Kirjallisuutta vauhdilla maailmalle Oulusta päin

Oulun kirjailijaseuran puheenjohtaja Antti Leikas uskoo, että suomalaisen kirjallisuuden vienti on realistista tulevaisuutta. Tapausesimerkkejä jo löytyy Oulun alueeltakin. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Blackhole – books meet rights on seminaari kirjallisuuden ja kääntämisen ammattilaisille. Se pyrkii vauhdittamaan pienen kielialueemme kirjallisuuden kääntämistä ja myyntiä.

”Päätoimiset kirjailijat ovat pieni vähemmistö Suomessa. Apurahan piirissäkin on vain pieni osa eivätkä kaikki siihen osaan pääse. Vienti on ainoa mahdollisuus”, sanoo Oulun kirjailijaseuran puheenjohtaja Antti Leikas.

”Viime vuonna ruotsalaista kirjallisuutta vietiin yli kymmenkertainen määrä. Suomalaisella kirjallisuudella on siis kasvupotentiaalia.”

Nyt seminaarin ensimmäisellä kerralla teemana on Pohjoismaat. Mukaan on kutsuttu pohjoismaisia kirja-agentteja, kääntäjiä ja kustantajia.

Ronskisti kaupallisella linjalla

Isoin tavoite seminaarilla on verkostojen kasvattaminen.

”Tuodaan yhteen ne, jotka ammatikseen ovat tekemisissä käännöskirjallisuuden ja kääntämisen kanssa eli käsitellään sitä millaista suomen kääntäminen on. Toinen linja meillä on ronskisti kaupallinen eli puhutaan käännösoikeuksista ja mitä kirjallisuuden vienti vaatii. Haluamme edistää suomalaisen kirjallisuuden vientiä.”

Kirjallisuuden ensimmäinen agentuuri perustettiin Suomeen kymmenen vuotta sitten.

”Tämä on uutta liiketoimintaa Suomessa koko agenttiajattelu”, Leikas huomauttaa. ”Esimerkiksi nykyisin Urpu Strellman markkinoi Kiinaan suomalaista lastenkirjallisuutta. Siellä on alalle potentiaalia.”

Strellman osallistuu seminaariin alustamalla aiheesta ”Mikä tekee suomalaisesta kirjallisuudesta kiinnostavan ulkomailla”. Mukana on myös kirjallisuuden vientikeskus FILI.

Leikas mainitsee Kati Hiekkapellon, joka kansainvälistyi nopeasti ja jota käännetään Australiaa myöten.

”Suomalaisen kirjallisuuden vienti on siis aivan mahdollisesti tehtävissä.”

Seminaarilaiset kohtaavat 19. – 20.2. Brella-alustalla. Siellä Snellman-huoneessa puhutaan rahasta ja Runeberg-huoneessa sisällöistä.

Tapahtumalinkin saa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tuomo. heikkinen(at)kirjallisuudentalo.fi.