Kohti Oulun Päiviä 2024: Reimarit ja Ranttali perinteisen oululaisuuden juurilla

Reimarit ja Ranttali valtaavat Valkean lavan syyskuussa Oulun Päivillä. Kuvassa rumpali Rauno Valppu (istumassa) ja vasemmalta oikealle Eija Kallio, Paavo Juvani, Maija Myllylä, Ritva Kenttä, Erkki Maronen, Heikki Saarela, Pekka Haapakoski ja Hannu Ervasti. Kuvasta puuttuu Hannes Leskinen. Kuva: Eira Saarela

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lapikkaat kattoon! on Reimarit-orkesterin ja Ranttali-tanssiryhmän kotiseutuhenkinen musiikki- ja kansantanssiesitys, joka toistetaan Oulun Päivillä tänä vuonna viimevuotisen menestyksen jälkeen. Luvassa on Oulu-henkisiä muistoja ja komeita perinnepukuja.

Kauppakeskus Valkean lavalla esiintyy Oulun Päivillä kaksi musiikillista ryhmää: Reimarit-tanssiorkesteri ja Ranttali-kansantanssiryhmä, joka on Oulun eläkeläiset ry:n kerho.

Reimarit soittaa niin paljon Oulu-aiheisia kappaleita kuin arkistosta on löytynyt, muun muassa sävelmät Muistojen virta, Oulun poijaat, Ilta Oulujoella, Laiva Toivo sekä Täällä selekiällä merellä -valssin. Lisäksi kajahtaa yhteislauluja yleisön kanssa.

”Olemme näissä kappaleissa perinteisen oululaisuuden juurilla, kaikkia lauluja ei edes välttämättä laajemmin tunneta. Me haluamme virkistää muistia ja kertoa niistä myös nuoremmille. Kappaleilla on vankka historiallinen perusta laivanvarustajineen ja tervaporvareineen. Tuntuu, että tämä historia on nyt jäänyt liian vähälle huomiolle Oulussa”, kertovat Reimareiden muusikot.

Myös Oulun historiaa kuvina

Reimareiden laulusolisti Heikki Saarela kertoo Oulun Päivien keikalla myös tervan reitistä Kainuusta Ouluun.

”Parhaimpina kesinä saattoi Oulun Tervahovista lähteä jopa 80 000 tervatynnyriä maailmalle muun muassa Tukholmaan ja Lontooseen. Oulu oli silloin todella merkittävä kaupunki”, Saarela muistuttaa.

Lisäksi on luvassa kauppakeskuksen isolle näytölle Oulu-aiheisia historiallisia kuvia ja video, jossa nähdään, kun Oulujoki kohisee vapaana. Näytölle tulevat myös yhteislaulujen sanat.

Orkesteri ja kansantanssijoita kauppakeskuksen aulassa.

Reimareiden ja Ranttalin esitys oli menestys jo viime vuoden Oulun Päivillä. Kuva: Pasi Rytinki

Reimarit ja Ranttali esiintyivät viime syksynäkin Oulun Päivillä, haitaristi Hannu Ervastin mukaan menestyksellä.

”Voisi jopa sanoa, että järjestämme tämän yleisön pyynnöstä”, lisää basisti Pekka Haapakoski. Hänen aloitteestaan Reimarit syntyi vuonna 2020 harrastepohjalta ja kehittyi pian kuusihenkiseksi oikeaksi livebändiksi. Keikkojakin on ollut esimerkiksi Walolla, Oulunsuun Pirtillä, Heiton talolla, Nuijamiesten lavalla sekä Seniorimessut- ja Ainot ja Reinot- tapahtumissa.

Esiintyjät panostavat myös ulkoasuunsa. Reimareilla on yllään valkoiset paidat, mustat housut ja kiiltävänappiset kansallispuvun liivit. Ranttali pukeutuu kansallispukuihin, jotka edustavat monia Suomen maakuntia.

”Meillä on tanssijoilla Peräpohjolan, Siikajokilaakson, Someron ja Etelä-Pohjanmaan puvut sekä Suur-Iin puku siltä ajalta, kun Ii oli tällä alueella emäpitäjä”, kertoo Ranttalin Ritva Kenttä.

Ranttalin ohjelmistoon Oulun Päivillä kuuluu valssia, masurkkaa, jenkkaa, foksia ja polkkaa. Kappaleita ovat Iitin Tiltu, Tiskarin polkka, Värttinältä tuttu Miinan laulu, Rössypottukeittuva-jenkka sekä Kotiseutu Pohjolassa.

Kappaleilla on vankka historiallinen perusta laivanvarustajineen ja tervaporvareineen. Tuntuu, että tämä historia on nyt jäänyt liian vähälle huomiolle Oulussa.

Ranttali on 11-vuotias Oulun eläkeläiset ry:n kerho, johon kuuluu 22 noin 69–84-vuotiasta tanssijaa. Ranttali ja Reimarit käyvät molemmat esiintymässä muun muassa Oulussa hoivakodeissa.

”Siellä näkee silmistä, miten ilahtuneita käynnistä ollaan. Muutenkin kysyntää on niin paljon, ettei kaikkiin paikkoihin ennätetä edes mennä”, kertoo Ervasti.

Viime vuonna molemmat kokoonpanot kävivät esiintymässä kymmeniä kertoja, tänä vuonna enemmän. Tänä kesänä Ranttali sekä Reimareista viulisti Erkki Maronen ja Ervasti esiintyivät myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. He kehuvat tapahtumaa upeaksi kokemukseksi.

Lapikkaat kattoon! Ranttali ja Reimarit Oulun Päivillä kauppakeskus Valkean esiintymislavalla 7. syyskuuta klo 13–15.

 

Oulun Päiviä vietetään 6.–8. syyskuuta. Ohjelmaa tehdään suurilta osin talkoovoimin oululaisten toimijoiden kanssa sekä keskustaan että muihin kaupunginosiin. Kaupunkifestivaalia on Oulussa vietetty vuodesta 1962.