla, esimerkiksi Espanjassa asti.
”Varikossa on kyse paljosta ja suurista asioista: sodasta, pandemiasta ja ilmastonmuutoksesta”, kertoo Varikon lavastaja Heidi Kesti.
Edellinen Yli-Maunulan immersiivinen teos oli Hylky. Koronapandemia oli silloin juuri alkanut.
”Varikko jatkaa Hylyn teemaa: mitä tapahtuu katastrofin jälkeen, kun olemme löytäneet taas toisemme”, sanoo Kesti. Hän on viidennen kerran mukana Yli-Maunulan immersiivisessä teoksessa ja osallistunut yhteensä kymmeneen muuhun Yli-Maunulan teokseen.
Katso lisää kuvia Oulun kaupunginvarikolle rakentuvasta Varikko-teoksen lavastuksesta
Varikon esitykset 27.8. – 30.9. Oulun kaupunginvarikolla osoitteessa Lipporannnatie 2. Varikon ohjaa tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula. Flow Productions on tuottanut teoksen. Yhteistyökumppaneita ovat Oulun Teatteri ja Oulun juhlaviikot. Flow Productions on Oulun kaupungin kulttuurikumppani.