Lähde-oopperassa yhdistyvät koululaisten into, Kansallisoopperan osaaminen ja Sari Kaasisen kiehtova musiikki
Kansallisoopperan luotsaaman Lähde-koululaisoopperan esitykset on toteutettu niin, että niiden solisteina toimivat kolme ammattilaulajaa, kuoro-osuuksia laulavat paikalliset koululaiset sekä esitystä säestää sähkökanteleesta ja lyömäsoittimista koostuva yhtye.
”Kansallisoopperalla on pitkään ollut jo tällainen perinne, että he tekevät yhteistyötä koulujen kanssa”, kertoo Rajakylän koulun musiikkiluokanopettaja Laura Ronimus.
Rajakylän koulussa joukko 4. ja 6. luokan musiikkiluokkalaisia on päässyt perehtymään opettajiensa Ronimuksen ja Mirja Pohjosenperän johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelemaan näyttämöilmaisua.
”Saimme oopperalta materiaalit, joita voimme täällä harjoitella. Sen lisäksi saatiin mahtava materiaalipaketti, jossa on aineistoja myös muihin oppiaineisiin. Oopperasta tulee näin monialainen oppimiskokemus”, Ronimus kertoo.
Laulua, näyttelemistä ja muistitreeniä
Yhteistyötä Kansallisoopperan kanssa tehdään Rajakylässä jo toista kertaa. Neljä vuotta sitten koulussa esitettiin rap-artisti Karri Miettisen eli Palefacen kirjoittama ja Timo Hietalan säveltämä ooppera Ihmepoika A.
”Se oli niin mahtava kokemus sekä oppilaille että opettajille, että nyt haettiin tähän mukaan heti kun se oli mahdollista”, kuvailee Laura Ronimus.
Oopperaprojektin tavoitteena on kannustaa oppilaita laulamaan, tutustuttaa oopperaan taidemuotona sekä luoda innostava ja voimaannuttava kokemus yhteisen tekemisen avulla.
Intoa ja laulamisen riemua ei ainakaan rajakyläläisiltä puutu. Oopperan harjoituksiin paneudutaan silminnähden antaumuksella.
Harjoituksista poimitut Nelli, Anniina, Ilja ja Sara vahvistavat, että oopperan tekeminen on ollut sekä hauskaa että vaativaa.
”Mukavinta harjoittelussa on ollut se, että saa näytellä ja laulaa samaan aikaan”, kertoo Nelli.
”On paljon mitä pitää muistaa; paikat ja laulun sanat. Saa tehdä monipuolisesti ja pääsee vähän ylittämään itsensä”, lisää Anniina.
”Myös tanssiminen vie paljon energiaa. Ja pitää eläytyä, vaikka kasvoilla on maski”, kertoo Ilja.
Pitkän koronatauon jälkeen oopperaprojekti antaakin musiikkiluokkalaisille kaivattuja tilaisuuksia päästä yleisön eteen.
”Tämä on ollut iso juttu musiikkiluokkalaisille. Tavallisesti he esiintyvät paljon, mutta nyt live-esiintymisiä ei ole juuri ollut tai ne ovat peruuntuneet. Sekin nostaa tämän projektin arvoa pitkän tauon jälkeen”, toteaa Laura Ronimus.
Kiertue käynnistyy Oulusta
Lähde sai ensi-iltansa viime marraskuussa Kansallisoopperan Alminsalissa, jossa kuoro-osuudet lauloivat Vantaan Ylästön koulun musiikkiluokkien oppilaat.
Nyt on vuorossa koko Suomen laajuinen, kaksikymmentä koulua kattava kiertue, joka käynnistyy Oulusta. Kiertueen ensimmäinen esitys nähdään tiistaina 1. maaliskuuta Rajakylän koulun B-salissa. Kello 18 esitettävään iltanäytökseen voi ostaa lippuja ovelta.
Oopperaprojektissa on Oulusta mukana myös Teuvo Pakkalan koulu, jossa ooppera nähdään keskiviikkona 2. maaliskuuta.
Laura Ronimus suosittelee oopperaprojektia lämpimästi muillekin kouluille ja vinkittää, että haku syksyn oopperakiertueelle on parhaillaan käynnissä. Oopperaprojektiin voivat myös mainiosti osallistua muutkin kuin musiikkiluokat.